Van Jaguar naar Fiat Panda: het verschil in verzekeringspremie

Door Redactie

Wat zou iemand met een gloednieuwe Jaguar betalen voor zijn autoverzekering? En hoeveel scheelt het dan in premie per maand als je in een oude Fiat Panda rijdt? Ik was nieuwsgierig naar de prijsverschillen en zocht het uit!

Verschil premie autoverzekering door je auto

Het is natuurlijk een open deur: iemand met een dure auto betaalt ook meer premie voor zijn autoverzekering. Als de auto schade heeft, kost het ook meer geld om de auto te laten repareren. Je verzekeraar loopt dus een hoger risico om een groot bedrag te moeten uitbetalen, dus de premie wordt daarmee ook hoger.

De proef op de som

Maar hoeveel scheelt het precies? Ik deed de proef op de som en berekende de premie voor een hele dure wagen en een goedkoop oud autootje. Met precies dezelfde gegevens: woonplaats, leeftijd en schadevrije jaren. Wat is dan het verschil?

Ik neem als voorbeeld Theo (zelf verzonnen persoon, overeenkomst met een echt persoon is toeval 🙂 )

  • Hij woont in Den Haag
  • Is 47 jaar oud
  • Heeft 9 schadevrije jaren
  • Rijdt van 15.000 tot 20.000 kilometer per jaar
  1. Als hij een nieuwe Jaguar XJR (waarde: 187.000 euro) zou rijden zou hij een fikse premie moeten betalen: 191,12 euro per maand.
  2. Als hij een Fiat Panda uit 1998 (nieuwwaarde destijds: 7.200 euro) rijdt, betaalt hij: 20,04 euro premie per maand.

Postcode bepaalt ook de hoogte van je premie

20,- euro premie per maand vind ik eigenlijk nog vrij duur voor een Fiat Panda uit 1998. De premie kan dan ook lager, maar Theo woont in het centrum van Den Haag. Niet alleen je auto heeft invloed op je premie, maar ook de plek waar je woont. Dat bepaalt namelijk mede je risico. Ook logisch, want in het centrum van Den Haag heb je meer kans op schade dan in een rustige straat in de achterhoek. Ik berekende de premie van Theo opnieuw met een random postcode in Winterswijk en ja hoor: In Winterswijk betaalt hij ongeveer 14,- euro per maand aan verzekeringspremie. Ik speel nu een beetje met postcodes en auto’s, maar voor jezelf is het natuurlijk belangrijk dat je daadwerkelijk je echte gegevens invult. Anders pleeg je fraude en daar zitten zware consequenties aan.

Je autoverzekeringspremie is persoonlijk bepaald

Zoals je hierboven ziet, maakt de soort auto al een groot verschil in premie. Ook je postcode is van belang. Daarnaast spelen ook factoren als je leeftijd en aantal schadevrije jaren mee. Voor de één kan een autoverzekeringpremie dus hoger uitvallen dan voor de ander. Je kunt er dus niet vanuit gaan dat je vriend of vriendin met dezelfde auto evenveel betaalt voor zijn autoverzekering als jij. Allsecur komt in 70% van de premieberekeningen met de premie in de top 5 van goedkoopste aanbieders. Wil je weten wat jouw autoverzekering bij Allsecur kost? Dan is je autoverzekeringspremie berekenen de enige manier hoe je erachter komt!


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Van Jaguar naar Fiat Panda: het verschil in verzekeringspremie"