rechtsbijstandverzekering

Roy data: wat is dat eigenlijk?

Door Redactie

Schadevrije jaren zijn erg belangrijk bij een autoverzekering. Met schadevrije jaren kun je namelijk een flinke korting krijgen op je premie. En het prettige van schadevrije jaren is dat je ze mee kunt nemen als je overstapt naar een andere autoverzekeraar. Om dit te regelen maken verzekeraars gebruik van een centrale database: Roy data. We krijgen vaak vragen van klanten over wat Roy data precies is en hoe het werkt. Ik geef je meer duidelijkheid in dit artikel!

Roy data: hoe het begon

Even terug in de tijd: vroeger kreeg je per post een papieren verklaring waar je schadevrije jaren op stonden. Deze verklaring ontving je als je je autoverzekering beëindigde. Op deze verklaring stonden het aantal schadevrije jaren die je had opgebouwd. Dit document kon je vervolgens opsturen naar je nieuwe autoverzekeraar die hiermee je korting op je premie regelde. Dit was een niet heel efficiënte werkwijze… En deze papieren verklaring raakte ook nog wel eens zoek. Reden voor verzekeraars om na te denken hoe dit beter kon. Het resultaat hiervan was de lancering van Roy data in 2007.

Wat is Roy data?

Roy data is de naam van de database waarin alle schadevrije jaren van motorrijtuigen zijn opgeslagen. Het beheer wordt uitgevoerd door de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (EPS). Nu vindt de registratie digitaal plaats. Als een klant zijn autoverzekering beëindigd, zet zijn verzekeraar de schadevrije jaren in de Roy data. De klant krijgt hierover een bericht van zijn verzekeraar. In dit bericht staat ook vermeld om hoeveel schadevrije jaren het gaat. De nieuwe verzekeraar kan via Roy data vervolgens de schadevrije jaren in gebruik nemen.

Kosteloos inzage krijgen in Roy data

Met de komst van Roy data is het proces van overdracht van schadevrije jaren een stuk efficiënter geworden. En een verklaring met hoeveel schadevrije jaren je hebt kan niet meer zoek raken. Maar je krijgt als klant niet meer een schriftelijk bewijs in handen waardoor het voor sommige klanten onduidelijk is hoeveel schadevrije jaren ze nu precies hebben. Particulieren kunnen echter altijd kosteloos inzage krijgen in Roy data. Hiervoor moet je een formulier invullen. Dit formulier  is te vinden op de site van Stichting EPS.

Je schadevrije jaren staan op je polisblad

Overigens kun je op je laatste polisblad of verlengingsnota ook je aantal schadevrije jaren zien. Sinds 1 januari 2014 worden schadevrije jaren door alle verzekeraars op het polisblad vermeld. Ben je het niet eens over het aantal schadevrije jaren op je polisblad of in Roy data? Neem dan contact op met je verzekeraar en niet met Stichting EPS.

Goed om te weten: Schadevrije jaren worden per verzekerd voertuig op naam van de verzekeringnemer opgebouwd en geregistreerd in Roy data. En dus niet op naam van de regelmatige bestuurder (als dit iemand anders is dan verzekeringnemer).


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Roy data: wat is dat eigenlijk?"