overstekend wild

Overstekend wild: moet je remmen?

Door Redactie

Als eendjes keurig over het zebrapad lopen, dan stop ik uiteraard zonder moeite. Maar wat doe je in een gevaarlijkere situatie? Remmen? Of doorrijden? Wat een verschrikkelijk dilemma vind ik dit…

Moet je remmen voor overstekend wild?

Je bent niet verplicht om te remmen voor overstekend wild. Maar probeer, als het kan, wel veilig uit te wijken. Dat kan alleen als je langzaam rijdt en de tijd hebt om de omgeving te scannen voor gevaarlijke situaties. Wijk niet uit op de snelweg, daar rijd je veel te hard voor. Hoe lastig ook, op de snelweg is er vaak geen andere optie dan doorrijden.

Dier aangereden… en nu?

Wat wél verplicht is, is dat je de politie belt bij een aanrijding met wild of een huisdier. Doorrijden is strafbaar. Veel automoblisten weten niet wat ze moeten doen. Mijn tip: wacht totdat de politie, eigenaar of parkwachter er is dan is het dier makkelijk voor de hulpdiensten te vinden. Het gewonde dier wordt dan geholpen. Neem het wilde dier niet mee naar huis, dit is ook strafbaar. Alleen de natuurbeheerder mag het dier vervoeren.

Wie is aansprakelijk bij een aanrijding met een dier?

De aansprakelijkheid is afhankelijk van het soort dier wat je raakt. Gaat het om overstekend wild? De eigenaar van een wild zwijn is niet te achterhalen, dus kun je de schade ook niet op de eigenaar van dat dier verhalen. Gaat het om een huisdier? Dan kun je de eigenaar van het huisdier aansprakelijk stellen. Wat de verzekeraar vergoedt is afhankelijk van je dekking. Ben je Beperkt Casco of Volledig Casco (Allrisk) verzekerd? Dan vergoedt de verzekeraar meestal de schade.

Kun je een aanrijding met overstekend wild voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk beter, alleen een aanrijding met wild is lastig te voorkomen. Je kunt de kans wel verkleinen. Vermijd bosrijke gebieden bij schemering of in het donker. Rijd langzamer door bossen. Let op de borden langs de weg om aan te geven dat er bijvoorbeeld herten in de buurt zijn.

Dus… als je remt, wijk dan altijd veilig uit door niet abrupt te remmen en altijd de omgeving te scannen. Verklein de kans: rijd liever niet in het donker door bosrijke gebieden. Verminder de snelheid bij wildwaarschuwingen. Een aanrijding met een (wild) dier? Bel direct de politie. Rijd niet door, dat is strafbaar.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Overstekend wild: moet je remmen?"