auto verhuren

Moet ik een groene kaart in de auto hebben in het buitenland?

Door Redactie

Moet je je groene kaart altijd bij je hebben? Ook in het buitenland? En moet hij altijd groen zijn? Nee. Tot 1972 was het verplicht om een groene kaart in de auto te hebben. Sinds 1972 hoeft dat niet meer als je reist binnen de EU, in Kroatië, Liechtenstein, IJsland, Noorwegen, Andorra of Zwitserland. 

Groene kaart over de grens

Een groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. De kaart ziet er overal in Europa hetzelfde uit. Hij is dus voor iedereen herkenbaar en te ‘lezen’. Daarom is het handig om toch een groene kaart bij je te hebben, ook al is het niet verplicht. Een zwart-wit kopie kan natuurlijk ook. Het mag zelfs een ander verzekeringsbewijs zijn. Als alle relevante verzekeringsgegevens er maar op staan. De politie kan binnen de EU in centrale registers nakijken of je verzekerd bent.

Verzekeringsbewijs digitaal

Een paar autoverzekeraars sturen hun klanten al een verzekeringsbewijs per e-mail. Zoals Allsecur. Wij sturen je een verzekekeringsbewijs in plaats van en groene kaart. Je krijgt deze kaart zodra je auto verzekerd is. Handig voor als je direct naar het buitenland reist. Ben je het verzekeringsbewijs kwijt? Dan print je deze gewoon nog eens. Of je neemt hem digitaal mee.

Je auto overal verzekerd?

In Europa en alle landen die grenzen aan de Middellandse Zee ben je over het algemeen verzekerd. Op je verzekeringsbewijs staat precies aangegeven in welke landen je verzekerd bent. Ook staat er in welke landen je auto niet verzekerd is. Deze landen zijn dan doorgestreept. Ga je deze zomer met je eigen auto op vakantie? Check dan of je auto ook in dat vakantieland verzekerd is. Maar ook in de landen waar je doorheen rijdt!

Voor bepaalde landen heb je een apart verzekeringsbewijs nodig voor je caravan. Zoals Duitsland, Spanje en Polen. Deze kun je bij je autoverzekeraar opvragen.

TipVoor landen buiten de EU als Marokko en Turkije, moet je wel een originele groene kaart geprint in de auto hebben liggen. Anders moet je nog bij de grens een autoverzekering bij de douane afsluiten. Bel ons, dan sturen we je een groene kaart alsnog per post op.


Laat een reactie achter


8 Reacties op "Moet ik een groene kaart in de auto hebben in het buitenland?"

 1. Kawtar Meskar heeft op gereageerd

  Hallo goeden dag ik oas verzekerd, bij jullie mijn vader gaat binnen kort oo vakantie met mijn auto, hij gaat naar Marokko dus hij gaat via België en Frankrijk Spanje maar wil zeker vragen of binnen die landen wel verzekerd ben of niet, en of jullie mij een Groenkaart per post willen sturen. Met vriendelijk groet K Meskar

  1. Jonathan Davis heeft op gereageerd

   Hallo Kawtar,

   In het buitenland is dezelfde dekking van toepassing als in het binnenland. Alle landen waar je verzekerd bent staan op je verzekeringsbewijs. Om de groene kaart te ontvangen, kun je het beste telefonisch contact met ons opnemen via 073-548 5000. Dan kunnen we je de groene kaart toesturen.

   Met vriendelijke groet,

   Jonathan Davis
   Allsecur

 2. gino heeft op gereageerd

  ik wil naar turkije maar wat is nou de bedoeling dat ik met een kopie van die groene kaart via internet erdoorheen kan of moet ik echt wachten op de originele papier.?
  groet , Gino

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Beste Gino,
   Je kunt ons het beste even bellen. Dan sturen we je de groene kaart z.s.m.per post op. Dat is het beste voor Turkije.
   Groet Marije

 3. Dirk (Allsecur) heeft op gereageerd

  Beste Andreiko van Koeverden,
  Uw Wit-Russische auto is niet in Nederland verzekerd. Het is daarom ook niet mogelijk om in Nederland een groene kaart voor deze auto aan te vragen of te verlengen. Dit kunt u regelen met de verzekeringsmaatschappij in Wit-Rusland waar de auto verzekerd is. Succes hiermee!
  Groeten,
  Dirk van der Heijden

 4. Andreiko van Koeverden heeft op gereageerd

  ps het is een Wit Russisceh auto met wit Russisch kenteken.

 5. Andreiko van Koeverden heeft op gereageerd

  Geachte heer , dame ,
  Ik ben Nederlander , maar woonachtig in WitRusland (Belarus)Kan ik mijn groene kaart bij u in Nederland vanaf heden verlengen voor 1 of 2 of 3 maanden ? En wat kost dit ?
  Groeten,
  Andreiko

  1. Mitch van Poorten heeft op gereageerd

   Goedeavond Andreiko,

   Wanneer je niet woonachtig bent in het buitenland is het niet mogelijk om bij Allsecur een verzekering aan te vragen/te hebben. Ik adviseer je daarom om contact op te nemen met de verzekeringmaatschappij in Wit-Rusland.

   Met vriendelijke groet,

   Mitch van Poorten
   Allsecur