Mag ik rijden als ik problemen heb met mijn gezondheid?

Door Redactie

Je rijvaardigheid kan verslechteren wanneer je medicijnen slikt of gezondheidsproblemen hebt. Gelukkig weten veel mensen dit ook, want zij bellen ons regelmatig met de vraag of zij wel mogen rijden. Wanneer ben je nog rijgeschikt? En wie bepaalt dat? 

Als verzekeraar kan Allsecur niet de medische situatie van een klant beoordelen. En Allsecur kan dus ook geen antwoord geven op de vraag of je wel of niet mag rijden na bijvoorbeeld een operatie. Ook een arts is vaak terughoudend in het afgeven van een verklaring of je wel of niet mag rijden, omdat hij of zij dan verantwoordelijk wordt gesteld. Maar wie kan er dan bepalen of je rijgeschikt bent? Voor het antwoord op deze vraag kun je terecht bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheid (CBR).

Het CBR is de organisatie die je rijgeschiktheid kan beoordelen. Dit doen zij door een aantal vragen over je gezondheid  te stellen. Deze vragenlijst (Eigen verklaring) vind je op de website van het CBR. Daar staat ook duidelijk uitgelegd hoe het in zijn werk gaat. Aan de hand van je antwoorden beoordeelt het CBR of je rijgeschikt bent. Soms is aanvullende informatie nodig van een medisch specialist of moet je een rijvaardigheidstest doen. Aan de beoordeling zijn wel kosten verbonden. Heb je de vragen van de eigen verklaring eerlijk en volledig ingevuld en heeft het CBR beoordeeld dat je rijgeschikt bent? Dan zal je verzekeraar gewoon betalen als je een schade maakt.

Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. Word je wel rijgeschikt bevonden, maar heb je toch je twijfels of je je veilig in het verkeer kunt begeven? Neem geen risico. Laat de auto staan tot je situatie is verbeterd. Er is vaak een goed alternatief. Vraag een lift aan familie of kennissen. Of neem het openbaar vervoer.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Mag ik rijden als ik problemen heb met mijn gezondheid?"