maximumsnelheid

Kentekencard: meer informatie en tips

Door Redactie

Per 1 januari 2014 wordt bij aanschaf van een nieuwe auto een plastic kentekencard uitgegeven. Deze vervangt het papieren kentekenbewijs. De kentekencard is een handzaam pasje dat, net als het rijbewijs, in de portemonnee past. Dat is mooi, maar waarom deze verandering en wat houdt dit in voor de autobezitter?

Voordeel van de kentekencard

Door het invoeren van het kentekenbewijs op creditcardformaat is er een kleinere kans dat deze kapot gaat. Het oude kentekenbewijs bestond uit 2 delen en met de nieuwe pas word dit 1 deel. Bovendien past deze nu in je portemonnee waardoor de kans kleiner is dat je de pas in de auto bewaart. Daarnaast zit er een chip in de kentekencard en is deze voorzien van echtheidskenmerken. Hierdoor word het in de toekomst mogelijk om het op naam zetten van het kenteken verder te digitaliseren.

Het oude kentekenbewijs bestond uit 2 delen, hoe werkt dit nu?

Bij de nieuwe kentekencard hoort een unieke tenaamstellingscode. Deze code is in 2 delen opgebouwd en bestaat uit 9 cijfers. Het eerste deel van de code krijg je bij de overschrijving van de (nieuwe) auto op kenteken. Het tweede deel wordt je toegezonden, samen met de kentekencard. Deze tenaamstellingscode heb je nodig als je de auto wilt verkopen/inruilen, schorsen, slopen of uitvoeren. Het is belangrijk dat je de code goed bewaart en het liefst thuis (dus niet in de auto).

Vervanging papieren kentekenbewijs naar een kentekencard

Alleen bij nieuwe overschrijvingen, bijvoorbeeld bij verkoop of inruil, wordt automatisch het kentekenbewijs via een kentekencard uitgegeven. Wil je al direct beschikken over een kentekencard, dan kan dit maar het is niet gratis. Je kunt bij het RDW de card aanvragen als vervanging van je papieren kentekenbewijs. De kosten hiervoor bedragen € 31,50. De verwachting is dat deze kosten in de loop van 2014 nog lager worden. Heb je je auto bij het RDW geschorst en loopt de schorsing af in 2014? Dan ontvang je na afloop van de schorsing een kentekencard.

Mocht je net een nieuwe auto hebben gekocht, dan ontvang je niet direct de kentekencard. De card wordt toegezonden. De RDW verstuurt in de regel nog diezelfde werkdag de kentekencard. Mocht je in de tussentijd aangehouden worden door de politie, dan is het geen probleem dat je de card nog niet kunt tonen. Let op: dit geldt alleen in Nederland, want in het buitenland gelden er andere regels! Je moet de card wel kunnen laten zien 14 dagen na de overschrijving van de auto op jouw naam. Het RDW stuurt de kaart altijd per post naar het bij hen bekende adres van de eigenaar.

Waar op letten bij het verzekeren van aangeschafte auto

Houd rekening dat als je een nieuwe auto aanschaft en je deze op naam hebt laten zetten, je ook gelijk een autoverzekering dient af te sluiten (minimaal WA is verplichting). Een verzekeringsmaatschappij zal altijd om een meldcode vragen. Aangezien de meldcode op de kentekencard staat en je deze pas later ontvangt, kan dit een probleem zijn.

Er zijn echter meerdere manieren om de meldcode te achterhalen.

  • De meldcode kan opgevraagd worden bij de verkoper van de auto aangezien de meldcode nog vermeld staat op het oude kentekenbewijs;
  • Met DigiD kun je gegevens van je auto opvragen bij de RDW;
  • Onder de motorkap van je auto is een chassisnummer vermeld. De laatste 4 cijfers van dit nummer komen overeen met de meldcode.

Bovenstaande situatie is natuurlijk niet ideaal. De RDW zal binnenkort een aanpassing doorvoeren in het tenaamstellingsverslag. Door deze aanpassing krijg je de meldcode direct mee bij de tenaamstelling en is bovenstaand probleem opgelost.

Binnenkort volgt deel 2 van de blog over de kentekencard: informatie op de kaart en beveiligingskenmerken.


Laat een reactie achter


1 Reacties op "Kentekencard: meer informatie en tips"