auto verhuren

Je auto uitlenen, ben je dan wel verzekerd?

Door Redactie

Je doet het vast wel eens: je auto uitlenen aan vrienden of familie. Jij als hoofdbestuurder zit niet altijd in de auto. En dat is geen probleem! Maar wat doe je als er schade aan je auto wordt gemaakt als je ‘m hebt uitgeleend? Wordt de schade dan wel vergoed door je verzekeraar?

 

Auto uitlenen: gelden de polisvoorwaarden?

Bij het afsluiten van een autoverzekering gaat je verzekeraar uit van de hoofdbestuurder van de auto. De verzekeraar gaat er vanuit dat jij als hoofdbestuurder het meest in de auto rijdt. Als jij de hoofdbestuurder of verzekeringnemer bent, mag je de auto uitlenen aan iemand anders. Er verandert dan niets in de polisvoorwaarden van je autoverzekering. Tenzij je de auto voor andere doeleinden dan privégebruik uitleent. Bijvoorbeeld voor: verhuur, joyriding, taxi of autorijlessen. Dan ben je bij Allsecur niet verzekerd voor eventuele schade.

Wanneer ben je wel en niet verzekerd?Auto uitlenen visual

Je autoverzekering keert dus meestal gewoon uit als je de auto uitleent en schade hebt. Maak wel altijd goede afspraken over het gebruik van je auto. Schade aan de auto door de schuld van de bestuurder van de auto heeft namelijk wel altijd een negatief effect op je schadevrije jaren en dus de korting op je premie. Ook als iemand anders in je auto rijdt.

Als de auto alleen WA-verzekerd is, dan dekt de autoverzekering alleen de schade die aan een andere auto wordt gemaakt. De schade aan de eigen auto door eigen schuld is dan niet verzekerd door de autoverzekering. Je kunt deze schade proberen te verhalen op de tijdelijke bestuurder, maar als deze persoon met jouw toestemming in je auto rijdt is dit erg moeilijk.

Tip: Maak altijd duidelijke afspraken met de tijdelijke bestuurder voor je de auto uitleent. Bijvoorbeeld over kosten bij eventuele schade! Wel zo handig.

Handig: inzittendenverzekering

En heb je wel eens nagedacht over wat er gebeurt als de persoon die in jouw auto rijdt gewond raakt door een ongeluk met jouw auto? Is dit letsel dan verzekerd binnen jouw autoverzekering? Of moet jij de kosten betalen? Bijvoorbeeld als je vriend niet meer kan werken door dit ongeluk. Kom niet voor onverwachte verrassingen te staan en sluit een inzittendenverzekering bij je autoverzekering af. Dan ben jij, maar ook de personen die in je auto rijden en met je meerijden verzekerd bij letsel.

 


Laat een reactie achter


7 Reacties op "Je auto uitlenen, ben je dan wel verzekerd?"

 1. Johan heeft op gereageerd

  Als mijn auto bestuurd wordt door mijn zoon, die ook nog enkele passagiers meeneemt, hoe zit het dan met de verzekeringssituatie? Ik heb zelf een ongevallen inzittenden verzekering, maar dekt die in deze situatie iedereen in mijn auto?

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Hoi Johan, jouw zoon is net zo verzekerd als jij dat bent. De inzittendenverzekering is ook geldig voor zijn passagiers in jouw auto. Groetjes, Marisha

 2. Mina heeft op gereageerd

  Onze auto staat op de naam van mijn man. Is het toegestaan om de auto aan mijn ouders uit te lenen om daarmee op vakantie te gaan?

 3. A. Noniem heeft op gereageerd

  Goh, kritische reacties worden direct verwijderd. Lekker bedrijf dat allsecur!

  1. Dirk (AllSecur) heeft op gereageerd

   Kun je aangeven wat je hier precies mee bedoelt? Wij verwijderen namelijk nooit reacties op onze blog, tenzij de reactie zeer kwetsend en ongerelateerd is.

 4. wim heeft op gereageerd

  Geldt dit ook voor een caravan?

  1. Dirk (AllSecur) heeft op gereageerd

   Hoi Wim, bedankt voor je reactie.
   Als de caravan door een auto wordt voortgetrokken, dan valt de caravan ook onder het WA-gedeelte van de auto verzekering. Dit betekent dus dat als je de caravan uitleent, de WA verzekering hiervan wordt ‘overgedragen’ aan de eigenaar van de auto die hem op dat moment gaat voorttrekken.
   Heb je de caravan ook met een casco-dekking verzekerd? Dan kun je bij je caravanverzekeraar navragen hoe dit geregeld is. Allsecur heeft op dit moment helaas geen cascoverzekeringen voor caravans.