inzittendenverzekering

Inzittendenverzekering: waarom afsluiten?

Door Redactie

De inzittendenverzekering wordt door 70% van onze klanten afgesloten. Het is een belangrijke aanvullende dekking bij je autoverzekering. Ik merk aan de telefoon dat veel klanten niet weten wat een inzittendenverzekering precies is. Is het wel nodig om deze aanvullende dekking af te sluiten? En wat doet Allsecur voor je als je een inzittendenverzekering hebt?

Wat is verzekerd binnen de inzittendenverzekering?

Veel klanten weten niet waarom een inzittendenverzekering belangrijk is. Ze zeggen dan: “Ik zit toch altijd alleen in de auto, dus ik heb geen inzittendenverzekering nodig”. Maar een inzittendenverzekering is juist belangrijk voor jou als bestuurder van de auto.

 • Bij een ongeval is dan niet alleen je auto verzekerd voor schade, maar ook jij als bestuurder.
 • De verzekerde zelf en de inzittenden van het verzekerd voertuig zijn met een inzittendenverzekering verzekerd voor letselschade tot 1 miljoen euro per gebeurtenis.
 • Als je door eigen schuld van de weg raakt en daarbij letsel oploopt, kun je niemand daarvoor aansprakelijk stellen. De inzittendenverzekering keert dan uit.
 • Schade aan persoonlijke spullen door een verkeersongeluk is meeverzekerd op de inzittendenverzekering.

Bijzonder bij de inzittendenverzekering van Allsecur:

 • Als je bij iemand anders in de auto zit en letselschade oploopt door een verkeersongeluk ben je ook verzekerd.
 • Ook inwonende gezinsleden die bij iemand anders in de auto stappen zijn verzekerd op jouw inzittendenverzekering.

Je letselschade claimen bij de tegenpartij

Als je door schuld van de tegenpartij bij een verkeersongeluk letselschade oploopt, dan kan je hiervoor de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dit kan met of zonder een rechtsbijstandverzekering. Dit is een lang en moeizaam proces, waar je vaak niet op zit te wachten. Met de inzittendenverzekering kan er bij letselschade direct uitgekeerd worden door je eigen verzekeraar. Ongeacht de schuldvraag.

En mijn zorgverzekering dan?

In Nederland hebben we allemaal verplicht minimaal een basis zorgverzekering. Deze dekt een groot gedeelte van ons opgelopen letsel. Dit letsel is in gedachten voor ‘huis, tuin en keuken letsel’. Hiermee bedoelen we letsel opgelopen in en rond het huis met klussen en niet een letsel die opgelopen is door een botsing op hoge snelheid. Vaak is de aard van het laatst genoemde letsel erg zwaar en duurt het ook lang voordat het letsel genezen is. De basis zorgverzekering schiet dan vaak te kort. Misgelopen inkomsten door (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid en hoge kosten van fysiotherapie of revalidatie kan dan overgenomen of aangevuld worden met de inzittendenverzekering. De dekking voor de inzittendenverzekering geldt als het risico niet al verzekerd is door een andere verzekering.

Inzittendenverzekering: een belangrijke aanvulling

De inzittendenverzekering is een belangrijke aanvulling op de autoverzekering. Je wilt natuurlijk dat de auto goed verzekerd is, maar je moet ook aan jezelf denken. Een auto kan in veel gevallen gemaakt of vervangen worden. Letselschade is vaak veel ingrijpender. Als je goed verzekerd bent, is dat al een zorg minder.

Nog een belangrijke tip: zorg ervoor dat je altijd je gordel om hebt in de auto. Dan zit je veiliger in de auto met een ongeval. Heb je de gordel toch niet om en heb je letselschade? Dan wordt er 25% gekort op je letselschade uitkering. Goed om even bij stil te staan.

Vragen?

Heb je nog vragen over de inzittendenverzekering? Stel ze dan aan mij door een reactie onder het artikel achter te laten! Dan geef ik je zo snel mogelijk antwoord.


Laat een reactie achter


7 Reacties op "Inzittendenverzekering: waarom afsluiten?"

 1. P. van Lankeren Matthes heeft op gereageerd

  Nog even een vraag: Ik heb twee autos een vijf persoons hatchback en een twee persoons roadster. Beide autos zijn verzekerd bij AllSecur. Een inzittendenverzekering op de hatchback lijkt hier dan toch voldoende? Het is toch dubbel als je ook op de roadster een inzittendenverzekering afsluit?

 2. P. van Lankeren Matthes heeft op gereageerd

  AllSecur maakt dus geen verschil in een ONGEVALLEN inzittendenverzekering en een SCHADE inzittendenverzekering?
  Ik begrijp uit bovenstaande blog dat AllSecur een SCHADEinzittendenverzekering heeft en die gewoon Inzittendenverzekering noemt

 3. G.B. van Dam heeft op gereageerd

  Wanneer je twee auto’s hebt hoef je dus maar voor één auto een inzittendenverzekering af te sluiten ook voor inwonende gezinsleden?
  Want:

  Als je bij iemand anders in de auto zit en letselschade oploopt door een verkeersongeluk ben je ook verzekerd.
  Ook inwonende gezinsleden die bij iemand anders in de auto stappen zijn verzekerd op jouw inzittendenverzekering.

  Klopt dat?

 4. Antoinette Slijpen heeft op gereageerd

  Beste medewerker,

  Dekt een inzittendenverzekering ook als een passagier bij een ongeval komt te overlijden? Of invalide wordt?

  Graag uw bericht.

  Met vriendelijke groet,
  Antoinette Slijpen

  1. Mike van den Nieuwenhof heeft op gereageerd

   Beste Antoinette,

   Dat zijn goede vragen en ik gebruik voor een deel het antwoord dat ik aan Frances heb gegeven, omdat jullie vragen voor een deel overeenstemmen.

   Met de schade inzittendeverzekering kijken wij naar de feitelijke schade. Bij invaliditeit wordt er als voorbeeld gekeken of er een beroep mogelijk is op een of meerdere sociale verzekeringen. Voor overlijden wordt er gekeken of er een overlijdensrisicoverzekering is. Als deze er is dan zal deze uitkeren zodat er geen sprake is van schade. Als er niets geregeld is of als er extra kosten gemaakt zijn die niet gedekt worden door een mogelijke uitvaartverzekering dan komt de schade inzittendeverzekering om de hoek kijken. Uiteraard wordt er gekeken of de mogelijk schadeveroorzaker aansprakelijk gesteld kan worden. De schade komt dan voor rekening van zijn (WA) aansprakelijkheidsverzekering.

   Het feit blijft dat de schadeafhandeling voor een inzittendenverzekering werk is voor deskundigen en er niet een specifiek bedrag op te plakken is.

   Met vriendelijke groet,

   Mike van den Nieuwenhof
   Desk accountmanager

 5. Frances Hoogenboom heeft op gereageerd

  Beste Mike,

  Ik maak graag gebruik van deze gelegenheid om je een vraag te stellen over de SVI van Allsecur. Wij gaan een nieuwe autoverzekering afsluiten bij Allsecur en overwegen ook een inzittendenverzekering af te sluiten. De informatie op de website vinden wij echter te summier om ons op te baseren en ook aan de telefoon met de Allsecur medewerkers worden wij niet veel wijzer over de exacte voorwaarden van de Allsecur-SVI. Ik heb gevraagdof ik de uitgebreide polisvoorwaarden kan krijgen maar mij werd gezegd dat die niet beschikbaar zijn. Bij schade zou de letselschadebeoordelaar bepalen wat uitgekeerd wordt. Dit lijkt mij geen informatie op basis waarvan je kunt bepalen of je een verzekering wilt afsluiten ja dan nee. Ik heb inmiddels via een zoektocht op internet uitgevonden dat er bij de verschillende autoverzekeraars verschillende voorwaarden zijn voor de SVI. Zo betaalt de ene verzekering wél een bedrag uit bij overlijden en de andere niet. Dat zijn nou typisch dingen die ik zou willen weten. En ik wil ook weten welke uitsluitingen en beperkingen gelden, kortom ik wil gewoon polisvoorwaarden inzien. Vreemd dat dat bij Allsecur niet kan. De Consumentenbond heeft in 2013 een vergelijking gedaan van polisvoorwaarden van SVI’s, waarin ook Allsecur voorkomt, dus kennelijk zíjn ze er wél: de voorwaarden. Maar ook dat artikel (Geldgids) geeft maar summier informatie. De Allsecur medewerkster aan de telefoon verzekerde mij dat in de Allsecur SVI ook een uitkering bij overlijden zit, maar op basis van het artikel in de Geldgids heb ik daar twijfels over.

  Kunt u mij laten weten waarom Allsecur geen exacte polisvoorwaarden verstrekt van de SVI ??

  1. Mike van den Nieuwenhof heeft op gereageerd

   Beste Frances,

   De Inzittendenverzekering vergoedt schade aan spullen, maar ook aan personen en huisdieren die meerijden. Dit kan letselschade zijn maar ook bijvoorbeeld de inkomensverlies of overlijden. Bij het vaststellen van de schade wordt gekeken naar de feitelijke schade. Eenvoudig gezegd betekent dit dat je kijkt naar de financiële positie voor en na het ongeval. Het verschil is als feitelijke schade aan te merken. Je hebt immers (financiële) schade geleden die je zonder het ongeval niet gehad zou hebben. Omdat er gekeken wordt naar de feitelijke schade zijn er geen exacte polisvoorwaarden over wat er uitgekeerd wordt zoals bij een OVI (Ongevallen verzekering inzittenden). De OVI biedt Allsecur ook niet aan, omdat de OVI in percentages kijkt en beoordeeld hoeveel schade iemand geleden heeft. Wij kijken met de schade inzittendeverzekering naar de feitelijke schade.

   De schadeafhandeling voor een inzittendendekking is werk voor deskundigen. Er spelen namelijk veel verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden. Bij bijvoorbeeld inkomensverlies wordt gekeken naar zaken als verdienpotentieel, mogelijk beroep op sociale verzekeringen, etc. Hetzelfde geldt voor overlijden. Als er een overlijdensrisicoverzekering is, zal deze uitkeren zodat in principe geen sprake is van schade. Maar de situatie is weer anders als er niets geregeld is voor overlijden of als er naast de uitkering van de uitvaartverzekering extra niet verzekerde kosten gemaakt moeten worden. Ook wordt er gekeken of de schadeveroorzaker aansprakelijk is. In dat geval komt de schade voor rekening van zijn aansprakelijkheidsverzekering.

   Ik hoop dat mijn uitleg wat duidelijkheid geeft waarom er geen exacte polisvoorwaarden verstrekt kunnen worden voor de schade inzittendenverzekering behalve onze polisvoorwaarden die hier te vinden is: https://www.allsecur.nl/autoverzekeringen/autoverzekeringen/klantenservice/polisvoorwaarden/col3/00/main-item/0/file/Polisvoorwaarden%20006.pdf

   Met vriendelijke groet,

   Mike van den Nieuwenhof
   Desk accountmanager