Geld besparen: een all risk verzekering of niet?

Door Redactie

Een auto van 8 jaar oud en nog steeds all risk verzekerd? De kans is heel groot dat je teveel premie betaalt. All risk verzekeren is aan te bevelen bij auto’s tot en met 5 jaar oud vanwege hun hoge dagwaarde. Verzekeraars berekenen de schadevergoeding vanuit de dagwaarde van de auto. Kijk dus kritisch naar je autoverzekering, want je kunt mogelijk geld besparen.

Dagwaarde van de auto

Veel autobezitters veronderstellen dat men ‘safe’ zit met een all risk verzekering. Dat klopt ook waar het gaat om het uitsluiten van de risico’s. Maar men denkt ook vaak dat altijd alle schade vergoed wordt bij een all risk verzekering. En die veronderstelling zorgt vaak voor onaangename verrassingen. Een verzekeraar gaat namelijk bij het vaststellen en uitbetalen van de schadevergoeding uit van de dagwaarde van de auto. Hiervoor wordt de ANWB/Bovag koerslijst gehanteerd.

Bij forse schade aan een auto van 1 jaar oud, wordt over het algemeen een volledige schadevergoeding uitgekeerd. De dagwaarde is dan nog hoog en die zal vrijwel gelijk zijn aan de aanschafwaarde van de auto. Dit is echter een groot verschil bij een auto van 8 jaar oud. Auto’s van 6 jaar en ouder hebben al veel afschrijvingsjaren doorlopen, waardoor de dagwaarde niet meer overeenkomt met de aanschafwaarde. Bij forse schade aan je oudere auto ontvang je nooit een hogere schadevergoeding dan de dagwaarde, ook al ben je all risk verzekerd. Kijk daarom goed naar de polisvoorwaarden van je autoverzekering.

Geld besparen op verzekeringspremie

Is je auto ouder dan 6 jaar of zelfs ouder dan 10 jaar? Het omzetten van je all risk dekking naar een beperkt casco of WA dekking kan mogelijk een besparing opleveren tot circa 300 euro per jaar.

De verschillen in dekkingen op een rij:

 •  All risk (volledig casco)
  Bij een all risk verzekering heb je de maximale dekking bij schade. Schade die je zelf aan je eigen auto of met je auto bij een ander hebt veroorzaakt, wordt door de verzekeraar vergoed. Interessant voor auto’s tot en met 5 jaar oud. De hoogte van de schadevergoeding kan echter verschillen. Let daarbij ook op je eventuele  korting via je schadevrije jaren. Na een geclaimde schade stijgt je premie, dus kleine schades zelf betalen is dan gunstiger.
 •  Beperkt casco
  Een beperkt casco verzekering is het meest interessant voor auto’s tussen zes en negen jaar oud. De overstap van all risk naar beperkt casco kan een forse besparing opleveren. Je krijgt de schades door bijvoorbeeld storm, kortsluiting of bij diefstal en inbraak vergoed. Ook de ruitreparaties. Maar de nieuwwaarde van je auto krijg je niet vergoed, vanwege de dagwaarde die na 6 jaar flink is teruggelopen. Toch blijkt dat bijna tweederde van de Nederlandse autobezitters hun auto in deze autoleeftijdscategorie nog steeds in een all risk dekking houden. Dat is zonde, want de uitkering bij eventuele schade is in verhouding veel te laag in relatie tot de betaalde premie.
 • WA
  Een WA verzekering is voor iedere auto wettelijk verplicht. Bij een auto vanaf tien jaar oud is de overstap naar een WA dekking aan te raden. Hier valt de meeste besparing op de autoverzekering te behalen bij een overstap van all risk naar WA. Uit cijfers blijkt dat een kwart van de bezitters van een auto van tien jaar en ouder, nog steeds een all risk dekking heeft. De dagwaarde van deze autoleeftijdscategorie is in verhouding veel te laag in relatie tot de betaalde premie. Je betaalt in dat geval onnodig veel premie bij een all risk verzekering.

Welke dekking kiezen?

Het is uiteraard aan de autobezitter om te bepalen voor welke dekking wordt gekozen. Het advies daarbij is om kritisch en tijdig naar de autoverzekering te kijken. Overstappen naar een andere dekking kan een aardige geldbesparing opleveren. Het loont overigens wel om autoverzekeringspremies met elkaar te vergelijken, omdat deze per autoverzekeraar behoorlijk kunnen verschillen.


Laat een reactie achter


11 Reacties op "Geld besparen: een all risk verzekering of niet?"

 1. kuipers heeft op gereageerd

  waarom wordt de premie niet aangepast bv
  Auto nieuw 100000 euro
  na 6 jaar toch nog een waarde 30000 euro,waarom de premie niet aanpassen bij schade .
  Bij nieuw waarde meer ,en iedere jaar minder premie in vergelijk met de dagwaarde

 2. Sandra heeft op gereageerd

  Hoezo mag je zelf je verzekering kiezen?
  Ik wilde vandaag mijn auto wa beperkt casco verzekeren maar dit mocht niet van diegene aan de telefoon omdat hij ouder is dan 14 jaar.

  Dus nu kan ik hem niet verzekeren zoals ik dit graag heb.

 3. Lien van der Horst heeft op gereageerd

  Hoi,

  Ik heb een WA verzekering omdat de auto waarin ik rijd (nu reed) 8 jaar oud is. Nu heeft iemand mij van achteren aangereden terwijl ik voor een rood stoplicht stond te wachten.

  Mijn verzekering (Centraal Beheer) doet nu niets voor me, qua afhandeling omdat ik daar niet voor verzekerd zou zijn. Ook al is de aanrijding niet mijn schuld, omdat mijn auto schade heeft, en ik niet all risk ben verzekerd, wil Centraal Beheer niets voor me doen qua afhandeling.

  Mijn vraag is, klopt dat?

  1. Lien van der Horst heeft op gereageerd

   Sorry, nog even een aanvulling. Ik heb een WA met casco plus.

   1. Jonathan Davis heeft op gereageerd

    Beste Lien,

    Vervelend om te horen dat uw schade niet in behandeling word genomen door Centraal Beheer.Het kan zijn dat Centraal Beheer niet helpt bij het verhalen van schade als u niet in het bezit bent van een rechtsbijstandverzekering. Heeft u los van uw autoverzekering een rechtsbijstandverzekering voor verkeer, dan kunnen zij de schade voor u verhalen bij de tegenpartij.

    Ik wens je veel sterkte met dit ongeval.

    Met vriendelijke groet,
    Jonathan Davis
    Allsecur Webcareteam

 4. kil heeft op gereageerd

  Dag,

  ik heb een zelfbouw campertje gekocht, 10 jaar oud, prijs 14500 euro.
  Dit wil ik casco en wa verzekeren tegen een minimale prijs.
  Heeft u een dergelijke verzekering? zo ja, kunt u mij dan informeren.

  1. Mitch van Poorten heeft op gereageerd

   Beste Kil,

   Bedankt voor je reactie. Leuk om te horen dat je een camper hebt gekocht en je deze graag bij Allsecur wilt verzekeren. Helaas is het niet mogelijk om bij Allsecur je camper te verzekeren. Wij verzekeren alleen personenauto’s. Je kunt bijvoorbeeld bij de ANWB of vergelijkers kijken voor een geschikte camperverzekering.

   Ik wens je veel kampeer plezier toe!

   Met vriendelijke groeten,
   Mitch van Poorten
   Allsecur Webcareteam

 5. E.Buitenkamp heeft op gereageerd

  Waarom niet all risk verzekeren?
  Ik heb onze auto van 6 jaar oud all risk verzekerd met 3 jaar aanschafgarantie.
  Dus we krijgen bij totaal verlies de eerste drie jaar de aanschafprijs terug.
  Hier hebben we al twee keer veel profijt van gehad.
  Volgens marktonderzoekburo GFK betalen we teveel maar met 80% no claim valt dat heus wel mee.
  Dit blijf toch altijd een persoonlijke keus volgens mij.

  1. Dirk (Allsecur) heeft op gereageerd

   Bedankt voor je reactie.

   Ik ben het met je eens dat de keuze persoonlijk is. De getallen die mijn collega in deze blog noemt, kun je zien als een globale richtlijn voor een dekkingsadvies.

   Bij een persoonlijk advies kijk ik ook naar de opgebouwde Bonus-Malus-korting, het aantal kilometers per jaar, de huidige dagwaarde, nieuwwaarde, financiële draagkracht, etc.

   Je kunt altijd vrijblijvend bellen met onze klantenservice voor een advies op maat!

   Groeten, Dirk van Allsecur.

 6. W. van der Linden heeft op gereageerd

  Waarom het advies om een auto ouder dan 5 jaar niet meer all-risk te verzekeren? Wanneer ik met mijn auto, ouder dan 5 jaar, een kleine schade veroorzaak zal het herstelbedrag al snel rond de €1000 liggen. De dagwaarde is volgens de Bovag koerslijst €9000. Waar maak ik dan de denkfout dat het nog steeds interessant is om all-risk te blijven verzekeren zolang de dagwaarde groter of gelijk is aan de betaalde premie?

  1. Marcel Winkels heeft op gereageerd

   Is er geen antwoord op deze interessante vraag uit 2013?

   Mvg,
   Marcel