Kies de juiste dekking voor je autoverzekering

Door Juul Dijkhuis

Bij het verzekeren van je auto moet je kiezen voor de meest geschikte dekking. De keuze voor een verzekeringsvorm moet een afweging zijn tussen de verzekeringscondities en de hoogte van de te betalen premie.  Je kunt geld besparen door kritisch je autoverzekering te bekijken.

 

De meest geschikte dekking voor een nieuwe auto is de Volledig Casco autoverzekering (Allrisk). Voor een auto van 8 jaar of ouder is de meest geschikte dekking de WA autoverzekering. Een tussenvorm tussen deze twee dekkingen is de Beperkt Casco autoverzekering. De te kiezen dekking is afhankelijk van de hoogte van de premie en de waarde van de auto. Een auto van 10 jaar of ouder met een Volledig Casco dekking is vaak oververzekerd. Bij de premiebepaling wordt er namelijk uitgegaan van de nieuwwaarde, terwijl bij schade uit wordt gegaan van de dagwaarde. Ook door aanvullende dekkingen kun je oververzekerd zijn.

Welke dekking kies je voor je auto?

De WA autoverzekering betaalt uitsluitend de schade uit die je anderen toebrengt. De Beperkt Casco autoverzekering biedt een uitbreiding op de WA verzekering. De verzekering biedt dekking tegen een aantal in de polisvoorwaarden omschreven schadeoorzaken. Het gaat hierbij onder andere om brand, ruitbreuk en diefstal. Deze dekking wordt vaak gekozen voor auto’s tussen de 4 en 8 jaar oud. De Volledig Casco autoverzekering wordt over het algemeen afgesloten voor auto’s tot 4 jaar oud.

Aanvullende dekking of dubbele dekking?

Een rechtsbijstandverzekering en een pechhulp kun je aanvullend bij je autoverzekering afsluiten. Deze aanvullingen zijn niet in alle gevallen nodig. Indien je een gezinsrechtsbijstandverzekering hebt (inclusief verkeer), is een rechtsbijstandverzekering bij de autoverzekering overbodig. Bij een lidmaatschap voor pechhulp bij ANWB of Route Mobiel hoef je geen pechhulp bij de autoverzekering af te sluiten. Het is wel een overweging waard om je losse lidmaatschap op te zeggen en de pechhulp te combineren met de autoverzekering. Zorg er in ieder geval voor dat je auto niet dubbel verzekerd is. Overbodige dekkingen kosten geld en bieden geen toegevoegde waarde.

Past de dekking nog bij de auto?

Door het ouder worden van de auto, moet de autoverzekering in de loop der jaren ook gewijzigd worden. De eerder gekozen dekking past nu mogelijk niet meer bij de auto. Bij het kopen van een nieuwe auto, wordt er eerst gekozen voor de Volledig Casco autoverzekering. Door de dalende dagwaarde, is het in de loop der jaren verstandig om de dekking te beperken. Dit kan jou veel geld besparen. Allsecur doet elk jaar voor jou een polischeck waarin aangegeven wordt of de hoofddekking nog bij je auto past.

Voorkom ook onderverzekering

Je kunt je auto ook te beperkt verzekeren of aanbevolen aanvullende dekkingen achterwege laten. Bij het kiezen voor de WA verzekering of de Beperkt Casco, is het verstandig om ook een rechtsbijstandverzekering af te sluiten bij de autoverzekering. Deze aanvullende verzekering zorgt voor het verhalen van jouw schade op de tegenpartij. Het verhalen van schade is namelijk niet meeverzekerd in de WA verzekering en de Beperkt Casco verzekering. Het aanvullend afsluiten van een inzittendenverzekering is zeker aan te raden. Deze verzekering keert bijvoorbeeld een bedrag uit bij overlijden of bij blijvende invaliditeit van de inzittenden door een ongeval.

Bij twijfel kiezen voor de WA Volledig Casco autoverzekering?

Een oudere auto met een hoge dagwaarde kun je soms toch WA Volledig Casco verzekeren. Als je ervoor kiest om je auto niet WA Volledig Casco te verzekeren, krijg je bij een schuldschade je eigen schade niet gecompenseerd. De reparatiekosten van je eigen auto moet je zelf betalen. Door een hoge korting en een scherpe premie kan het in bepaalde gevallen toch uit om te kiezen voor de WA Volledig Casco autoverzekering, ondanks de leeftijd van de auto. Je moet je wel realiseren dat je bij schade niet meer dan de dagwaarde van de auto krijgt uitgekeerd.


Laat een reactie achter


1 Reacties op "Kies de juiste dekking voor je autoverzekering"

  1. jdevries heeft op gereageerd

    Consumenten realiseren zich te weinig dat de verschillen in premies tussen de verschillende verzekeraars aanzienlijk zijn. Als er bezuinigd moet worden kun je de dekking van de verzekering beperken, maar je kunt ook bij de te dure tussenpersoon weggaan en kiezen voor een internetverzekeraar.