verzekeringsfraude

Autoverzekeringen vergelijken: hoe werkt dat?

Door Redactie

Autoverzekeringen vergelijken is zeer de moeite waard. De besparing kan oplopen tot een paar honderd euro per jaar en de nieuwe autoverzekering past vaak beter bij de klant. Bovendien:  overstappen is eenvoudig. Hoe vergelijk je autoverzekeringen? Hoe werken vergelijkers? Is het gratis? En waarom zijn er soms premieverschillen? Allemaal vragen die klanten ons regelmatig stellen. Hieronder vind je de antwoorden.

Autoverzekeringen vergelijken, hoe doe je dat?

Uit onderzoek van GfK blijkt dat mensen autoverzekeringen vergelijken heel verschillend aanpakken. Zo is er een groep die hooguit twee of drie verzekeraars met elkaar vergelijkt en dan een keuze maakt. Deze mensen zijn snel klaar. In een uurtje hebben ze een autoverzekering afgesloten.

Er zijn ook mensen die er veel meer tijd voor nemen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat er ook een groep mensen is die een paar maanden de tijd nemen voor een vergelijking. Zij vergelijken verschillende verzekeraars en maken daarbij ook gebruik van vergelijkers.

Er is geen goede of slechte manier van vergelijken. Het is natuurlijk wel zo dat hoe langer je wacht met overstappen des te later je profiteert van je eventuele voordeel. En dat is natuurlijk zonde. Let ook op of je de juiste dekking kiest. En voorkom dat je auto is oververzekerd.

TipTip: heb je al een autoverzekering? Zorg er dan voor dat je de gegevens van je huidige autoverzekering bij de hand hebt. Om een goede vergelijking te kunnen maken, is het belangrijk dat je weet welke verzekering je nu hebt en wat je daarvoor betaalt.

Hoe werken vergelijkers?

Je kunt voor je vergelijking gebruik maken van een vergelijker. Bekende vergelijkers zijn de Consumentenbond, Independer (onderdeel van Achmea), Premie.nl en de Verzekeringssite. De vergelijking die deze bedrijven voor je maken is gratis. Je kunt je polis daarna direct afsluiten.

Vergelijkers verdienen hun geld door een doorlopende provisie of een eenmalige vergoeding te vragen aan verzekeraars voor iedere polis die afgesloten wordt. Allsecur betaalt vergelijkers alleen een eenmalige vergoeding. De vergoeding die vergelijkers vragen verschilt per vergelijker: van € 50,- tot bijna € 200,- per afgesloten polis.

Autoverzekeringen vergelijken is (nog) ‘gratis’

Vergelijken bij een vergelijker is zoals gezegd gratis. De verzekeraars betalen de rekening aan de vergelijkers. Uiteraard berekenen verzekeraars deze kosten wel door in hun premie naar al hun klanten. Helemaal gratis is het vergelijken dus niet, je merkt er bij het vergelijken alleen niets van.

Er gaan steeds meer stemmen op om de verschillen tussen de vergoedingen die vergelijkers vragen in de premie op de vergelijkingssites zelf al te verrekenen. Dat betekent dat je dan bij verschillende vergelijkers verschillende premies aangeboden krijgt voor dezelfde verzekering. Dat zou logischer zijn, maar het maakt vergelijken ook weer lastiger: verschillende premies bij de verschillende vergelijkers.

Zo ver is het nog niet maar To Compare, een dit jaar gelanceerde vergelijker, is al op deze toekomstige  ontwikkeling ingesprongen. Zij vergelijken de premies bij verzekeraars én bij alle vergelijkers. Zo zie je in één oogopslag alle premies. Wel zo handig!

Premieverschillen bij autoverzekeringen vergelijken

Ook nu kunnen er al prijsverschillen voorkomen als je de premie van Allsecur berekent op onze website en die bij een vergelijker als bijvoorbeeld de Consumentenbond.

Om het je gemakkelijk te maken hoef je bij verzekeraars en vergelijkers alleen je kenteken in te vullen en worden daarna alle autogegevens opgehaald. Verzekeraars en vergelijkers maken soms gebruik van verschillende bestanden, waardoor bijvoorbeeld de waarde van je auto bij een vergelijker iets hoger of lager is dan bij Allsecur. Dit kan een klein verschil in premie veroorzaken.

Tip: kijk ook altijd op de site van de verzekeraar voor de juiste premie, deze klopt altijd.

 

Heb je een vraag over autoverzekeringen vergelijken? Stel je vraag dan in een reactie op dit artikel! Dan geef ik je antwoord.


Laat een reactie achter


4 Reacties op "Autoverzekeringen vergelijken: hoe werkt dat?"

 1. autoverzekering heeft op gereageerd

  Er kunnen tussen vergelijkingssites zelfs premieverschillen zitten. De vergelijkers zijn over het algemeen onafhankelijk, maar de ene kan net betere afspraken gemaakt hebben dan de andere. Allsecur staat in de meeste vergelijkingen wel in de top vijf.

 2. wil Pfeiffer heeft op gereageerd

  Leuk zo een artikel over vergelijken op kenteken, maar…
  Morgen onze nieuwe volkswagen polo (2e auto)ophalen dus geprobeerd op kenteken op de All secur site de premie te berekenen.
  Ging niet op kenteken, op de independer site,de verzekerings vergelijking site en de aegon site lukte dit wel.
  Dus op basis van jullie track record wat betreft waardering en prijs telefonisch de polis proberen af te sluiten.
  Wat blijkt: geweigerd als klant door een signalering via CIS. In feite werd ik dus betiteld als een slecht te verzekeren klant. Beetje vreemd bij BMW verzekering heb ik 11 schade vrije jaren en bij Aegon 16 schadevrije jaren (2e auto). Feit is dus dat het CIS door All secur wordt gebruikt om potentiële risico klanten gelijk te weigeren.
  Het enige wat ik kreeg te horen was de afgelopen 5 jaar 5 schades geclaimd!! Beetje vreemd als u mijn no-claim bij de andere verzekeraars ziet. In principe vind ik deze stellingname zelfs schofferend en beledigend. Ik ben nog nooit geweigerd door een verzekeraar. Het kan dus betekenen dat een afhandeling casco schade met schuld door derde ruitbreuk en ruitreparatie meewegen in het weigeren van klanten?
  Conclusie: vergelijken heeft alleen zin als werkelijk alle parameters gelijk zijn en blijkbaar een voor de klant onbekende signalering bij het CIS wordt geverifieerd.
  Heb de verzekering nu dan ook gewoon bij Aegon afgesloten.
  Wellicht zoeken deze wat minder alleen de krenten uit de pap.
  PS bellen met CIS gaf nog meer frustratie na de opmerking “dan gaat u toch naar een andere verzekeraar”
  Wellicht niet de juiste reactie op de strekking van dit artikel, maar het zette mij wel op scherp.

  1. Jos Jansen heeft op gereageerd

   Beste Wil Pfeiffer,
   Bedankt voor je reactie.Ik begrijp je frustratie. Elke verzekeraar heeft haar eigen acceptatiebeleid. Het is inderdaad jammer dat je op deze manier niet bij de verzekeraar van je keuze terecht kunt. We kijken bij acceptatie naar je risicoprofiel. Met 5 schades in vijf jaar zien we je als een te groot risico om te verzekeren.
   Groet Jos

   1. Wil Pfeiffer heeft op gereageerd

    Beste Jos Jansen,
    daar is nu waar ik de schoen vindt wringen in jouw artikel.
    Vergelijken van verzekeraars is in feite alleen eerlijk als de acceptatie voorwaarde gelijk is (zie mijn opmerking krenten uit de pap). Blijkbaar verzekerd All secur alleen als je minder pech hebt wat betreft steenslag in ruit en een geen schades hebt die ook je eigen schuld niet is. Zoals ik al melde mijn no claim jaren zijn gewoon 11 en resp. 17 jaar.
    Dus hoezo een groot risico om te verzekeren, of zie ik de oorsprong van verzekeren fout? Is het afsluiten van een verzekering niet juist risico’s afdekken bij een verzekeraar. Als het wegen van schades die geen impact op hebben op de no-claim meetellen in de acceptatie dien je daar zorgvuldig en maatschappelijk verantwoordt mee om te gaan.
    Nogmaals erg kort door de bocht dus om mij als een te groot risico om te verzekeren zien.

    Met vriendelijke groeten
    Wil Pfeiffer.