verzekeringsfraude

Autoverzekering bij overlijden

Door Redactie

Als iemand overlijdt, moeten nabestaanden vaak veel zaken regelen. Je denkt dan vast niet aan de autoverzekering van de overledene. Ik geef je graag informatie wat er voor een lopende autoverzekering moet gebeuren bij het overlijden van de verzekeringnemer. Dan hoef je dit zelf niet uit te zoeken in deze heftige tijd.

Autoverzekering verplicht

In Nederland ben je verplicht je auto te verzekeren. Zonder autoverzekering mag een auto de weg niet op. De autoverzekering vervalt dan ook niet automatisch bij het overlijden van de eigenaar. De auto en de afgesloten autoverzekering blijven op de naam van de overledene staan totdat nabestaanden zelf actie ondernemen. Wanneer de eigenaar van een auto komt te overlijden, mag er na een tijdje niet meer in de auto worden gereden. Er is dan geen aansprakelijk persoon meer. Je hebt als nabestaande vijf weken de tijd om de autoverzekering over te schrijven op de nieuwe eigenaar (bijvoorbeeld de partner of familielid).

Autoverzekering bij overlijden wijzigen of opzeggen

Je kunt als nabestaande de autoverzekering opzeggen of de verzekering laten overzetten op jouw naam. Wil je de autoverzekering opzeggen? Dan moet de auto wel eerst verkocht worden. Wil je als nabestaande de auto zelf gebruiken? Dan kun je de auto overschrijven op je eigen naam. Na overschrijving dien je ook de autoverzekering op je eigen naam te zetten. Omdat er dan een andere verzekeringnemer en hoofdbestuurder is, doen we een verzekeringsaanvraag op basis van de nieuwe persoonsgegevens. Hierna kan de oude polis worden beëindigd en is de overzetting compleet.

TipWeetje: het kan gebeuren dat je verzekeraar vraagt om een bewijs van overlijden van de verzekeringnemer. Schrik hier niet van. Dit is om te voorkomen dat zomaar iemand de autoverzekering van iemand anders kan opzeggen of een grap kan uithalen. Dit bewijs van overlijden kan bijvoorbeeld een rouwkaart of  een verklaring van de huisarts zijn.

Blijft de premie hetzelfde bij het overzetten van de verzekering?

Wanneer je ervoor kiest om de auto over te nemen doen we een nieuwe verzekeringsaanvraag op basis van jouw persoonsgegevens. Een premie is uit verschillende onderdelen opgebouwd zoals de leeftijd van de auto en de bestuurder, het aantal schadevrije jaren, maar bijvoorbeeld ook het postcodegebied waar iemand woont. Hierdoor kan de premie na de overzetting dus afwijken. De premie kan goedkoper, maar ook duurder worden. Wil je weten wat de nieuwe premie wordt na overzetting? Dan kun je online een premieberekening doen. Wil je dat een medewerker dit voor je doet? Neem contact op met onze klantenservice.


Laat een reactie achter


7 Reacties op "Autoverzekering bij overlijden"

 1. Madelon heeft op gereageerd

  Mijn partner en ik hebben een samenlevingscontract. Wij betalen samen de auto, de auto wordt op zijn naam gezet en hij betaald de verzekering. Komt mijn partner te overlijden dan is de auto automatisch voor zijn kinderen? Ben ik mijn deel kwijt wat ik ben geïnvesteerd. Kan ik de auto toch op eisen?

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Beste Madelon,

   Ik wil je voor deze vraag adviseren om contact op te nemen met een specialist op dit gebied. Met betrekking tot de verzekering kan ik je wel aangeven dat je eventueel opgebouwde schadevrije jaren over kan nemen. ^Hans

 2. Jan-Thijs heeft op gereageerd

  Na overlijden vader moet zijnauto op mijn naam worden gezet. Ik dacht verstandig te zijn door die auto te verzekeren bij dezelfde maatschappij waar ook mijn eigen verzekering loopt. Nu blijkt dat je dan ineens voor die tweede auto 0 schadevrije jaren krijgt toeberekend, i.p.v. de 12 die ik op mijn lopende verzekering al heb. M.i. is dit zeer onlogisch, ik ben immers dezelfde persoon met ten minste 12 schadevrije jaren, de auto maakt dat niet anders. Het lijkt erop dat de concurrentie hier anders mee omgaat en wel korting geeft (zie independer).

  1. Anjali Debie heeft op gereageerd

   Als eerst willen wij u condoleren.
   Helaas gebruiken wij de schadevrije jaren per kenteken. Wel krijg je bij ons een gezinskorting. De percentage van deze korting is afhankelijk van de gekozen hoofddekking.

 3. Jaap Budding heeft op gereageerd

  Wat gebeurd er i.g.v. schade aan de auto in de tijd tussen het overlijden van de “huidige eigenaar” en het opnieuw verzekeren door de nieuwe eigenaar?

  1. Paulina Stienen heeft op gereageerd

   Goedemiddag meneer Budding, goede vraag. Nabestaanden hebben 14 dagen de tijd om de auto én de verzekering over te schrijven. Voor schade binnen die 14 dagen verlenen wij gewoon dekking. Groet, Paulina Stienen – Allsecur

   1. Roel Schmitz heeft op gereageerd

    Beste Paulina,
    In het stukje tekst waarover de vraag werd gesteld is sprake van vijf weken en jij hebt het over 14 dagen. Wat is de juiste uiterlijke termijn?