verzekeringsfraude

Autoverzekering bij overlijden

Door Rebecca Naumann

Als iemand overlijdt, moeten nabestaanden vaak veel zaken regelen. Je denkt dan vast niet aan de autoverzekering van de overledene. Ik geef je graag informatie wat er voor een lopende autoverzekering moet gebeuren bij het overlijden van de verzekeringnemer. Dan hoef je dit zelf niet uit te zoeken in deze heftige tijd.

Autoverzekering verplicht

In Nederland ben je verplicht je auto te verzekeren. Zonder autoverzekering mag een auto de weg niet op. De autoverzekering vervalt dan ook niet automatisch bij het overlijden van de eigenaar. De auto en de afgesloten autoverzekering blijven op de naam van de overledene staan totdat nabestaanden zelf actie ondernemen. Wanneer de eigenaar van een auto komt te overlijden, mag er na een tijdje niet meer in de auto worden gereden. Er is dan geen aansprakelijk persoon meer. Je hebt als nabestaande vijf weken de tijd om de autoverzekering over te schrijven op de nieuwe eigenaar (bijvoorbeeld de partner of familielid).

Autoverzekering bij overlijden wijzigen of opzeggen

Je kunt als nabestaande de autoverzekering opzeggen of de verzekering laten overzetten op jouw naam. Wil je de autoverzekering opzeggen? Dan moet de auto wel eerst verkocht worden. Wil je als nabestaande de auto zelf gebruiken? Dan kun je de auto overschrijven op je eigen naam. Na overschrijving dien je ook de autoverzekering op je eigen naam te zetten. Omdat er dan een andere verzekeringnemer en hoofdbestuurder is, doen we een verzekeringsaanvraag op basis van de nieuwe persoonsgegevens. Hierna kan de oude polis worden beëindigd en is de overzetting compleet.

TipWeetje: het kan gebeuren dat je verzekeraar vraagt om een bewijs van overlijden van de verzekeringnemer. Schrik hier niet van. Dit is om te voorkomen dat zomaar iemand de autoverzekering van iemand anders kan opzeggen of een grap kan uithalen. Dit bewijs van overlijden kan bijvoorbeeld een rouwkaart of  een verklaring van de huisarts zijn.

Blijft de premie hetzelfde bij het overzetten van de verzekering?

Wanneer je ervoor kiest om de auto over te nemen doen we een nieuwe verzekeringsaanvraag op basis van jouw persoonsgegevens. Een premie is uit verschillende onderdelen opgebouwd zoals de leeftijd van de auto en de bestuurder, het aantal schadevrije jaren, maar bijvoorbeeld ook het postcodegebied waar iemand woont. Hierdoor kan de premie na de overzetting dus afwijken. De premie kan goedkoper, maar ook duurder worden. Wil je weten wat de nieuwe premie wordt na overzetting? Dan kun je online een premieberekening doen. Wil je dat een medewerker dit voor je doet? Neem contact op met onze klantenservice.


Laat een reactie achter


3 Reacties op "Autoverzekering bij overlijden"

 1. Jaap Budding heeft op gereageerd

  Wat gebeurd er i.g.v. schade aan de auto in de tijd tussen het overlijden van de “huidige eigenaar” en het opnieuw verzekeren door de nieuwe eigenaar?

  1. Paulina Stienen heeft op gereageerd

   Goedemiddag meneer Budding, goede vraag. Nabestaanden hebben 14 dagen de tijd om de auto én de verzekering over te schrijven. Voor schade binnen die 14 dagen verlenen wij gewoon dekking. Groet, Paulina Stienen – Allsecur

   1. Roel Schmitz heeft op gereageerd

    Beste Paulina,
    In het stukje tekst waarover de vraag werd gesteld is sprake van vijf weken en jij hebt het over 14 dagen. Wat is de juiste uiterlijke termijn?