autodiefstal

Pas op: autodiefstal is tegenwoordig high tech

Door Tim Coronel

De creativiteit van het dievenvak kent geen grenzen, maar dat zal je niet verbazen. Autodiefstal is niet langer een koevoet tussen je deur, maar is tegenwoordig high tech. Simpel je ruitje inslaan kan voldoende zijn om je auto een paar dagen later mee te nemen. Ik wijs je graag op de nieuwste truc van de criminelen van nu, zodat jij de dieven te slim af bent.

Autodiefstal na manipulatie software

Een aantal wijken in Capelle aan den IJssel wordt geplaagd door autodieven die er een opmerkelijke werkwijze op na houden. Ze slaan het ruitje links van het stuur in en kopiëren met speciale apparatuur de gegevens van de boordcomputer. Een paar dagen later komen ze terug met een gekopieerde sleutel om de auto ‘op te halen’. Het gaat hier vooral om de luxere auto’s, zoals fourwheeldrives.

Ruitje ingeslagen? Laat je boordcomputer resetten!

Je hebt een autoverzekering, maar je voorkomt autodiefstal natuurlijk liever. Kom je bij je auto en is je ruit ingeslagen, maar niks gestolen? Laat dan niet alleen je ruit vervangen, maar ook je boordcomputer resetten. Dat kun je gelijk bij de garage laten doen. De dieven hebben dan niets aan de gekopieerde gegevens. Een nieuwe ruit en het resetten van je boordcomputer (inclusief nieuwe sleutel) is al verzekerd vanaf een Beperkt Casco verzekering.

Bekijk mijn tips ook in dit filmpje!


Laat een reactie achter


11 Reacties op "Pas op: autodiefstal is tegenwoordig high tech"

 1. Theo Schrantee heeft op gereageerd

  Ik heb ook gehoord dat dieven met een ontvanger codes kopiëren op het moment dat iemand de auto met de afstandsbediening afsluit. Klopt dit? Zo ja, wat kun je hier tegen doen?

  1. Ferdi heeft op gereageerd

   Klopt, hoewel ze deze praktijk alleen toepassen voor de echt dure/gewilde auto’s. Er valt niets aan te doen, men vangt met specialistische software de verstuurde encryptie sleutel op, kraakt deze met bekende mastercodes of brute force, programmeert dat in een blanco sleutel en kunnen zo de deur openen. Wegrijden is door de aparte startblokkeringscodes niet meteen mogelijk, zij gebruiken dan weer een stuk specialistische software die via de ODB2 poort de startblokkering overschrijft, vaak door o.a. flashen van de ECU met een custom software.

  2. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Dit heb ik nog niet eerder gehoord, dus ik weet niet of dit klopt. Belangrijk is in ieder geval dat je auto een goed beveiligingssysteem heeft. En verzeker je auto minimaal Beperkt Casco als je verzekerd wilt zijn voor diefstal.
   Groetjes Marije van Allsecur

 2. Peter heeft op gereageerd

  Nuttige informatie! Bedankt voor de tips.

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Graag gedaan, ook namens Tim! Groetjes Marije van Allsecur

 3. jacqueline heeft op gereageerd

  Beste AllSecur

  Bedankt voor deze tips, met name over de diefstal, dit was
  mij onbekend zodat ik nu goed op de hoogte ben.
  Ik stel deze informatie bijzonder op prijs.

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Dankjewel Jacqueline! Groetjes Marije van Allsecur

 4. Herman heeft op gereageerd

  Mooie film maar wie vergoed de nieuwe sleutels en het resetten van de boordcomputer. De kosten kunnen ook enkele honderden euro’s zijn.

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Beste Herman,
   Dit wordt bij Allsecur vergoed vanaf een Beperkt Casco verzekering. We voorkomen hiermee dat je auto wordt gestolen, dus dat verzekeren we.
   Groetjes Marije Zandbergen van Allsecur

   1. Richard heeft op gereageerd

    1 jaar geleden hebben ze uit mijn auto het stuur weggenomen (alleen de airbag was niet voldoende) door het slot uit het portier te trekken. Een goede week nadat ik mijn auto terug heb gekregen van de schadehersteller vond ik op een morgen het kapje waarachter mijn ODB aansluiting zit los op de vloer. Gezien mijn auto diefstal gevoelig is (model en uitvoering) heb ik als extra aanvulling een stuurslot aangeschaft (Disklok) en plaats deze elke avond om mijn stuur om eventule dieven maar te ontmoedigen om de auto zomaar mee te nemen middels een duplicaat sleutel.

    Helaas wist ik in die tijd niet van de mogelijkheid om de boordcomputer te laten resetten en de sleutels te laten vervangen onder verzekering en dat terwijl ik volledig verzekerd ben.

    1. Mike van den Nieuwenhof heeft op gereageerd

     Beste Richard,

     Het is erg vervelend om te lezen dat ze in het verleden ingebroken hebben in je auto. Als extra beveiliging is een stuurslot op sommige modellen geen overbodige luxe. Bedankt voor je tip.

     Met vriendelijke groet,
     Mike van den Nieuwenhof
     Allsecur Webcare Team