klanttevredenheid allsecur

Auto verkocht! Hoe beëindig ik mijn verzekering?

Door Redactie

Je verkoopt je auto, dus een verzekering is niet langer nodig. Ik krijg de laatste tijd veel telefoontjes van klanten die vragen hebben over het stopzetten van hun autoverzekering. Gaat dit vanzelf bij het verkopen van je auto? Of moet je dit zelf aan je verzekeringsmaatschappij doorgeven? En kun je een autoverzekering met terugwerkende kracht stopzetten?

Auto verkocht: opzegtermijn verzekering?

Veel verzekeraars hanteren een opzegtermijn van een maand. Dit geldt gelukkig niet bij de verkoop of sloop van je auto. Anders zou je bijvoorbeeld nog een maand premie moeten betalen, terwijl je geen auto meer hebt. Je autoverzekeraar verzekert een risico en wanneer dat risico niet meer bestaat of niet meer op jou van toepassing is, dan valt dat risico weg. Veel verzekeraars vragen wel om een vrijwaringbewijs om de verzekering te kunnen stoppen.

Een vrijwaringbewijs, wat is dat?

Je krijgt bij de verkoop van je auto een vrijwaringbewijs. Wat kun je daar mee? Hiermee toon je aan dat jij niet langer de eigenaar bent van je auto. Hiermee valt het risico wat je verzekeraar verzekerd weg, en kun je dus meteen je verzekering stoppen. Bij Allsecur stoppen wij je verzekering op elke gewenste dag, omdat wij geen opzegtermijn hebben. Wij hoeven voor het beëindigen van de verzekering dan ook geen vrijwaringbewijs van je te ontvangen.

Autoverzekering met terugwerkende kracht beëindigen

Je autoverzekering kan bij Allsecur niet in het verleden worden stopgezet. Je autoverzekering kun je alleen per vandaag of een datum in de toekomst stopzetten. Veel klanten begrijpen dit niet. Je hebt toch je auto verkocht? We doen dit om jou als klant en onszelf te beschermen. Om een heel concreet voorbeeld te geven: Stel, je verkoopt je auto, maar je stopt je autoverzekering nog niet. De nieuwe eigenaar vergeet vervolgens de auto te verzekeren. Hij krijgt op de weg naar huis een aanrijding door zijn schuld. Op dat moment wordt de verzekeraar en de verzekeringsnemer van de auto aansprakelijk gesteld voor de geleden schade (jij en Allsecur dus). Uiteindelijk zal wel geprobeerd worden de schade te verhalen op de nieuwe eigenaar en bestuurder van de auto, maar dit blijkt in de praktijk erg lastig. Als de nieuwe eigenaar wel een verzekering heeft afgesloten, maar jij de verzekering nog niet gestopt hebt, zal jouw verzekeraar (voor een deel) aansprakelijk gesteld worden. Bij het RDW staat Allsecur tot je opzegdatum geregistreerd als verzekeraar van de auto. Tot deze datum zijn wij verplicht om schade te betalen. Ook als de nieuwe eigenaar deze schade heeft veroorzaakt. Om deze risico’s te voorkomen, zullen we dus nooit een verzekering in het verleden stopzetten.

Allsecur tips:

 • Neem bij verkoop van je auto zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar voor advies over het stoppen van je verzekering. Zo voorkom je dat je te lang premie betaalt voor een auto die je niet meer hebt!
 • Koop je gelijk een nieuwe auto? Dan kun je vaak beter je autoverzekering omzetten door een kentekenwijziging door te geven. Zo voorkom je dat je opgebouwde schadevrije maanden kwijt raakt.
 • Koop je een jaar geen nieuwe auto? Let er dan op dat je schadevrije jaren na 12 maanden vervallen als je een jaar geen autoverzekering op je naam hebt staan. Is dat geval kun je beter je autoverzekering schorsen.

Laat een reactie achter


3 Reacties op "Auto verkocht! Hoe beëindig ik mijn verzekering?"

 1. jaap heeft op gereageerd

  wat een bullshit verhaal verkocht is verkocht

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Was het maar zo zwart-wit! Helaas heeft dit wat meer voeten in de aarde, zoals te lezen, dus hanteren wij daar een andere werkwijze voor. Groeten, Joost van Allsecur

 2. Wim de Jong heeft op gereageerd

  Duidelijk verhaal Anne.