auto oververzekerd

Auto oververzekerd: All risk vaak oververzekering bij oudere auto’s

Door Redactie

Een auto van 8 jaar oud en  all risk verzekerd? De kans is dan heel groot dat de auto oververzekerd is en je te veel betaald. Zelf maakte ik ook bijna deze keuze, toen ik mijn eerste auto moest verzekeren. Tsja, wat wil je, als je net bij de autodealer hebt afgerekend, een rib uit je lijf? Gelukkig wees Allsecur (waar ik toen nog niet werkte) mij erop dat ik een Audi A3 uit 1998 absoluut niet Allrisk moest laten verzekeren. Wist ik veel, ik dacht dat ik bij schade het aankoopbedrag gewoon terug zou krijgen…

In mijn geval was er sprake van een dekking die niet past bij de leeftijd van de auto. All risk verzekerd zijn is belangrijk als de auto een hoge (nieuw)waarde heeft. De vergoeding bij schade is dan maximaal. Een verzekeraar kijkt bij het uitkeren van de schadevergoeding naar de dagwaarde van de auto. De vergoeding zal over het algemeen niet hoger zijn dan de dagwaarde van de auto. Ook al is deze all risk verzekerd. In dit geval is je auto oververzekerd.

Dagwaarde van de auto

De denkfout van mij en veel andere autobezitters, is dat men denkt ‘safe’ te zitten als een all risk verzekering is afgesloten. Het gevoel van: ‘dan zit je altijd wel goed’. Als er schade is dan ontvang je altijd de maximale vergoeding (let daarbij wel op de voorwaarden van de verzekeraar). Maar een verzekeraar gaat bij het uitkeren van de vergoeding uit van de dagwaarde van de auto. Elk jaar wordt je auto minder waard. Iedere verzekeraar hanteert verschillende afschrijvingsregels. Maar over het algemeen geldt dat een auto vanaf 6 jaar oud niet meer onder de categorie ‘nieuw’ valt en met All Risk je auto oververzekerd is.

Allsecur Premie Alert

Allsecur stuurt klanten met een Volledig Casco (all risk) dekking een alert zodra hun auto 6 jaar oud wordt. Het is dan voordeliger om over te stappen naar een Beperkt Casco autoverzekering. Als de auto ouder is dan 10 jaar, dan kan de beperkt casco dekking worden omgezet naar een WA dekking. Dat scheelt voor de klant aan premie! Meer informatie over de Premie Alert is te vinden op onze website.

Besparen op je verzekeringspremie

Mag je verwachten dat je verzekeraar je proactief wijst op een dekking die niet (meer) past bij de leeftijd van de auto? Dat zou eigenlijk iedere autoverzekeraar moeten doen, want daarmee laten ze zien dat zij transparant zijn in de verzekering. Maar vaak krijg je alleen een dergelijk advies als je hier specifiek om vraagt. Het loont in ieder geval om je autoverzekering te checken. Is je auto ouder dan 6 jaar? Het omzetten van je all risk dekking naar een beperkt casco dekking kan een besparing opleveren die oploopt tot circa 200 euro per jaar. Dat laat je toch niet liggen? Wil je weten of jouw auto is oververzekerd? Je kan altijd contact met ons opnemen!

 


Laat een reactie achter


4 Reacties op "Auto oververzekerd: All risk vaak oververzekering bij oudere auto’s"

 1. Nikki heeft op gereageerd

  Bedankt voor het artikel. Blijf het altijd apart vinden dat de meeste verzekeraars niet transparant zijn naar de klant toe. Ik zit nu 2 jaar bij jullie en ben daar heel blij mee. Jullie zijnn altijd mee denkend!

 2. T.Staps heeft op gereageerd

  Zouden ze ook moeten doen bij caravanverzekeringen, nu vragen ze altijd naar de nieuwwaarde, ook is het een occasion.

 3. Deuzing heeft op gereageerd

  All risk wordt ook vaak gedaan om de eigen schade betaald te krijgen bij zelf gemaakte schade. De WA dekt immers slleen schsde van andeten. Kan ook een belangrijke afweging zijn.

  1. Luis heeft op gereageerd

   En ook omdat je dan je geld uitgekeerd krijgt anders moet je wachten tot dat de tegenpartij schuld bekend en dat kan lang duren!