leaseverklaring en schadevrije jaren

Auto importeren uit Duitsland: hoe werkt dat?

Door Redactie

Een auto importeren kan financieel aantrekkelijk zijn. Bijvoorbeeld als je een speciale uitvoering zoekt die in ons land niet geleverd wordt. Of als een auto importeren veel voordeliger is dan dezelfde auto in Nederland kopen. De meeste auto’s worden uit Duitsland geïmporteerd. Ik geef je een paar tips!

Auto importeren: waar moet je aan denken?

Als je een auto wilt importeren kun je ervoor kiezen dit zelf te doen of door speciaal bedrijf (importeur). Deze bedrijven kunnen voor jou alle last uit handen nemen, echter zitten hier wel kosten aan verbonden. Hoe uitgebreider de service hoe duurder de import wordt. Regel je dit zelf, dan kun je hierop besparen.

Hoe vind ik een auto?

Op Mobile.de, een soort Duitse Autoscout, vind je allerlei auto’s van jong tot oud. De merken hebben hier vaak strenge controles zoals de Premium Selection van BMW of de ‘Junge Sterne’ van Mercedes. Deze controles zijn vele malen strenger dan in Nederland. Via Autoscout24 kun je ook in verschillende landen binnen Europa naar een geschikte auto zoeken.

Auto naar Nederland brengen

Wanneer je de auto uit Duitsland importeert, is het vaak het slimst de auto zelf naar Nederland te rijden. Je hebt hier wel een eendagskenteken voor nodig. Bij de aanschaf van de auto in Duitsland krijg je vaak de vraag of je het ‘ausfuhrkennzeichen’ (witte plaat met rode band) met bijbehorende verzekering wilt. Het is dan verstandig de auto zo snel en veilig mogelijk naar een Nederlands adres te rijden om daar het eendagskenteken van het RDW te monteren. Wil je helemaal zeker van je zaak zijn? Doe dit dan gelijk bij de grensovergang.

Keuring bij het RDW-station

Een geïmporteerde auto moet worden gekeurd bij een RDW-keuringsstation. Hier wordt gecontroleerd of de auto aan de Nederlandse toelatingseisen voldoet. Pas wel op: wanneer je de auto zelf naar Nederland haalt, dien je direct naar het RDW-keurringstation te rijden.

BPM-aangifte doen

Is de auto goedgekeurd door de RDW? Dan moet je nog de belastingzaken regelen die komen kijken bij het importeren van de auto. Dit kun je direct op het RDW-keuringsstation doen. Deze stations beschikken allemaal over een BPM-aangiftepunt. Heb je de auto in een land buiten de EU gekocht? Dan moet je ook invoerrechten betalen. BTW betaal je alleen voor nieuwe auto’s.

Kentekenplaten laten maken

Wanneer je auto door het RDW is goedgekeurd, krijg je ook direct een kentekencard. Met deze kentekencard en een geldig legitimatiebewijs kun je vervolgens de kentekenplaten voor de auto laten maken. Dit kan vrijwel bij elke automaterialen zaak. De kentekenplaten worden direct gemaakt. Een afspraak maken is dus niet nodig.

Motorrijtuigenbelasting betalen en autoverzekering regelen

Als je de auto eenmaal officieel hebt geïmporteerd en gaat rijden in Nederland, moet je ook motorrijtuigenbelasting gaan betalen. Daarnaast ben je verplicht de auto te verzekeren. In Nederland is minimaal een WA-autoverzekering verplicht. Je kunt de premie voor je autoverzekering gemakkelijk en snel berekenen bij Allsecur zodra je kenteken bekend is. Dan weet je gelijk wat jouw premie wordt.

Ik wens je veel succes bij het importeren van je auto!


Laat een reactie achter


10 Reacties op "Auto importeren uit Duitsland: hoe werkt dat?"

 1. Auto Importeren heeft op gereageerd

  Leuk artikel! Het lijkt me best wel interessant om een auto te importeren. Toch maar eens verdeer in verdiepen.

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Fijn te horen dat je dit een leuk artikel vond:) We zijn benieuwd wat voor mooie auto je uitkiest als het zover is! Groetjes, Amarantha van Allsecur

 2. Jolinda heeft op gereageerd

  Deze informatie is niet accuraat! Op een Duits export kenteken kun je voor een vooraf te bepalen periode een Duitse WA verzekering afsluiten. Met deze Duitse exportplaten mag je in Nederland rijden gedurende de periode dat je verzekerd bent. Maar dan moet je wel vrijstelling vragen. Je mag als Nederlands ingezetene in Nederland namelijk niet in een auto met buitenlands kenteken rijden. Vrijstelling kost niets. Op dit export kenteken kun je naar de RDW rijden om de auto te late; keuren. Na keuring en pas NA het doen van BPM aangifte en het betalen van de BPM aanslag, krijg je een kentekenbewijs en kun je kentekenplaten laten maken. Dus niet direct nadat je bij de RDW bent geweest, gaat ongeveer een week overheen als je tenminste direct betaalt. Omdat bij de RDW je kentekenbewijs wordt ingenomen, heb je een (gratis) eendagskenteken nodig. NB je bent alleen WA verzekerd tenzij je bij een verzekeraar een tijdelijke cascoverzekering op chassinummer hebt kunnen afsluiten.

 3. Steven heeft op gereageerd

  Voor welk bedrag wordt de auto dan verzekerd?
  Stel in Duitsland was de cataloguswaarde €50.000, ik koop de auto voor €20.000 in Duitsland.
  Wordt de auto voor €20.000 (allRisk) verzekerd?

 4. Fred heeft op gereageerd

  Ik werk in Duitsland en woon in Nederland. Ik heb mijn eigen auto ook uit Duitsland geïmporteerd. Niet alle auto’s zijn aantrekkelijk om in Duitsland te kopen. Vooral auto’s met lage CO2 zijn aantrekkelijk om te kopen. Ik ben altijd bereid om te helpen.

  1. Mitch van Poorten heeft op gereageerd

   Beste Fred,

   Goed om te horen dat je ook ervaring hebt met het importeren van een auto. Het is inderdaad niet altijd voordelig een auto te importeren. Mocht je nog op of aanmerkingen hebben horen wij het graag.

   Mitch van Poorten
   Allsecur Webcare Team

 5. Meul heeft op gereageerd

  Is een Nederlands eendagskenteken wel geldig in Duitsland?
  Is dat kenteken niet bedoeld om alleen in Nederland van en naar de keuring te rijden?

  1. Mitch van Poorten heeft op gereageerd

   Beste Meul,

   Bedankt voor je reactie! Als je de auto gaat ophalen krijg je meestal de vraag of je een ‘ausfuhrkennzeichen’ wilt hebben. (witte plaat met de rode band) met bijbehorende verzekering. Deze is geldig tot aan een Nederlands keuringsstation van het RDW.

   Volgens een aantal Duitse bronnen is het ausfuhrkennzeichen in de gehele EU geldig. Echter is het verstandig de auto zo snel en veilig mogelijk naar een Nederlands adres te rijden om daar het eendagskenteken van het RDW te monteren. Wil je helemaal zeker van je zaak zijn kan je dit het beste gelijk op de grensovergang doen, mits je al in het bezit bent van het eendagskenteken.

   Mitch van Poorten
   Allsecur Webcare Team

 6. Hans heeft op gereageerd

  Het is alleen wel jammer dat je voor de rit van Duitsland naar Nederland niet bij Allsecur maar bijvoorbeeld OHRA of promovendum moet inschakelen voor de dekking. Tenminste 2 maanden geleden wilde Allsecur mij niet helpen ondanks 2 auto’s verzekerd daar.

  1. Mitch van Poorten heeft op gereageerd

   Beste Hans,

   Bedankt voor je reactie! Helaas verzekeren wij inderdaad geen eendagskentekens. Hier hebben wij bewust voor gekozen. Ik kan mij voorstellen dat dit een teleurstelling met zich meebrengt. Zodra de auto op een geldig Nederlands kenteken staat, kun je ons altijd bellen voor een berekening.

   Mitch van Poorten
   Allsecur Webcare Team