auto gestolen

Auto gestolen? In deze 3 stappen meld je diefstal

Door Redactie

Het is één van de ergste nachtmerries voor elke autobezitter. Je geliefde auto staat opeens niet meer op de plek waar hij geparkeerd stond. Had je hem toch niet een straatje verderop geparkeerd? Of uitgeleend? Nee? Dan vrees ik dat je auto gestolen is. Ik vertel je in 3 stappen wat je nu moet doen.

1. Auto gestolen? Blijf rustig…

Het is een cliché, maar rustig blijven in stressvolle situaties helpt je om op de juiste manier te handelen. Haal een paar keer goed adem en overzie de situatie. Lees nu rustig de rest van deze blog en voer de volgende twee stappen uit om je gestolen auto te melden.

2. Doe aangifte

Ik raad je aan om zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie. De kans dat je gestolen auto wordt teruggevonden neemt elk uur af. De politie heeft daarom een speciaal loket ingericht om autodiefstal te melden. Het Aangifteloket Gestolen Voertuigen kun je bereiken via 088-0087444. Het loket is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 06.00 uur tot 24.00 uur en in het weekend van 07.00 uur tot 24.00 uur. Houd je rijbewijs, kentekenbewijs en je verzekeringspapieren bij de hand. Wanneer je hier melding maakt van je diefstal, wordt dit ook direct aan het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) doorgegeven. Zij stellen automatisch de autoverzekeraar op de hoogte van de gemelde diefstal.

Is je auto in het buitenland gestolen? Doe dan daar direct aangifte. Terug in Nederland neem je deze aangifte mee en meld je de diefstal op het politiebureau. De politie zorgt er dan voor dat de diefstal wordt opgenomen in de Nederlandse politiesystemen waardoor de RDW en je verzekeraar op de hoogte zijn.

3. Bel je autoverzekeraar

Ondanks de automatische melding die de autoverzekeraar ontvangt van het VbV, is het altijd handig om zelf ook contact op te nemen met je verzekeraar. Vooral als je in het buitenland bent. Zo hoor je meteen wat je verder kunt verwachten. Als je gekozen hebt voor WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco dan ben je verzekerd voor de diefstal van je auto. Als je niet verzekerd bent voor diefstal is het ook verstandig om direct even contact te zoeken met je verzekeraar, zodat de verzekering voor je gestolen auto niet onnodig lang door blijft lopen.

Goed nieuws?

In Nederland zijn de instanties gelukkig zo ingericht dat het melden van autodiefstal simpel is. Zo wordt er optimaal met je meegedacht. Hopelijk wordt je auto snel teruggevonden!

Wil je autodiefstal liever voorkomen? Bekijk dan deze goede tip van Tim Coronel!


Laat een reactie achter


5 Reacties op "Auto gestolen? In deze 3 stappen meld je diefstal"

 1. Autoroadshow heeft op gereageerd

  Altijd zelf contact op nemen met je verzekering toch? Dan weet je gelijk het beste hoe het ervoor staat en wat je kan of moet doen.

  Groeten

  1. Joost van Namen heeft op gereageerd

   Even zelf contact opnemen met de verzekering is het makkelijkst ja! We proberen dan zo snel mogelijk samen naar een oplossing te zoeken en je weet meteen waar je aan toe bent. Groet, Joost van Allsecur.

 2. Autoschadebedrijf zoetermeer heeft op gereageerd

  Auto schade is het meest vervelende wat er is en vooral als je er zelf ook niks aan kan doen!

 3. P. Peters heeft op gereageerd

  Deze opsomming is helaas niet volledig. Een erg belangrijke stap is in deze vergeten. Bel EERST met 0900-8844 (of 112 bij ontdekking heterdaad) U komt dan bij de politie terecht. De politie maakt daar direct een melding waarbij de eenheden op straat uitzien van het ontvreemde voertuig. Nadat de gegevens zijn genoteerd (halve minuut) wordt de melder verbonden met het LIV.
  Het LIV noteert alle gegevens voor een proces-verbaal en nog belangrijker: zorgt voor een A 87 signaal ( signalering) op het voertuig.

  1. Kim, Allsecur webcareteam heeft op gereageerd

   Je hebt hier een goed punt. Bedankt voor deze aanvulling!