auto verhuren

Auto gekocht met geleend geld? Kies de juiste autoverzekering

Door Juul Dijkhuis

Heb je een auto gekocht met geleend geld? Let dan goed op welke dekking het beste bij jouw situatie past. De financiering is afgesloten omdat het geld voor het kopen van een auto niet aanwezig was. Bij een schade die niet verhaalbaar is, moet er dus wel een uitkering uit de autoverzekering volgen. 

 

Bij het kopen van een auto moet je er rekening mee houden dat je afschrijft op de waarde in de loop der jaren. De lening moet afbetaald zijn voordat je een nieuwe auto nodig hebt. Nog verstandiger is om de lening zo snel mogelijk af te betalen om vervolgens te sparen voor het vervangen van de auto. Bij het afsluiten van de autoverzekering voor de gefinancierde auto, moet je er nog beter op letten dat je een autoverzekering afsluit die het beste bij jouw situatie past.

Wat gebeurt er bij een schade aan de auto?

Bij het verzekeren van een auto moet je voor jezelf nagaan wat de gevolgen zijn van een niet verhaalbare schade aan de auto. Als de auto niet WA + Volledig casco (all risk) verzekerd is, moet je de schade zelf dragen. Bij een beperktere dekking is de schade namelijk niet te claimen op de autoverzekering. Stel, je ziet een weggetje van rechts over het hoofd. De schadelast aan de auto bedraagt €5.000. In het geval jij WA + Volledig casco verzekerd bent, wordt de schade aan de tegenpartij uitgekeerd en jouw schade van €5.000 ook. Bij een beperktere verzekering wordt alleen de schade van de tegenpartij uitgekeerd.

Lening aflossen gedurende de levensduur van de auto

Je moet de lening volledig aflossen gedurende de periode dat je de auto bezit. Als leidraad kun je aanhouden dat de lening binnen een periode van vijf jaar moet worden afbetaald. Een langere looptijd is niet verstandig voor een autofinanciering.

Groot financieel belang? Kies volledig casco dekking

Bij het kiezen van de beste verzekeringsdekking voor een auto, moet jouw financiële positie ook meegewogen worden. Ben je in staat om de auto te vervangen bij hoge herstelkosten of total loss van de auto? Bij het kopen van een nieuwe auto is de afweging eenvoudig. De WA + Volledig Casco verzekering is de beste optie. Voor oudere auto’s kan het aantrekkelijk zijn om de auto beperkter te verzekeren. Zodra de auto ouder is dan 6 jaar, kun je overwegen om te kiezen voor een beperktere dekking dan de WA + Volledig casco verzekering, maar sta wel stil bij de gevolgen van een niet verhaalbare schade.

Door een klein foutje in het verkeer kan iedere bestuurder een schade veroorzaken. Zorg ervoor dat de financiële gevolgen op te vangen zijn. Bij een gefinancierde auto geldt dit nog in sterkere mate. Je moet voorkomen dat je nog moet afbetalen op een lening, terwijl je een nieuwe financiering nodig hebt om de auto te vervangen.


Laat een reactie achter


1 Reacties op "Auto gekocht met geleend geld? Kies de juiste autoverzekering"

  1. Sanne heeft op gereageerd

    Je kunt ook een testje doen waarin je aangeeft wat voor autorijder jij bent en dan krijg je daar de meest passende verzekering bij. Ideaal, zeker voor mij. Ben helemaal geen frequente rijder, en als ik rijd dan is het of vakantie of naar familie aan de andere kant van het land. Altijd handig om te kijken.