aankoopkeuring

Alles wat je moet weten over je APK

Door Redactie

Zodra je auto 3 of 4 jaar is, kun je een uitnodiging voor de Algemene Periodieke Keuring verwachten. Oftewel de APK. Waarom is deze keuring nodig? Wanneer moet de APK voor je auto worden uitgevoerd? Kun je deze keuring uitstellen? De boete van €130,- voor een te late keuring is behoorlijk pittig. En wat wordt er precies gekeurd? Ik vertel je alles wat je moeten weten over je APK.  

Waarom APK?

Een APK is in het leven geroepen zodat er zoveel mogelijk veilige auto’s op Nederlandse wegen rijden. En om een schoon milieu te bevorderen. Dat is de mening in heel Europa, want de APK is een bij wet geregelde keuring die voor heel Europa geldt.

Wanneer APK?

Eerste APK:

 • Benzine of elektromotor: auto 4 jaar oud
 • Diesel: auto 3 jaar oud

Geldigheid APK:

 • Benzine of elektromotor: tot 8 jaar twee jaar geldig. Daarna 1 jaar geldig.
 • Diesel: 1 jaar geldig

De RDW stuurt je 6 weken voor de vervaldatum een herinneringsbrief. De APK moet op of voor de uiterste vervaldatum plaatsvinden. Wees op tijd, want als de keuring te laat wordt uitgevoerd, ontvang je een boete.

APK uitstellen

Er zijn situaties mogelijk waardoor het je niet lukt om je auto op tijd APK-goedgekeurd te krijgen. Bijvoorbeeld als je auto is afgekeurd bij een eerdere keuring en er nog reparaties moeten worden uitgevoerd voordat je weer een nieuwe keuring kunt laten doen. Om boetes te voorkomen, is het mogelijk om de APK-verplichting tijdelijk stop te zetten. Dit heet schorsen. Bij de RDW laat je de auto schorsen en hoeft deze voor een tijdelijke periode niet meer APK-goedgekeurd te zijn. Maar dat betekent ook dat je niet meer met je auto mag rijden. Ook mag je auto niet op de openbare weg staan. Bij schorsing bij de RDW zet je overigens ook de verzekeringsplicht en het betalen van de wegenbelasting stop.

Keuringseisen

Een APK mag alleen worden uitgevoerd door een RDW erkend APK-bedrijf.  Deze zijn herkenbaar aan het erkenningsschild met de tekst ‘RDW erkend’. Er is geen vast tarief voor de uitvoering van de keuring en de hoogte verschilt per bedrijf. De meest gangbare prijzen liggen tussen de € 19,95 en € 39,95. Garages voeren vaak de APK ‘gratis’ uit als deze gecombineerd wordt met een kleine of grote onderhoudsbeurt. De keuring bestaat uit een controle op onder andere:

 • Algemene staat van de auto geen (olie)lekken;
 • Spiegels, (voor)ruiten, deurvergrendeling en scharnieren;
 • Stuurinrichting, wielophanging, carrosserie;
 • Remmen, uitlaat en uitlaatgassen;
 • Wielen en banden.

De APK is een momentopname en geeft geen garantie dat je auto het hele jaar geen onderhoud nodig heeft. Regelmatige controle en onderhoud van je auto blijft dus belangrijk.

Gevolgen autoverzekering niet goedgekeurde auto

Als je een aanrijding of ongeluk krijgt met een niet goedgekeurde auto, dan heeft dit gevolgen voor je autoverzekering. Naast de boete die je riskeert van politie en de RDW, keert de verzekeringsmaatschappij mogelijk ook geen geld uit. Het is dus belangrijk om goed te weten wanneer je auto APK-gekeurd moet zijn.


Laat een reactie achter


3 Reacties op "Alles wat je moet weten over je APK"

 1. John Stuifzand heeft op gereageerd

  Vraag: Ik wil met mijn auto 2 jaar naar Turkije en laat hem gewoon op het Nederlandse kenteken.
  Kan ik dan de APK opschorten?
  Ik kan hem daar tenslotte niet laten keuren.
  En anders moet ik eens per jaar naar Nederland rijden.

 2. Nick heeft op gereageerd

  Een goede APK kan nooit kwaad. Het kost normaal gesproken maar een klein beetje om weer zo veilig mogelijk de weg op te kunnen. In het verkeer is veiligheid het belangrijkste wat er is dus ik vind dit een prima regel.

 3. Hans heeft op gereageerd

  Handig om te weten! Bij een apk keuring is het altijd handig om te weten waar je aan toe bent!