aankoopkeuring

Autoschadeherstel: waar betaal je nou eigenlijk voor?

Door Redactie

Regelmatig bespreek ik met klanten hoe het schadeherstel is verlopen en wat de kosten hiervoor zijn geweest. Vaak krijg ik dan vragen over de kosten die in rekening gebracht zijn door de hersteller. Want waarom betaal je naast het arbeidsloon en nieuwe onderdelen ook voor klein materiaal en milieukosten? In deze blog maak ik je wegwijs in de factuur van de hersteller.

De kosten van een reparatie bij autoschadeherstel

Stel je voor dat de bumper van je auto moet worden vervangen. Welke kosten maakt de hersteller hier dan voor? Het grootste deel van de kosten zul je moeten betalen voor de nieuwe bumper en voor de tijd die het kost om de bumper te monteren. Maar de kans is groot dat je ook één of meerdere van de volgende kosten op je factuur terug ziet:

 • Klein materiaal: schroefjes, moertjes, klemmetjes en smeermiddelen.
 • Solvent: kosten voor bijvoorbeeld reinigingsmiddelen of thinner.
 • Milieukosten: herstelbedrijven zijn verplicht om milieuvriendelijk te werk te gaan. Denk hierbij aan kosten voor het afvoeren en vernietigen van bijvoorbeeld rubber en chemische stoffen.
 • Stallingskosten: deze kosten zijn alleen van toepassing als je auto een tijdje bij de hersteller staat, zonder dat de auto gerepareerd wordt.

Hoe worden de reparatiekosten vastgesteld?

Voor de hersteller is het niet te doen om elk moertje en druppeltje smeerolie te registreren en apart op de factuur te zetten. Het vele papierwerk zou dan ten koste kunnen gaan van de daadwerkelijke reparatie. Daarom hanteren veel herstellers een zogenaamde flat rate voor het gebruik van klein materiaal en de andere genoemde bijkomende kosten. Het komt erop neer dat alle kosten die de hersteller maakt volgens een vast percentage doorberekend worden aan de klanten. Ook kan het zijn dat er een schatting wordt gemaakt van de bijkomende kosten.

Wees altijd kritisch op de hersteller

Hoewel je er in principe vanuit mag gaan dat de hersteller de factuur netjes en vakkundig heeft opgesteld, kan het geen kwaad om hier kritisch naar te kijken. Vraag bijvoorbeeld of je de kapotte of versleten onderdelen mag zien die vervangen zijn of vraag om een verduidelijking van de kostenposten. Al is het alleen maar om met een goed gevoel de herstelde auto weer mee naar huis te nemen.

Topherstel

Allsecur wil de kosten voor herstel zo laag mogelijk houden, maar tegelijkertijd willen we de beste service en kwaliteit van reparaties bieden. Daarom werken we samen met topherstellers. Dit zijn betrouwbare bedrijven die goed werk afleveren tegen een eerlijke prijs. Zo kunnen wij ervan op aan dat alle kosten die op de factuur staan ook echt zijn gemaakt. Maar ook voor jou als klant is het gunstig om de auto naar een tophersteller te brengen. Zij gebruiken namelijk originele onderdelen en geven daar ook nog eens 4 jaar garantie op. Is je auto Volledig Casco verzekerd bij Allsecur? Dan krijg je tijdens de reparatie vervangend vervoer mee van de tophersteller.

Ik hoop dat je factuur helemaal duidelijk is geworden na het lezen van deze blog. Staan er toch nog dingen in je factuur die je niet kunt plaatsen of heb je een bijzonder verhaal over je schadeherstel? Deel dan je ervaring of vraag met ons door hieronder te reageren!


Laat een reactie achter


2 Reacties op "Autoschadeherstel: waar betaal je nou eigenlijk voor?"

 1. Pim heeft op gereageerd

  Dankjewel voor dit artikel over autoschadeherstel. Het is voor klanten belangrijk inzicht te hebben in de totstandkoming van de prijs. Te meer omdat klanten vaak weinig verstand hebben van voortuigen en zich onzeker kunnen voelen bij de transactie. Goed ddat je ook zegt dat de klant kritisch mag zijn op de hersteller.

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   We hebben dit artikel al een tijdje geleden, maar het is nog steeds heel relevant inderdaad. Bedankt ook voor je compliment Pim! Groetjes, Robert van Allsecur.