Is voorzichtig rijden, veilig rijden?

Door Redactie

Je bent zuinig op je heilige koe en wilt natuurlijk geen schade aan je auto. Als je een hoog eigen risico bij je autoverzekering hebt, kost schade je ook nog eens veel geld. Maar heel voorzichtig rijden is dan niet de oplossing. Als je extreem voorzichtig rijdt, kan je andere medeweggebruikers of jezelf juist in gevaar brengen op de weg. Lees mijn tips voor zelfverzekerd rijden! En je rijdt dan ook nog eens minder schade.

In onze nieuwe commercial laten we het extreme voorbeeld van Jan-Kees zien. Hij rijdt heel voorzichtig en neemt geen enkel risico. Zelfs met een zwangere vrouw op de achterbank die snel naar het ziekenhuis moet, rijdt hij tergend langzaam en maakt hij geen keuzes… We hebben in de commercial de situatie natuurlijk overdreven gemaakt om onze boodschap duidelijk over te brengen, maar er zijn daadwerkelijk automobilisten in het verkeer die extreem voorzichtig rijden en zo eigenlijk gevaarlijk rijden.

Hoe kun je zelfverzekerd rijden?Zelfverzekerd rijden

Zelfverzekerd rijden betekent niet overmoedig rijden. Als je zelfverzekerd en relaxt in de auto zit, maak je vaker de juiste keuzes in het verkeer. Lees mijn tips om zelfverzekerd te rijden:

Opjagers

 • Laat je niet opjagen door een bumperklever
  Ook al zit er iemand achter je enorm te bumperkleven, laat je niet opjagen. Ga niet harder rijden, want zo breng je jezelf in gevaar en de bumperklever zal er niet van weggaan. Ga ook niet zomaar een baan naar rechts, maar kijk eerst goed of er ruimte is. Dan kun je de bumperklever de ruimte geven en kun jij relaxt verder.

Grappig voor jou om te weten is dat deze snelheidsduivel niet eens veel eerder op de plek van bestemming is. Harder rijden geeft je niet eens een minuut tijdwinst op je autorit. Om daar nou je leven voor op het spel te zetten…?

 • Zet je muziek niet te hard
  Je muziek op maximaal volume rijdt misschien heerlijk en zorgt er wellicht wel voor dat je relaxt rijdt, maar leidt ontzettend af. Onopgemerkt rijd je veel te hard of hoor je bijvoorbeeld ambulances niet aankomen. Zo relaxt is dat niet.

Pas je aan

 • Denk mee met je medeweggebruikersSpiegels kijken
  Voorzichtige automobilisten focussen op zichzelf en letten niet op de ander. Denk mee met je medeweggebruikers. Wees altijd voorbereid om op andere bestuurders te reageren voor het geval ze zich niet aan de regels houden of bijvoorbeeld onverwachts remmen. Voldoende afstand houden, geeft je meer tijd om te reageren.
 • Pas je snelheid aan op je omgeving
  Rijdt iedereen de maximale snelheid op de snelweg? Blijft dan geen 90 rijden, omdat je dat een fijne snelheid vindt. Andere automobilisten kunnen verrast worden door je lage snelheid. Rijd met het verkeer mee.

Keuzes maken

 • Twijfel niet, maak een keuze!
  Twijfelende of voorzichtige automobilisten blijven bijvoorbeeld te lang op dezelfde rijstrook rijden of maken geen duidelijke keuze in het verkeer. Daardoor kunnen andere automobilisten ook in gevaar komen. Als je twijfelt in het verkeer, bekijk dan de situatie en maak op tijd een veilige keuze. Bijvoorbeeld: neem je deze afslag of niet? Kijk goed in je spiegels en maak een keuze en laat ook je medeweggebruikers weten wat je keuze is door richting aan te geven. Neem je door je keuze toch de verkeerde afslag? Dat is vervelend, maar dit is veiliger dan op het laatste moment de afslag nemen en een ander afsnijden of verrassen.
Laatst ontdekte ik mijn dode hoek in de auto. Op de snelweg wilde ik een baan naar rechts en ik keek in mijn achteruitkijkspiegel en mijn rechterzijspiegel. Gelukkig waarschuwde mijn bijrijder mij voor de auto die vlak rechts naast mij reed, want die had ik niet gezien! Kijk ook altijd over je schouder, dan voorkom je een dode hoek.
 • Schat de situatie in voordat je verrast wordt
  Tijdens mijn rijlessen gaf mijn rij-instructeur mij een gouden tip voor groene stoplichten die ik nog steeds toepas. Rijd je op een groen stoplicht af? Bedenk je dan al van te voren of je plotseling kunt remmen als het stoplicht op oranje springt. Kijk in je achteruitkijkspiegel en maak een keuze. Als je veel achterliggers hebt die dicht op je rijden, kun je niet plotseling remmen voor dat oranje stoplicht en moet je dus doorrijden als dat gebeurt. Als je dit al weet, zul je nooit plotseling remmen voor het oranje stoplicht en je achterliggers verrassen. Benader een kruispunt sowieso altijd rustig, zodat je overzicht hebt en tijdig kunt reageren op andere weggebruikers of een oranje licht. Voor een oranje stoplicht stop je natuurlijk als dat kan.
 • Vooruit kijken
  Hij is simpel, maar heel belangrijk. Kijk goed vooruit. Remmen vijf auto’s voor je al? Dan zal jouw voorligger straks ook gaan remmen. Simpel toch?

Voorkom afleidingen

 • Navigatie alvast instellen voor vertrek
  Zo stressvol; je navigatie instellen tijdens het rijden. Het is levensgevaarlijk. Doe dit altijd voor vertrek!

Heb jij nog tips voor de onzekere en voorzichtige automobilisten op de weg? Of erger je aan bepaald gedrag? Reageer dan op dit artikel!


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Is voorzichtig rijden, veilig rijden?"