Lange autorit? Word geen slaaprijder

Lange autorit? Word geen slaaprijder

Door Redactie

Het is een vriend van me wel eens overkomen: hij is in slaap gevallen achter het stuur. Het komt te vaak voor dat automobilisten zo vermoeid zijn dat ze (bijna) in slaap vallen. Bij 10% tot 15% van de ernstige verkeersongevallen is de bestuurder van de auto ernstig vermoeid. Ter vergelijking, het risico bij te weinig slaap is vrijwel net zo groot als bij het gebruiken van teveel alcohol. Word geen slaaprijder: lees mijn tips!

Even googlen leverde al snel schokkende voorbeelden op. Wat dacht je van deze vrachtwagenchauffeur die op een haar na een tegenligger mist, omdat hij in slaap is gevallen. Of deze bijrijder die zijn collega filmt terwijl hij in slaap valt? Levensgevaarlijk…De oorzaken en gevolgen zijn al eens eerder op een rij gezet door SWOV in deze factsheet, maar hoe kun je slaaprijden zelf voorkomen?

4 tips om slaaprijden te voorkomen

 1. Slaap de nacht voordat je een grote afstand gaat rijden minimaal 6 uur.
 2. De dag voor het rijden een feestje? Drink niet teveel alcohol. Dit vermindert ook een dag na het feestje je concentratie.
 3. Een ‘powernap’ van een uurtje kan ook wonderen doen.
 4. Rijd liever niet midden in de nacht. Dan ben je minder alert.

4 tips voor onderweg

Het kan iedereen overkomen, dat begrijp ik wel. Je hebt een drukke baan of problemen in de privésfeer die voor stress en minder slaap zorgen. Vermoeid stap je in de auto en je wilt snel naar huis. Je hebt dan veel meer kans dat je schade rijdt. Een goede autoverzekering neemt je die zorg in ieder geval uit handen, maar om jezelf en je omgeving te beschermen helpen deze tips je wakker te houden:

 1. Neem voldoende rust onderweg. Houd om de twee uur een kwartier pauze.
 2. Houd het fris en koel in de auto. Zet je airco/ventilatieroosters open als het te warm wordt en zet je verwarming uit.
 3. Eet af en toe iets kleins en licht verteerbaars. Dat maakt je alert. Teveel eten maakt juist slaperig. Dextro energy werkt goed.
 4. Rijd je met meerdere personen in een auto? Wissel dan eens van bestuurder.

 


Laat een reactie achter


1 Reacties op "Lange autorit? Word geen slaaprijder"

 1. review heeft op gereageerd

  I am actually happy to read this web site posts which includes
  lots of valuable information, thanks for providing these kinds of statistics.