winterbanden wisselen wanneer

Winterbanden wisselen: ga voor optimale grip

Door Tom Coronel

De wintermaanden staan weer voor de deur! Het wordt weer tijd om je winterbanden onder de auto te zetten. Of was je het vergeten? Je zomerbanden geven onder de 7 graden veel minder grip. De winterband presteert dan het beste. Hoe haal je het optimale resultaat uit je winterband? Ik geef je tips!

Winterbanden wisselen: wanneer?

Eind oktober is een prima moment om je winterbanden eronder te zetten. De ochtenden en avonden zijn dan al fris (rond de 7 graden) en een mooie nazomeravond kan snel omslaan naar koud herfstachtig weer. Als het kouder dan 7 graden is, hebben je winterbanden door een andere samenstelling van het rubber en de lamellen in het profiel meer grip dan je zomerbanden. Het hoeft dus niet te sneeuwen of te vriezen om effect te zien van je winterbanden.

Wist je trouwens dat een auto op winterbanden bij 7°C die 100 km/u rijdt en remt op nat wegdek 4 meter eerder stil staat dan dezelfde auto op zomerbanden?

Profieldiepte

Een nieuwe winterband wordt geleverd met een profieldiepte van 7 of 8 millimeter. De band behoudt zijn grip tot 4 millimeter. Heb je minder dan 4 millimeter profiel op je winterbanden? Dan verliezen winterbanden hun specifieke wintereigenschappen. Rijd je winterbanden dus niet helemaal op, maar vervang ze op tijd!

Bandenspanning

Te zachte winterbanden verliezen hun voordelen. Haal het optimale uit je winterbanden door de juiste bandenspanning. Bekijk regelmatig of je banden de juiste spanning hebben. De ideale bandenspanning voor je auto kun je vinden aan de binnenkant van je deur of in het autoboekje in het dashboardkastje.

Heb ik mijn winterbanden er nog onder?ms logo

Heb je echt geen idee of je al je winterbanden onder je auto hebt zitten? Let dan op het  M + S én sneeuwvloksymbool op de zijkant van de band. Winterbanden met beide symbolen voldoen aan Europese praktijkproeven voor grip en aangereden sneeuw en hebben hierdoor veel meer grip op een besneeuwd en glad wegdek.

*publicatiedatum: 20 oktober 2014. Update: 29 november 2018


Laat een reactie achter


4 Reacties op "Winterbanden wisselen: ga voor optimale grip"

 1. Ton Blonk heeft op gereageerd

  Mijn auto heeft een all grip systeem kan dit?

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Hoi Ton, een grip systeem is altijd handig, maar check ook of je banden optimale grip heeft voor de winter.

 2. Rens heeft op gereageerd

  Bedankt voor de tips! Voorheen wisselde ik mijn banden nooit om. Misschien is het toch goed om er eens aan te beginnen! Enig idee wat het totaalplaatje kost om winterbanden te gebruiken?

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Hoi Rens, geen probleem. Ik durf niet te zeggen wat de kosten hiervoor zijn. Maar ben je klant bij ons, wacht dan even af op de KwikFit Wintercheck actie die binnenkort zal komen.