vrouw beter voorbereid op wintersport

Winterbanden: waar zijn ze verplicht?

Door Redactie

De herfst heeft definitief zijn intrede gedaan in Nederland. Ook koning winter staat weer voor de deur. De eerste vragen rond winterbanden doen alweer de rondte. Waar zijn winterbanden verplicht? Waar kan je ze kopen? In dit artikel alles wat je moet weten!

Waar zijn winterbanden verplicht?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. In een aantal andere landen – met name in wintersportgebieden – wel. Onderstaand kaartje geeft een overzicht van de landen waar ze (onder omstandigheden) verplicht zijn.

Ga je deze winter op pad? Check dan dit winterbanden overzicht van Vereniging VACO met specifieke wet- en regelgeving per land. Natuurlijk geldt altijd: bij winterse omstandigheden ga je met winterbanden altijd veiliger op weg dan met zomerbanden!

 

Waar kan je ze kopen?

De meeste autobedrijven en garages verkopen speciale banden voor de winter. Weet je nu al dat je ze wil aanschaffen? Dan is het slim om er op tijd bij te zijn. Veel Nederlanders hebben zich een paar jaar geleden laten verrassen door een plotselinge periode van strenge winter. De banden waren destijds niet aan te slepen of als gevolg van de schaarste tegen woekerprijzen in de verkoop.

Let bij de aankoop in ieder geval op of op de band een sneeuwvlok en de indicatie ‘M+S’ (mud and snow) staat. Je weet dan zeker dat het een goedgekeurde band is, die bij controle door bevoegde instanties geen vragen oproept.

Ben je klant bij Allsecur? Koop dan je winterbanden met 15% korting bij Kwik-Fit. En als je er toch bent: laat meteen de gratis wintercheck voor je auto doen!

Weetjes…

Allsecur en het AD hielden begin van dit najaar de grote Auto winterenquête. Het aankomende winterweer was één van de onderwerpen waarover we vragen stelden. Wat kwam daar zoal uit?

  • 13% van de autorijders met winterbanden past hun rijgedrag bij winters weer niet aan
  • Winterbandenrijders bellen en sms’en meer dan chauffeurs zonder winterbanden
  • 79% van de ondervraagden voelt zich altijd zeker, ook tijdens winterweer

Hoewel banden speciaal voor de winter de remweg tot wel twee keer verkorten is het een denkfout dat je met speciale banden minder hoeft op te letten in het verkeer. Ga je deze winter op weg? Rij voorzichtig en ben alert op onverwachte verkeerssituaties.  Veel veilige (winter)kilometers gewenst!


Laat een reactie achter


1 Reacties op "Winterbanden: waar zijn ze verplicht?"

  1. Sebastiaan heeft op gereageerd

    Dat winterbanden in Duitsland verplicht zijn verbaast mij niets. Ik kom er net vandaan (autovakantie) en met die steile hellingen, scherpen haarspeldbochten en andere gekkigheid moet je wel winterbanden hebben. Nederland is in vergelijking plat en één saaie weg rechtdoor.