Winterbanden nodig

Wintersport: wel of geen winterbanden nodig?

Door Suzanne Caron

Voor mij zit het er helaas alweer op, maar voor veel Nederlanders staat er een langverwachte wintersport voor de deur. Maar weet jij eigenlijk wel of winterbanden nodig zijn op jouw vakantieadres en wat de bijbehorende risico’s zijn als je geen winterbanden hebt?

Winterbanden nodig?

De ski’s of het snowboard staan klaar, een nieuwe hippe outfit is gescoord en er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de leukste après-skitenten van het dorp. Maar heb je ook gekeken of winterbanden nodig zijn? Uit onderzoek van Allsecur en Team Vier blijkt dat onder Nederlandse autorijders nog wat onduidelijkheid is of winterbanden nodig zijn. 3 op de 4 automobilisten is niet op de hoogte van de geldende regels in wintersportlanden. Voor mij is het onderzoeken van de regels voor verkeer, tol en vignetten onderdeel van mijn wintersportvoorbereiding, maar dus niet voor iedereen. Al stelt het wel gerust dat de kennis van automobilisten die op wintersport gaan beter is dan de automobilist in het algemeen. Van de wintersporters is 54% op de hoogte van de regels.

Boete

Een weekje wintersport is geen goedkoop tripje en je wilt het geld dat je hiervoor opzij hebt gezet, uitgeven aan je skipas, lekker eten en de après ski. Het zou een vervelende verrassing zijn als je achteraf wordt geconfronteerd met een boete. En dat risico loop je als je zonder winterbanden rijdt in een land waarin dat wel verplicht is. In Oostenrijk kan een boete variëren van € 35 tot zelfs € 5.000. Zou toch een domper op de vakantie zijn als een brief met dat nieuws achteraf op je deurmat valt.

Aansprakelijkheid

Naast het risico op een boete loop je ook aansprakelijkheidsrisico’s bij het rijden zonder winterbanden. Als je een ongeval of aanrijding krijgt zonder winterbanden in een land waar dat wel verplicht is, ben jij aansprakelijk. Ook als het ongeluk niet jouw schuld is.

Waar je ook naartoe gaat, zorg ervoor dat je goed voorbereid op wintersport vertrekt. En dat geldt niet alleen voor het waxen van je ski’s of het uitzoeken van off-piste mogelijkheden, maar ook nagaan of winterbanden nodig zijn en welke specifieke regels er gelden. Controleer dus de regels van winterbanden op jouw wintersport bestemming.


Laat een reactie achter


2 Reacties op "Wintersport: wel of geen winterbanden nodig?"

  1. Maarten heeft op gereageerd

    Michelin crossclimate monteren! Geen bandenwissel meer en gecertificeerd als winterband! Tevens zeer slijtvast en geluidsarm

    1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

      Bedankt voor de tip! Ik ga mij eens wat meer verdiepen in deze all season banden. ^Hans