sneeuwkettingen kopen

Waar zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht?

Door Redactie

Yes, het is tijd voor wintersport! Ga je met de auto op vakantie? Dan vraag je je misschien af in welke landen winterbanden en sneeuwkettingen verplicht zijn. Ik heb het per land voor je uitgezocht. Nu ga je goed voorbereid op reis.

Winterbanden en sneeuwkettingen verplicht: wat is belangrijk?

 • Zorg voor winterbanden met een M+S aanduiding. All seasonbanden met dit logo zijn ook geschikt. Let op dat de M+S aanduiding niet altijd meer voldoende is (in dit blog volgt er meer over).
 • Rijd met sneeuwkettingen niet harder dan 50 km per uur (liever nog langzamer).
 • Zorg voor een profiel van minimaal 4mm op je winterbanden. Anders zijn ze niet effectief. Veel landen vereisen dit ook.

Duitsland

Tijdens winterse omstandigheden moeten auto’s beschikken over een winteruitrusting. Dit houdt in dat de auto voorzien moet zijn van winterbanden (let op de aansprakelijkheid bij een ongeval. Sneeuwkettingen zijn bij bepaalde weersomstandigheden verplicht. Je ziet dan onderstaand verkeersbord.

sneeuwkettingen

Oostenrijk

Het is in Oostenrijk verplicht om tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden met winterbanden te rijden. Buiten deze periode kan het op bergwegen alsnog verplicht zijn. Je winterbanden moeten minimaal 4 mm profiel hebben. Net als in Duitsland kun je mede aansprakelijk gesteld worden voor schade bij een ongeval als je niet op winterbanden rijdt.

Sneeuwkettingen mag je alleen gebruiken als dit noodzakelijk is of wanneer je auto geen winterbanden heeft. En je mag het wegdek niet beschadigen. Zo is in de Arlbergtunnel het gebruik van sneeuwkettingen verboden. Let dus op dat je deze voortijdig van je wielen verwijdert. Kunststof sneeuwkettingen zijn niet toegestaan. Sneeuwkettingen zijn verplicht als je het verkeersbord hiernaast ziet. Rijd dan niet harder dan 50 km per uur.

Zwitserland

Over winterbanden in Zwitserland bestaat geen wettelijke regelgeving, wel wordt het gebruik van winterbanden aanbevolen. Sneeuwkettingen zijn verplicht als de begaanbaarheid van de weg dit noodzakelijk maakt. Soms is het verplicht en wordt dan aangegeven met het bovenstaande verkeersbord. Sneeuwkettingen zijn verboden in drie tunnels: de Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel.

Frankrijk

De banden van je auto moeten in Frankrijk voldoen aan de wegomstandigheden. Winterbanden zijn verplicht als dit met een verkeersbord aangegeven is. Sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan op wegen waar sneeuw ligt. Als sneeuwkettingen verplicht zijn, wordt dit aangegeven met het verkeersbord.

Italië

Op bergwegen kunnen winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn. Dit wordt dan aangegeven met een verkeersbord. In de Aostavallei is het van 15 oktober tot 15 april verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben en op winterbanden te rijden. Ook op de Brennerautosnelweg tussen Brenner en Affi en in de stad Bozen zijn winterbanden in de periode 15 november tot en met 15 april verplicht. In Zuid-Tirol geldt het hele jaar de plicht om bij winterse omstandigheden op winterbanden te rijden of sneeuwkettingen in de auto te hebben. In de rest van Italië geldt geen officiële verplichting, behalve als het met het verkeersbord staat aangegeven.

Finland

Winterbanden zijn hier verplicht van 1 december tot 1 maart (in Lapland van half oktober tot eind april). Sneeuwkettingen zijn toegestaan als er veel sneeuw en ijs op de weg ligt.

Kroatië

Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden. Ze moeten voorzien zijn van het M+S logo en minimaal 4mm profiel. Het is ook verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben liggen. Het gebruik van de sneeuwkettingen is verplicht bij ijzel of 5 cm sneeuw.

Noorwegen

De auto moet uitgerust zijn met winterbanden, sneeuwkettingen of zelfs spijkerbanden wanneer de weersomstandigheden hierom vragen. Sneeuwkettingen gebruik je als het weer en de weg dit vereisen.

Slovenië

Vanaf 15 november tot 15 maart is het in Slovenië verplicht om winterbanden te hebben bij winters weer. De winterbanden dienen een minimaal profiel van 3 mm te hebben. Bij geen gebruik van winterbanden is het hebben van sneeuwkettingen in je auto verplicht.

Slowakije

In de periode 15 november tot 15 maart is het verplicht om winterbanden te gebruiken. Daarnaast is het bij sneeuwval en gladheid buiten deze periode ook verplicht om op winterbanden te rijden. Ook ben je verplicht om in de wintermaanden sneeuwkettingen in je auto te hebben. Als je zonder winterbanden bij een ongeval betrokken raakt, kun je mede aansprakelijk gesteld worden voor de schade, ook al heb je deze niet veroorzaakt.

Tsjechië

Winterbanden zijn verplicht in de periode van 1 november tot en met 31 maart bij winterse omstandigheden. Daarnaast geldt deze verplichting ook als de temperatuur onder de 4 graden is. Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als de wegen met sneeuw of ijs bedekt zijn

Zweden

Als de weersomstandigheden daarom vragen, moet de auto tussen 1 december en 1 april op winterbanden rijden. Sneeuwkettingen mogen gebruikt worden als de weersomstandigheden hierom vragen. Spijkerbanden zijn toegestaan van 1 oktober t/m 15 april.

Nu heb je alle regels gelezen en kan je veilig op wintersportvakantie. Wanneer je graag meer wilt weten over het winterklaar maken van je auto, raad ik je aan dit blog ook te lezen.


Laat een reactie achter


8 Reacties op "Waar zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht?"

 1. pim heeft op gereageerd

  Wanneer het tijd is voor de wintersport is het inderdaad goed om winterbanden onder je auto te doen. Ik let er altijd op dat op de hoogte te zijn van de regels van de verschillende landen waardoor ik rijd. Dankjewel voor het uitzoeken.

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Helemaal goed, Pim! Graag gedaan en jij bedankt voor je reactie! Groetjes, Lynette van Allsecur

 2. Dirk heeft op gereageerd

  Denk er wel aan om na wintersport je banden weer te wisselen. Rijden met winterbanden in de zomer kan namelijk leiden tot onveilige situaties vanwege een langere remweg. Er zijn zo’n half miljoen Nederlanders die in de zomer nog op winterbanden rijden volgens BOVAG.

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Hele goeie toevoeging, Dirk! Het is erg onverstandig deze er onder te laten zitten. Bedankt voor je reactie! Groeten, Joost van Allsecur

 3. J. Brandsma heeft op gereageerd

  Hoe zit het met kettingen op een 4wd?
  Volstaat het op 2 banden of moet je ze op alle 4 monteren?

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Dit hangt af van de auto. Natuurlijk kan het geen kwaad om ze op alle 4 de wielen te monteren, maar vaak is dit niet nodig. Dit kun je meestal terugvinden in de gebruikershandleiding van je auto. Groetjes, Armando van Allsecur

 4. Peter Hulshoff heeft op gereageerd

  heel handig om te weten,maar hoe zit het met Belgie

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Net als in Nederland zijn winterbanden in België niet verplicht. Ze worden echter wel aanbevolen bij winterse omstandigheden. Het gebruik van sneeuwkettingen is in België alleen toegestaan als het wegdek met sneeuw of ijs is bedekt. Groetjes, Armando