tol

Welke landen eisen tol?

Door Redactie

Vanaf 2017 betalen buitenlandse automobilisten waarschijnlijk tol in Duitsland, veel andere Europese landen eisen al tol. Welke landen eigenlijk? 

Vorig jaar gaf ik je al tol tips voor je reis door Oostenrijk.  Nu zijn ook alle andere populaire vakantiebestemmingen binnen Europa aan de beurt!

Top 5 tol tips

 1. Neem voldoende contant geld mee op reis.
 2. Een creditcard is ook erg handig!
 3. Houd rekening met tol in je vakantiebudget. Per land verschillen de kosten.
 4. Voor sommige landen is het mogelijk om alvast vignetten in Nederland te kopen. Dat scheelt tijd. Vignetten voor Oostenrijk en Zwitserland, Duitse milieustickers en de Franse tolbadge kun je via de ANWB aanschaffen. Tol voor Scandinavië kun je rechtstreeks online regelen (zie hieronder).
 5. Kies je ervoor om tolwegen te vermijden? Houd dan wel rekening met een langere reistijd.

Duitsland

Vanaf 2017 zijn er waarschijnlijk tolwegen in Duitsland. Alle auto’s met een buitenlands kenteken betalen tol op snelwegen en provinciale wegen. De Europese Commissie is wel een juridische procedure gestart tegen dit besluit. Als we tol gaan betalen in Duitsland komt er keuze uit een tiendagenvignet, een tweemaandendevignet en een jaarvignet. Kosten? Voor 10 dagen tussen de 5 en 15 euro afhankelijk van hoe vervuilend je auto is. Een maandvignet: tussen de 16 en 30 euro en een jaarvignet gemiddeld 74 euro.

In ieder geval goed om te weten voor je vakantie in Duitsland: in veel Duitse steden moet je auto een milieusticker hebben.

Frankrijk

De Fransen zijn een kei in tol heffen. Je betaalt de tol contant of met je creditcard. Je kunt ook een tolbadge aanschaffen. Hiermee kun je direct doorrijden bij tolwegen. Voordeel: je mag rijden op rijstroken die exclusief voor badgehouders zijn en parkeren op speciale parkeerplaatsen.

Oostenrijk en Zwitserland

Voertuigen lichter dan 3500 kilo betalen in deze landen tol via een vignet. Voor je aanhanger of caravan is geen apart vignet nodig. Er zijn in Oostenrijk en Zwitserland ook snelwegen en tunnels waar je een apart tol moet betalen, zoals de Grote-Sint-Bernardtunnel.

Italië

Ook in Italië wordt op bijna alle autosnelwegen tol geheven. Je betaalt met cash, je creditcard of je bankkaart. Met een VIA-card kun je sneller doorrijden bij de Italiaanse tolwegen. Deze kaart is verkrijgbaar bij servicestations langs de snelweg.

Spanje

Voor de meeste snelwegen in Spanje wordt tol geheven. Je kunt contant, met je creditcard en in sommige gevallen met je bankpas betalen. Het is ook mogelijk om elektronisch te betalen met een kastje, een On Board Unit. Deze zijn verkrijgbaar bij Spaanse banken. Op www.viat.es vind je meer informatie.

België

Onze zuiderburen heffen geen tol. Er waren eerder plannen een wegenvignet in te voeren in België, maar die plannen zijn van de baan.

Groot-Brittannië

Bijna alle Britse snelwegen zijn tolvrij. Er zijn enkele wegen, bruggen en tunnels waar wel tol wordt gevraagd. Houd er rekening mee dat je bij de meeste tol heffingen in Groot-Brittannië alleen contant kunt betalen.

Scandinavië

In Denemarken en Zweden zijn er bijna geen tolwegen. Wel moet je betalen als je de Sontbrug tussen de twee landen wilt gebruiken. Ook voor de Grote Beltbrug in Denemarken betaal je tol. Je kunt contant betalen (met lokaal geld of euro’s) of met je creditcard. In Noorwegen zijn er wel veel tolwegen. Hier kun je automatisch voor betalen met je creditcard aan de hand van je kenteken. Je kunt je hiervoor aanmelden via www.autopass.no. Tip: je kunt in deze drie Scandinavische landen ook gebruik maken van EasyGo, een zender waarmee je automatisch betaalt voor tolwegen en -bruggen.


Laat een reactie achter


7 Reacties op "Welke landen eisen tol?"

 1. Sjoerd van Oort heeft op gereageerd

  Tol geeft bij ons altijd wat stress in de auto. “Er komt een tolpoort aan” en “waar is de creditcard?” Of nog erger: “waar heb ik dat kaartje neergelegd?”

  Er is nu een app (Peágo) die me daarbij ondersteunt. Hij helpt me door op tijd (3km) aan te geven [1] wanneer er een tolpoort aankomt, [2] wat ik moet doen (ticket nemen of betalen) en [3] wel tolbedrag af te rekenen .

  Daarnaast bespaar ik ook nog eens leuk op tol! De app kost wel wat maar die heb ik inmiddels dik terugverdiend (en dat kan ook omdat ie ook off line werkt!) Als voorbeeld op de website staat terugverdienen van Lille naar Parijs! Kijk de video op getpeago.com. Daar staan ook schermvoorbeelden en veelgestelde vragen.

  1. Mitch van Poorten heeft op gereageerd

   Beste Sjoerd,

   Ik heb het filmpje even bekeken en moet toegeven dat het er zeer goed uitziet. Mooi dat de app de kortste route’s berekent en je op die manier tol laat besparen. Tevens ook goed om te lezen dat deze app de ‘stress’ verminderd bij jullie in de auto. Ik wens je een fijne & veilige vakantie toe!

   Met vriendelijke groet,

   Mitch van Poorten
   Allsecur

 2. Wim Stal heeft op gereageerd

  Voor Zwitserland is zowel voor het trekkende voertuig als voor de aanhanger een tolvignet nodig. Er moet voor een dergelijke combinatie dus twee keer betaald worden.

 3. ck heeft op gereageerd

  Waarom staat portugal niet op de lijst ?

 4. Temprementoo heeft op gereageerd

  Ook Polen zijn tolwegen hoor.

 5. L Laven heeft op gereageerd

  Ik dacht dat in Zwitserland ook voor de caravan tol betaald moet worden.

 6. Jeff heeft op gereageerd

  Voor België staat er een foutje: De liefkenstunnel (Noordelijk deel van Antwerpen/R2) is een toltunnel. Tarieven zijn vergelijkbaar met de Westerscheldetunnel 😉