Mistlampen

Wanneer doe je mistlampen aan?

Door Redactie

Volgens het KNMI  is de kans op mist tussen oktober en januari het grootst. Mist lost sneller op in de lente en zomer door de warmere temperaturen. Wanneer doe je je mistlampen aan?

Het is niet gek dat je twijfelt bij mistig weer, want zelfs op een korte afstand kan het zicht enorm verschillen. Het zicht kan ook in verschillende richtingen anders zijn. Doe je mistlampen alleen aan als het nodig is en doe ze daarna weer uit. Maar wanneer precies?

Wanneer mistlampen aan voor

Van de overheid mag je de mistlampen voor alleen gebruiken bij mist, sneeuwval of regen als je daardoor bijna niets kunt zien. De richtlijn die je aan kunt houden is minder dan 200 meter zicht. Je dimlichten mag je dan uit laten.

Wanneer mistlampen aan achter

Je mistlampen achter mag je alleen gebruiken bij minder dan 50 meter zicht. Bij zware regen mag je het mistachterlicht niet gebruiken! Hoe weet je dat je zicht minder dan 50 meter is? Een goed referentiepunt buiten de bebouwde kom is het hectometerpaaltje. Deze staat elke 100 meter langs de weg. Lantaarnpalen zijn in de bebouwde kom goede referentiepunten. Ook een goede: kun jij je voorligger gewoon zien, dan kan jouw achterligger jou ook zien en is je mistlamp achter helemaal niet nodig.

Boete bij verkeerd gebruik

Gebruik je de mistlampen achter als dit volgens de regels niet mag? Dus bij meer dan 50 meter zicht? Dan kun je van de politie een boete van €140 euro krijgen. Je mistlampen achter kunnen je achterligger verblinden en het lijkt net of je remt. Erg gevaarlijk. Als je je mistlampen aan de voorkant onnodig gebruikt, kun je ook een boete krijgen.


Laat een reactie achter


17 Reacties op "Wanneer doe je mistlampen aan?"

 1. Kim heeft op gereageerd

  En wie leert mensen het verschil tussen de mistlamp knop en de gewone verlichting in de auto? Laatste tijd veel automobilisten (met veelal nieuwe auto’s) op de weg die hun mistlampen voor aan hebben, en achter helemaal geen verlichting. Overdag alleen verblindend, ’s avonds en ’s nachts ronduit gevaarlijk…

  1. Johan heeft op gereageerd

   Dat is dan ook geen mistlicht, maar dagrijverlichting. Bestaat inmiddels een jaar of 6/7 als verplichting…
   De ene fabrikant past het anders toe dan de andere qua locatie, en je kunt het in ook niet uitzetten want het gaat aan als je de auto start, behalve door dimlicht in te schakelen, en dat laatste vergeten mensen in de avond.

   Dat de lampen achter niet branden is ook onderdeel van de wetgeving. Behalve de twee lampjes vóór mag er met drl niks anders branden.

   Ik vind het eerder vreemd dat mensen nu nog denken dat dat het mistlicht is. Het is al verplicht sinds februari 2011! Als laatste zit er een gigantisch verschil in licht tussen een drl-lamp en een mistlamp. Als we even uitgaan van gewone gloeilampen, dan is drl 21Watt, en een mistlamp vóór 55-65Watt. Een mistlamp is bovendien gebundeld, een drl niet. Daardoor is drl in potentie meer verblindend.

 2. Peter heeft op gereageerd

  U refereert aan de afstand tussen lantaarnpalen, maar bij mijn weten mag je geen mistlamp achter voeren binnen de bebouwde kom en niet bij aaneengesloten straatverlichting.

 3. Jeanet heeft op gereageerd

  Dimlicht uit bij mistlicht voor? Dan heb je toch geen licht achter??? Mijn dimlicht is tenminste voor en achter samen. Dus dimlicht uit = geen licht voor en achter. Lijkt mij niet de bedoeling.

  Mistlicht achter kan wat mij betreft gewoon afgeschaft worden. In 99% van de gevallen gebruiken mensen dat onterecht bij meer dan 50 meter zicht. Erg irritant. Als je echt maar 50 meter zicht hebt, is het onverantwoord om met de auto de weg op te gaan.

 4. aad heeft op gereageerd

  Jammer dat regelgeving zo star is. Op wegen waar nu de verlichting weer uit is of al geen verlichting aanwezig was zijn extra lichten aan de voorkant een geweldige uitkomst voor beter zicht. Veiligheid gekoppeld aan beter zicht of 200 meter en mist regels, kneuterig Nederland.

  1. Dirk van der Heijden heeft op gereageerd

   Ik ben het met je eens dat Nederland een land is van veel regels, maar veel van deze regels vind ik juist wél bijdragen aan meer verkeersveiligheid. Op een onverlichte weg in het donker kun je toch een heel eind komen met groot licht, zonder de mistlampen daarvoor aan te zetten?

   1. Jan heeft op gereageerd

    Mistlampen voor aan ter ondersteuning van dimlicht geeft een mooier lichtbeeld. Begrijp dan ook niet dat dit alleen mag bij regen/mist/sneeuw.
    Heb ze dan ook standaard aan staan.

    Verblind niemand i.t.t. mistlicht achter en grootlicht voor.

    1. authentiek heeft op gereageerd

     Je irriteert hiermee andere weggebruikers omdat je meer dan een ‘lichtsignaal’ afgeeft. Het signaal van het interesseert me niet wat anderen hiervan vinden of ik me wel of niet aan de verkeersveiligheid houd.

 5. telstar heeft op gereageerd

  Vandaag zat ik ook weer achter van d ie kneuzen die hun mist achterlichten aan deden . Er was wel wat mist maar ook zicht genoeg dus werd nu verblind door zelfs 2 die hij aanhad .

  1. H. de Vries heeft op gereageerd

   Hè wat een toestand!

  2. martin heeft op gereageerd

   groot licht aan zetten!

 6. Jan heeft op gereageerd

  Breedstralers voor zouden ook aan moeten mogen in het donker op een onverlichte weg. Geeft zoveel meer zicht.

 7. Liz heeft op gereageerd

  Er is nogal een verschil tussen een hectometerpaaltje zien en de achterlichten van mn voorligger. Laatst kon ik maar moeilijk het volgende paaltje zien, maar voorliggers zag ik op honderden meters verder nog door hun normale achterlicht. Ik heb om die laatste reden dan ook geen mistlamp achter gevoerd.

 8. Neil heeft op gereageerd

  I got fined EUR 130 on 02-12-2013 for using front fog lights unknowingly. I see in your article here that the EUR 130 fine is for wrong usage of rear fog lights only. Can I dispute this fine?

  1. Rebecca Naumann heeft op gereageerd

   Dear Neil, you may only use your front fog lights by fog, snow and rain when you can barely see because of this. As a guide you can stick to less than 200 meters visibility. If you use your front fog lights in any other situation you can be fined.

 9. abdul heeft op gereageerd

  ik heb een boete gekregen voor mistlicht aangedaan voorkant bij onnodig situatie

 10. Arne heeft op gereageerd

  Onze Zuiderburen hebben van die handige strepen op het wegdek, wanneer je niet meer dan twee ver kan kijken, moet je goed afstand houden en kunnen je mistlampen aan. Hier in Nederland zie ik vaak genoeg mensen die bij ook maar het minste geringst stukje mist de mistlampen aandoen.