Afleiding in de auto

Waar laat jij je door afleiden?

Door Suzanne Caron

Als je in de auto stapt, moet je focus op de weg zijn en niets anders. Zo zou het althans moeten zijn, maar we weten allemaal dat afleiding niet altijd te voorkomen is. Of dit nu door andere weggebruikers, passagiers in je auto of je smartphone gebeurt. We laten ons allemaal weleens afleiden, toch?

Top vijf afleidingen

In recent onderzoek hebben wij jullie, de Nederlandse automobilist, gevraagd waar jullie nu het vaakst door worden afgeleid. Op 1 staan andere weggebruikers, 39% geeft dit aan als grootste afleider. Vrouwen zeggen dit nog net iets vaker (41%) dan mannen (36%). De complete top vijf afleidingen achter het stuur is:

1. Andere weggebruikers (39%)
2. Slaperigheid achter het stuur (27%)
3. Smartphone (21%)
4. Kinderen in de auto (17%)
5. Werk aan de weg (17%)

De smartphone, ook de grootste ergernis in het verkeer, wordt vooral door mannen aangegeven als de grootste afleiding achter het stuur. Een kwart (24%) van hen geeft aan dat ze weleens worden afgeleid door een belletje, e-mails, appjes of social media berichten. En dat is natuurlijk levensgevaarlijk. Door alleen maar een snelle blik op je smartphonescherm kun je al minder snel op onverwachte verkeerssituaties anticiperen. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje.

Smartphone

Afleiding in het verkeer en dan met name door de smartphone blijft niet onopgemerkt. Onlangs is vanuit de overheid de campagne MONO gestart. Hierin wordt aandacht gevraagd voor afleiding onderweg en opgeroepen om je telefoon zo in te stellen dat je onderweg niet wordt gestoord. Ook worden verzenders van berichten opgeroepen om dit niet te doen als je weet dat de ontvanger onderweg is. MONO staat voor één of alleen en dat is wat de overheid wil bereiken – iedereen ongestoord onderweg.

Stop de afleiding

Als je het lastig vindt om niet te worden afgeleid door je smartphone, dan kun je onderstaande tips misschien wel gebruiken om MONO te rijden:

  • Zet je telefoon op stil als je de auto instapt. Zo hoor je niet dat er berichten voor je binnenkomen en word je er ook niet door afgeleid.
  • Als je je telefoon helemaal niet wilt zien, omdat je bang bent dat je toch regelmatig gaat kijken of er nieuwe meldingen zijn, berg hem dan op zodat je hem niet ziet. Zoals bijvoorbeeld in je dashboardkastje of je tas. Als je hem niet ziet, kom je ook minder snel in de verleiding.
  • Kies een functie of app waarmee je helemaal niet meer bereikbaar bent. Dit heet op de meeste telefoons de ‘niet storen functie’. Voor Android telefoons zijn hiervoor in de Playstore meerdere apps verkrijgbaar. Gebruikers van een iPhone kunnen de optie ‘niet storen tijdens het autorijden’ inschakelen bij de instellingen.

Kijk voor meer tips en mogelijkheden om MONO te rijden op de bijbehorende website.

Voorkom afleiding

Zorg er voor de veiligheid van jou en andere weggebruikers voor dat je je niet laat afleiden. Niet met je smartphone, maar ook niet door de andere afleiders uit de top 5, zoals slaperigheid. Wil je hier nog meer over lezen? Lees dan ons eerdere blog.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Waar laat jij je door afleiden?"