Ergernissen op de weg

Linksrijders, smartphone, bumperklevers: wat zijn jouw ergernissen op de weg?

Door Suzanne Caron

Ook jij zal je vast weleens ergeren aan andere weggebruikers. Linksrijders, bumperklevers, smartphonegebruikers, snelheidsduivels en langzame rijders. Ze komen allemaal voor in de resultaten van ons Grote Auto&Verkeer Onderzoek waar we ook dit jaar naar jullie grootste ergernissen op de weg hebben gevraagd.

Smartphone

Waarschijnlijk geen verrassing, maar het gebruik van een smartphone door andere weggebruikers staat dit jaar met stip op nummer 1. Meer dan helft (53%) van de automobilisten geeft aan zich hieraan te ergeren. Een stijgende ergernis want vorig jaar stond dit nog op nummer 2.

Een ergernis die wat mij betreft terecht is. Het is immers levensgevaarlijk om met je smartphone bezig te zijn tijdens het autorijden. Door je blik heel even op je telefoonscherm te richten, ben je minder alert en kun je minder snel op onverwachte situaties reageren. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Voorkom dit en leg je smartphone weg tijdens het autorijden.

Bumperkleven

In het onderzoek van vorig jaar kwamen bumperklevers als grootste ergernis uit de bus. Dit jaar zijn ze gezakt naar plaats 2. Maar het is met 46% nog een van de grootste ergernissen.

Mannen vs vrouwen

Zoals met misschien wel meer dingen zijn mannen en vrouwen het ook qua ergernissen niet altijd met elkaar eens. Vrouwen (59%) ergeren zich vaker dan mannen (46%) aan smartphonegebruik van andere automobilisten. Mannen ergeren zich weer vaker aan linksrijders dan vrouwen: 33% vs 20%. Ook langzame rijders zijn bij mannen (22%) net iets vaker een ergernis dan bij vrouwen (17%). En vrouwen (25%) ergeren zich weer net iets vaker aan snelheidsduivels op de weg dan mannen (22%).

Top 6 ergernissen op de weg

Smartphonegebruik en bumperkleven zijn jullie grootste ergernissen, maar dat zijn uiteraard niet de enige ergernissen die genoemd zijn. Hieronder vind je de complete top 6*:

  1. Smartphonegebruik (53%)
  2. Bumperklevers (46%)
  3. Linksrijders (26%)
  4. Automobilisten die afval uit het raam gooien (25%)
  5. Snelheidsduivels (23%)
  6. Langzame rijders (19%)

Waar erger jij je aan op de weg?

 *Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Team Vier onder 1.019 respondenten, juni 2018.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Linksrijders, smartphone, bumperklevers: wat zijn jouw ergernissen op de weg?"