Laaghangende zon

Daar zit een luchtje aan: gevaarlijke en vreemde autogeuren

Door Redactie

Oké ik geef toe dat mijn auto niet altijd even fris ruikt. Dat is logisch toch, met twee kleine kinderen? Waarschijnlijk moet er dan gewoon een luier verschoond worden… Maar wat doe je als een vreemde autogeur aanhoudt? Of als je benzine of gas ruikt in de auto? 

Sterke muffe geur uit je airco

Als je een sterk muffe geur ruikt als je de airco aanzet, is dit waarschijnlijk doordat er schimmel in de ventilatiekanalen van je auto zit. Vaak is dit bij oudere auto’s erger, omdat hier schimmels en bacteriën meer kans hebben gehad zich te ontwikkelen. Dit probleem kun je oplossen door de leidingen van je airconditioning een antibacteriële behandeling te geven. Je garage kan je hier meer informatie over geven.  Je luchtfilters kunnen ook aan vervanging toe zijn. De oplossing is dan simpel: vervang je luchtfilters :).

Gaslucht

Ruik je een gaslucht en komt deze lucht steeds terug als je de auto start? Laat je auto dan snel controleren op een gaslek. Vooral als je de ventilatie of airconditioning aanzet ruik je deze lucht dan heel sterk.

Zoete geur uit je koelingssysteem

Als je een zoete geur ruikt uit je koelingssysteem dan moet je de auto zo snel mogelijk laten controleren. Deze zoete geur komt namelijk uit het giftige ethyleen glycol, wat ook wel anti-vries wordt genoemd. Dit lek kan voortkomen uit het verwarmingselementen, buizen, het koelsysteem of de radiator.

Brandlucht of schroeilucht

Als je brandlucht ruikt, stop dan zo snel mogelijk met rijden op een veilige plaats en stap uit. Waarschijnlijk is er kortsluiting in de elektrische bedrading. Bekijk de auto goed. Heb je brand in de auto? Bel dan 112. Bel bij twijfel je pechhulpdienst of schakel je Pechhulp on demand in.

Brandstoflucht

Als je benzine of diesel ruikt, kan er een brandstoflekkage zijn. En brandgevaar. Stop zo snel mogelijk op een veilige plaats en bel 112 bij brand. Twijfel je? Bel dan je pechhulpdienst of gebruik Pechhulp on demand.

Een smeulende geur

Ruik je een penetrante smeulende geur? De koppelingsplaten of remblokken zijn dan waarschijnlijk oververhit. Stop op een veilige plek en laat de auto een kwartier afkoelen. Daarna kun je proberen voorzichtig verder te rijden. Twijfel je nog aan werking van remmen of koppeling? Bel dan je pechhulpdienst of gebruik de app van Pechhulp on demand.

Ik hoop dat je nu de vreemde autogeuren in je auto kan verklaren. En dat het gewoon de vieze luier van je kind is of je bijrijder die de schoenen heeft uitgedaan. Dat is in ieder geval makkelijk (en goedkoop) op te lossen! 😉


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Daar zit een luchtje aan: gevaarlijke en vreemde autogeuren"