Voor welk model auto ga jij?

Door Suzanne Caron

Een klein model auto, maar wel met power, daar gaat mijn voorkeur naar uit. Maar ik hoef ook niet dagelijks een gezin of heel veel spullen te vervoeren. Gelukkig zijn er veel verschillende soorten auto’s voor alle wensen en eisen van automobilisten. Ik zet ze voor je op een rij.

De automodellen op een rij

Een hatchback, sedan, stationwagen, MPV, SUV, coupé of een cabrio? Als je een auto gaat kopen, is er een enorme keuze in uitvoeringen. En dan heb ik het nog niet eens over het merk en het type. Het wordt er door alle mogelijkheden vaak niet makkelijker op. Ik heb daarom de verschillende automodellen voor je op een rij gezet. Welk model auto past het beste bij jou?

Sedan

De sedan is misschien wel het bekendste automodel. Van oorsprong heeft dit model een afgesloten kofferbak waarbij de klep vlak ligt. Vanuit de passagiersruimte kun je niet bij de laadruimte. Een sedan wordt vaak aangeduid als een vierdeurs model. Tegenwoordig hebben de meeste modellen een achterbank die je in kunt klappen waardoor je toch grote spullen kunt vervoeren. Een sedan is een comfortabele auto, met name door de ruimte die het biedt voor passagiers, maar ook door de grote kofferbak. Auto’s in het duurdere segment hebben vaak een sedan uitvoering.

Hatchback

Misschien iets minder bekend dan de sedan, maar toch het meeste verkochte model auto in Nederland. In tegenstelling tot de sedan, is de bagageruimte in dit model wel bereikbaar vanuit de passagiersruimte. Vaak kun je bij een hatchback ook de achterbank neerklappen voor extra bagageruimte. Er zijn alleen maar 3- en 5-deurs uitvoeringen van de hatchback en dit komt omdat dit type officieel geen echte kofferbak heeft. De achterklep wordt daarom ook als deur gezien.

Stationwagen

De stationwagen is een populair model. Een praktische auto met veel ruimte en daardoor erg handig voor gezinnen. Deze ruimte komt doordat de daklijn doorloopt tot de achterkant van de auto. Ook dit model heeft geen afgesloten bagageruimte en is altijd uitgevoerd met 5 deuren (inclusief de achterklep).

SUV

De afkorting SUV betekent Sports Utility Vehicle en zegt eigenlijk al genoeg: het is een sportieve gebruiksauto. Een auto met veel laadvermogen en de capaciteit om passagiers te vervoeren. In veel gevallen beschikt een SUV ook over vierwielaandrijving. Naast een grote laadruimte is ook het dak geschikt om spullen te vervoeren. Hoewel hij ontwikkeld is om comfortabel op onverharde wegen te rijden, wordt hij tegenwoordig met name als grote gezinsauto gebruikt.

Coupé

Een snelle en sportieve auto waarbij de achterkant van de auto schuin afloopt. Hierdoor worden de sportieve lijnen van de auto benadrukt. De auto is meestal bedoeld voor twee personen, maar kan tot vier zitplaatsen hebben met echter maar een beperkte ruimte op de achterbank.

Cabrio

De ideale auto bij mooi weer. Dit model heeft namelijk als grootste voordeel dat het dak eraf kan. Wind door de haren en toeren van terras naar terras. Een cabrio wordt dan ook vaak niet vanuit praktisch oogpunt aangeschaft, ook omdat er meestal maar plaats is voor twee personen.

MPV

Als je er met deze modellen nog niet uit bent, dan wellicht een MPV? De afkorting betekent Multiple Purpose Vehicle en ook dit zegt al genoeg: er zijn veel mogelijkheden voor het gebruik van deze auto. Een handig model voor gezinnen met wat grotere kinderen of als je zelf wat meer ruimte nodig hebt. Vaak heeft een MPV een tweede achterbank waardoor er 7 personen mee vervoerd kunnen worden. Een echte gezinsauto dus. Een ander voordeel is dat de auto wat hoger op de weg ligt, hierdoor heb je een beter overzicht.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Voor welk model auto ga jij?"