Met de auto naar Frankrijk? Alcoholtest mee!

Met de auto naar Frankrijk? Alcoholtest mee!

Door Redactie

Glaasje op, laat je rijden… daarover zijn we het met elkaar eens denk ik. Maar er zijn situaties waarbij je denkt: was dat glaasje wijn bij het eten nu teveel, of kan het nog gewoon? Wat doe je in zo’n geval? De Fransen hebben er een regeltje voor bedacht…

Verplichte alcoholtest Frankrijk

De Fransen staan erom bekend graag een glas wijn te nuttigen. Tijdens het avondmaal, maar ook bij de lunch. En of dit nu aanleiding is voor de nieuwste regel van les Francais of niet, vanaf 1 juli 2012 geldt: in ieder voertuig dienen twee alcoholtesten (éthylotest) aanwezig te zijn. Ook in buitenlandse voertuigen!

Waarom een verplichte alcoholtest?

De Fransen willen met de alcoholtest bevorderen dat bestuurders zichzelf testen in geval van twijfel over het alcoholgehalte in hun bloed. Met de uitslag van de test kunnen bestuurders bepalen of ze nog verantwoord de weg op mogen of niet.

Waar kun je een alcoholtest kopen?

In Frankrijk is de verplichte alcoholtest (kosten +/- € 1,-) verkrijgbaar bij drogeristerijen, tankstations en sommige horecagelegenheden.

Staat er een boete op het niet in de auto hebben van de alcoholtest?

Ja. Op het niet kunnen tonen van een éthylotest staat een boete van € 17,-. Geen rib uit je lijf natuurlijk, maar persoonlijk koop ik er liever een goede fles wijn voor. Als ik er dan toch ben…

Bon voyage!

Tip: lees ook mijn nieuwste artikel over dit onderwerp: Alcoholtest kopen? Maak je niet druk!


Laat een reactie achter


15 Reacties op "Met de auto naar Frankrijk? Alcoholtest mee!"

 1. Guy heeft op gereageerd

  Voor wie Frans kan lezen is er een site waar alle officiële informatie over de alcoholtest te vinden is:
  http://www.1ethylotest.fr

 2. Jan-Anne heeft op gereageerd

  Iedereen kan betrokken raken bij een ongeluk, dus kun je iedereen verplichten om bijvoorbeeld gevarendriehoeken, gele vestjes of zelfs brandblussers in de auto te hebben. De door de Fransen bedachte maatregel gaat er kennelijk vanuit dat ook iedereen alcohol drinkt. “De Fransen willen met de alcoholtest bevorderen dat bestuurders zichzelf testen in geval van twijfel over het alcoholgehalte in hun bloed.” Ik twijfel daar nooit over, want ik drink geen alcolhol. Toch moet ik nu een apparaat meenemen waarmee ik kan aantonen dat ik niet gedronken heb. Het verbaast me dat iedereen dit ‘normaal’ vindt. Stel dat het om een drugstest zou gaan (onder invloed van drugs rijden is net zo erg als onder invloed van alcohol rijden), hoe zouden dan de reacties zijn? Wie geen drugs gebruikt, wil toch ook niet verplicht worden om een drugstest meenemen?

 3. René heeft op gereageerd

  Tot 1 oktober 2012 krijg je een waarschuwing, vanaf deze datum krijg je een boete

 4. Else heeft op gereageerd

  Voor wie Frans kan lezen is er een site waar alle officiële informatie over de alcoholtest te vinden is:
  http://www.ethylotest-obligatoire.org.

  Kort samengevat:
  Zowel de blaaspijpjes als de digitale alcoholtesters MOETEN volgens deze Franse site aan de NF-NORM voldoen. CE-norm is dus NIET voldoende!! Dit i.t.t. wat allerlei verkopers in NL aangeven.

  De site geeft alle merken + adressen van digitale alcoholtesters die aan deze norm voldoen. De prijs is 100-200 Euro, zegt de site.De goedkope ‘sleutelhangerversies’ e.d. die in NL veel worden aangeboden voor 10-20 Euro voldoen dus kennelijk niet.

  De blaaspijpjes zijn volgens deze site in Frankrijk voor 1 à 2 Euro te koop bij supermarkten, tankstations, apotheken en online.

  1. Pieter Kirkels heeft op gereageerd

   Bedankt Else! Een goede aanvulling op het artikel en alle gegeven tips. De NF-norm is dus iets waar je goed op moet letten.

 5. Remko heeft op gereageerd

  Weet iemand waar je er twee stuks voor €6,00 kan kopen, bij de ANWB zijn ze uitverkocht.

  1. Pieter Kirkels heeft op gereageerd

   Op http://www.testjezelf.nu zijn onder het kopje ‘drugstesten’ ook diverse alcoholtesters te vinden. Zij zeggen er ook bij trouwens dat levering wat langer kan duren vanwege de grote vraag. Op tijd bestellen is dus aan te raden! Succes.

  2. N Brouwer heeft op gereageerd

   Ik heb er net twee gekocht bij een caravan handel in Dedemsvaart die lid is van de Bovag want als ze daar lid van zijn kunnen ze die bestellen en betaalde € 2,50 per stuk! Dus informeer in de buurt zal er vast één zitten.
   Mijn moeder is net terug uit Frankrijk en kon ze nog nergens krijgen dus ga voorbereid op stap!

  3. FranseAlcoholtest.nl heeft op gereageerd

   Beste Remko,

   Wij bieden de alcoholtesten aan voor € 9,99 per set van 2, inclusief verzendkosten op http://www.FranseAlcoholtest.nl.

   Met vriendelijke groet,

   William
   FranseAlcoholtest.nl

 6. R. heeft op gereageerd

  In het onderliggende decreet staat dat het dient te gaan om een chemische blaastest (2 stuks) of een digitale alcoholtester. De eerste dient voorzien te zijn van de Franse NF norm (een soort van CE), de digitale testers van of NF of CE (indien de fabrikant kan aantonen dat de resultaten overeenkomen met de gestelde eisen). Overigens; je bent niet verplicht om de test op jezelf te gebruiken. De informatie die hierover naar buiten komt is fout. Je moet de lossen ademtesters (of digitale meter) bij je hebben, maar de Franse politie zal je bij een verdenking testen met de apparatuur welke zij tot hun beschikking hebben. De eenmalige testers zijn lang houdbaar (minimaal 2 jaar), de digitale testers uiteraard ook. Aangezien er onvoldoende testen geproduceerd worden op dit moment is besloten om vanaf 1 juli tot 1 november alleen maar te waarschuwen en niet te bekeuren. Neemt niet weg dat (zeker gezien de soms moeizame conversatie in het Frans) het gewoon handig is om ook vanaf 1 juli 2 goedgekeurde testers mee te nemen. De testers welke goedgekeurd zijn zullen opgenomen worden in een lijst welke iedere Franse agent bij zich zal hebben. De eenmalige blaastesten hebben dan in ieder geval het Franse NF certificaat. Deze zijn per 2 verpakt voor ongeveer 6 euro te koop in Nederland. Deze kun je dan in je auto leggen (2 jaar dus houdbaar) en laten zien als je wordt aangehouden. Je bent dan in ieder geval sneller klaar met de controle dus gewoon doen!

 7. Lia Schellekens heeft op gereageerd

  Hallo Pieter,

  Het is zelfs aan te raden om TWEE blaastesten in je auto te hebben voor het geval je jezelf getest hebt en toch aan gehouden wordt. Je moet een (ongebruikt) blaastestje kunnen laten zien. ( Heb ik vernomen!)

  Dat wordt fietsen in Entrechaux!
  Lia

 8. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

  Hoi Pieter, leuke blog! Voor 17 euro kun je inderdaad een mooie fles wijn kopen 🙂

 9. Renee heeft op gereageerd

  Nou in dat is Frankrijk zéker wel nodig! Na de apéro stappen ze gewoon allemaal weer in!
  Hoe werkt zo’n test eigenlijk? Is het een blaastest?

  1. Pieter Kirkels heeft op gereageerd

   Het is inderdaad een blaastest Renée. Deze tests zijn voor éénmalig gebruik, waarbij je een soort ballonnetje / zakje opblaast. Daarna kan je op het blaaspijpje aflezen wat je alcoholgehalte is én of het dus nog verantwoord is om te rijden.

   Bonne route.