Verplicht in de auto

Verplicht in de auto: ben jij goed uitgerust?

Door Suzanne Caron

In veel landen moet je verschillende items verplicht in de auto hebben als je de weg op gaat. Maar hoe zit dat eigenlijk in Nederland? Ben je hier ook verplicht om bepaalde zaken in je auto te hebben?

Om de clou direct maar te verklappen. In Nederland ben je niet verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidsvest of alcoholtest bij je te hebben. Het is echter wel handig om een aantal van deze items in je auto te hebben. Met name als je onverhoopt met pech langs de weg komt te staan.

Rijbewijs verplicht

Het enige dat je in Nederland verplicht bij je moet hebben, is je rijbewijs. Zodra een politieagent daarom vraagt, moet je je originele (geen kopie!) rijbewijs kunnen tonen.

Niet verplicht in de auto, wel handig

Hoewel veel items niet verplicht zijn, is het wel handig om ze in de auto te hebben. Welke dat zijn, sommen we hieronder voor je op.

Gevarendriehoek

Als je waarschuwingslampen werken, is het niet verplicht om een gevarendriehoek te plaatsen. Toch wil je het overige verkeer goed waarschuwen als jij langs de weg staat met pech. Een gevarendriehoek is dan handig. De gevarendriehoek plaats je op ongeveer 30 meter van je auto en deze moet goed zichtbaar zijn. In Nederland dus niet verplicht, maar zodra je de grens overgaat, moet je hem in veel andere landen wel bij je hebben. Let daar dus op.

Veiligheidsvest

Ook een veiligheidsvest is niet verplicht, maar wel raadzaam bij pechgevallen of een verkeersongeluk. Zeker bij slecht weer of in de avond. Een veiligheidsvest moet voldoen aan de Europese norm EN471, klasse 2.

Reservelampen

Als één van je autolampen niet werkt, kun je daarvoor staande worden gehouden door de politie. De hoogte van de boete is afhankelijk van de plaats waar je wordt aangehouden (binnen of buiten de bebouwde kom). Het kan daarom verstandig zijn om een set reservelampen bij je te hebben, zodat je een defect zelf kunt verhelpen. In veel nieuwere auto’s is het echter steeds lastiger om zelf een lamp te vervangen. Rijd in dat geval naar een garage of een monteur zodra je een defect ontdekt.

EHBO-trommel

Een EHBO-trommel is geen overbodige luxe om in je auto te hebben. Let er wel op dat de trommel compleet is en controleer dat voor lange autoritten.

Lifehammer

Een lifehammer kan letterlijk het verschil maken tussen leven en dood als je bij een ongeluk je autoruit moet verbrijzelen en/of de veiligheidsgordel moet doorsnijden. Bij voorkeur bevestig je er twee: één binnen handbereik van de bestuurder en één voor de passagier.

Brandblusser

Mocht je langs de kant komen te staan met een brandje door een oververhitte motor, dan kan een brandblusser levens redden. Niet verplicht, maar kan dus wel van pas komen.

Oplader telefoon

Het zal je maar overkomen, kom je met pech langs de weg te staan, is je telefoon leeg. Zorg daarom dat er altijd een oplader in je auto ligt. Zo kun je hulpdiensten en het thuisfront altijd bereiken.

Ook handig

Naast bovengenoemde items kun je ook denken aan voldoende eten en drinken. Met name als je een lange autorit voor de boeg hebt. Of bij erg warm weer. En denk ook aan onverwachte extreme weersomstandigheden. In de winter, op weg naar de wintersport bijvoorbeeld, kan het gebeuren dat je strandt. Het is dan handig om een deken, waxinelichtjes en een zaklamp in je auto te hebben. Een zaklamp komt ook van pas als je in het donker iets aan je auto wilt controleren.

Verplicht in het buitenland

In het buitenland gelden andere regels dan in Nederland. Controleer daarom voordat je over de grens gaat welke regels in het betreffende land gelden. Raadpleeg hiervoor onze checklist.


Laat een reactie achter


2 Reacties op "Verplicht in de auto: ben jij goed uitgerust?"

  1. Jan-Willem heeft op gereageerd

    Hoi Suzanne, in 2013 is de norm voor veiligheidsvestjes veranderd van EN-471 naar EN ISO 20471

    Er zijn trouwens pakketten op de markt waarmee je zonder zorgen door Europese landen kunt rijden.

    1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

      Bedankt voor je aanvulling en handige tip Jan-Willem! ^Hans