verplicht in auto Nederland

Basisuitrusting: wat moet er in je auto liggen?

Door Redactie

Is een gevarendriehoek, veiligheidsvestje en reservelampen verplicht in de auto? In veel landen wel, maar in Nederland niet. Vreemd, want als je pech onderweg hebt, ben je wel verplicht om een gevarendriehoek te plaatsen als je waarschuwingslichten niet werken. Word je aangehouden met een kapotte lamp? Dan moet je wel de lamp vervangen. Verplicht of niet, in deze blog vertel ik je welke items handig zijn in je auto!

Handig: gevarendriehoek

Als je met je auto stil komt te staan en de auto vormt een obstakel voor naderende auto’s, dan moet je de bestuurders tijdig kunnen waarschuwen. Plaats dan een gevarendriehoek of schakel de knipperende waarschuwingslichten in. De gevarendriehoek moet goed zichtbaar op de weg worden geplaatst op een afstand van ongeveer 30 meter van de auto. Overigens, als de knipperende waarschuwingslichten werken en aanstaan, hoef je geen gevarendriehoek te plaatsen. Let op: in veel andere landen is het wel verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben.

Veiligheidsvest verplicht in Nederland?

Hoewel een veiligheidsvest niet verplicht is Nederland, is het wel raadzaam om deze in je auto te leggen voor pechgevallen en verkeersongelukken. In ieder geval voor de bestuurder. Zeker ’s avonds met pech is het dragen van veiligheidsvestjes aangeraden als je op de weg staat. Ook voor andere mensen die op dat moment hulp verlenen. Per land verschillen de regels voor het bezit en gebruik van veiligheidshesjes. Soms is alleen de bestuurder van een auto verplicht een veiligheidshesje te dragen en soms moeten alle inzittenden er eentje hebben. Het is verstandig om een goedgekeurd veiligheidsvest bij je te hebben. Een veiligheidsvest moet voldoen aan de Europese norm EN471, klasse 2.

Voorkom een boete, neem reservelampen mee

Ook een set reservelampen is onmisbaar in de auto. Je kunt onderweg staande wordt gehouden door de politie, omdat één van je lichten niet werkt. Heb je dan een set reservelampen bij je? Dan kun je het defect zelf verhelpen en krijg je vaak geen bekeuring. Heb je geen reservelampen bij je? Dan kan een bekeuring volgen die oploopt tot 100 euro.

Geen overbodige luxe: EHBO-trommel, brandblusser en lifehammer

Een EHBO-/verbandtrommel, brandblusser en lifehammer zijn in Nederland ook niet verplicht. Maar het is zeker geen overbodige luxe. In de praktijk hebben deze items al veel levens gered. Let uiteraard wel op dat deze voldoende gevuld en compleet zijn. Een lifehammer kan letterlijk het verschil maken tussen leven en dood als je bij een ongeluk je autoruit moet verbrijzelen en/of de veiligheidsgordel moet doorsnijden. Voorkeur om er twee te bevestigen: één binnen handbereik van de bestuurder, één voor de passagier.

Ook handig in de auto

Een noodpakket in de auto, zeker in de winterperiode of onderweg naar de wintersport, is niet overbodig. Er kunnen onderweg immers altijd onverwachte dingen gebeuren. Je kunt in lange files terechtkomen, je auto kan ermee ophouden of je kunt niet meer verder rijden door extreme weersomstandigheden. Denk aan zaken zoals:

 • Voldoende eten en drinken
 • Warme/isolerende dekens
 • Waxinelichtjes en aansteker/lucifers. Geven warmte als de kachel van je auto het niet meer doet
 • Zaklamp(en). Ook handig als je bijvoorbeeld op weg naar je wintersportbestemming in het donker sneeuwkettingen om je banden moet leggen
 • Noodoplader voor je mobiele telefoon

Verplicht in het buitenland

In het buitenland zijn veel genoemde items wel verplicht. Om in het buitenland onaangename discussies met de politie en boetes te voorkomen, is het advies om onze checklist na te lopen met verplichte attributen.


Laat een reactie achter


6 Reacties op "Basisuitrusting: wat moet er in je auto liggen?"

 1. Theoritica heeft op gereageerd

  Op zich wel typisch dat die dingen nog niet verplicht zijn. Ik zie vaak genoeg mensen aan de kant staan die geen gevarendriehoek neergezet hebben. Levensgevaarlijk, vooral ’s avonds. Ikzelf heb alles behalve de brandblusser.
  Groet, Samantha

 2. alexander tb heeft op gereageerd

  wat is uberhaupt dan verplicht in de auto te hebben? blijft weinig over zo

  1. Hans heeft op gereageerd

   In principe is er, behalve een geldig rijbewijs, niets verplicht om bij je te hebben in de auto.
   Toch zijn er zaken als een gevarendriehoek, veiligheidsvestje, lifehammer, zaklamp, brandblusser en verbandtrommel die in geval van nood voor extra veiligheid en gemak kunnen zorgen.

 3. Tom Schure heeft op gereageerd

  Dank voor de adviezen.
  Reservelampen lijkt me in deze tijd achterhaald: in een moderne auto kun je defecte lampen niet zelf vervangen!
  Tom S.

 4. Peter heeft op gereageerd

  Met het bij je hebben van een resevelampje voorkom je geen boete. Je hebt mazzal als je even de tijd krijgt om lampje te vervangen.
  Maar veelal per definitie een boete want de Wet Mulder Graait Graag. Agenten mogen verplicht geen coulance meer geven (ze hebben het vaak wel).

  Tips & adviezen (wettelijk? EU?)?

  Bij merendeel van auto’s kan je zelf langs de weg niet meer je lampje vervangen op basis van ‘binnen een voor een leek redelijke termijn’. Volgens mij bestaat er een EU wet over dit onderwerp dat fabrikanten dat op manier moeten maken. Dus boete doorsturen naar fabrikant of importeur?

 5. Henk simons heeft op gereageerd

  Laat ook zien wat in andere landen verplicht is. Daar heb je ook wat aan.