tol Duitsland

Tol Duitsland: voorlopig nog niet doorgevoerd

Door Suzanne Caron

Tol Duitsland: de invoering hiervan staat al een aantal jaar ter discussie. In deze blog geef ik je een korte update van de huidige stand van zaken en wat de plannen zijn.

Plannen tol Duitsland

In eerste instantie was het plan om de tol per 1 januari 2016 in te voeren. Vervolgens werd de datum uitgesteld, maar ook de invoeringsdatum van 1 januari 2017 is niet gehaald. Dat de tol er ooit komt is waarschijnlijk onvermijdelijk, maar op welke termijn blijft nog onduidelijk. Hoe zat het ook alweer precies met de tol in Duitsland? Wat zijn de plannen van de Duitse regering en wat gaan wij straks betalen als we over de Duitse Autobahn willen rijden? Hieronder een antwoord op die vragen.

Waar wordt tol geheven?

De tolheffing geldt alleen voor de snelwegen in Duitsland. Als je in Nederland in het grensgebied woont, kun je dus alsnog zonder tol te betalen je boodschappen over de grens doen. Zolang je maar niet over de Autobahn gaat.

Wat kost het?

Over de kosten van tol Duitsland is nog veel onduidelijkheid. In eerste instantie werd, afhankelijk van de uitstoot van je auto, gesproken over 5,10 of 15 euro voor een vignet van tien dagen, maar inmiddels is naar buiten gekomen dat de bedragen hoger worden. Wel staat vast dat bestuurders van schonere auto’s minder betalen.

In eerdere plannen van de Duitse regering werden Duitse automobilisten gecompenseerd voor de tolheffing door de wegenbelasting te verlagen. Dit stuitte echter op veel kritiek vanuit de Europese Unie en ons eigen ministerie. In de nieuwe plannen gaan buitenlanders waarschijnlijk minder betalen. Het is echter nog niet bekend wat de exacte kosten zijn.

Hoe betaal ik de tol?

Het is niet zo dat je, net zoals in Oostenrijk en Zwitserland een vignet moet kopen dat je tegen je voorruit plakt of, zoals in Frankrijk, door tolpoortjes moet. Het is de bedoeling dat je online een digitaal vignet koopt dat is gekoppeld aan je kenteken. Door het scannen van kentekens kunnen de Duitse autoriteiten controleren of je hebt betaald.

Op welke termijn?

Voorlopig kun je, als je de komende tijd op wintersport gaat, nog zonder tol door Duitsland rijden en voor de zomervakantie worden ook nog geen wijzigingen verwacht. Maar dat we ooit tol moeten gaan betalen om over de Duitse Autobahn te rijden staat bijna zeker vast. Hoewel, in het najaar van 2017 vinden er in Duitsland verkiezingen plaats en niet alle Duitse politici zijn het eens met de plannen.

Daarnaast vreest ADAC, de Duitse wegenwacht, op basis van eigen onderzoek dat de invoering van de tol verliesgevend is. Het zou de Duitse regering meer geld gaan kosten dan het ze gaat opleveren. Het laatste woord is hier dus zeker nog niet over gezegd. Wordt vervolgd. Zodra er iets nieuws over tol Duitsland te melden is, houden we jullie hiervan op de hoogte.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Tol Duitsland: voorlopig nog niet doorgevoerd"