ergonomie in de auto

Zo zorg je voor een comfortabele autorit

Door Peter van der Mark

Als het gaat om lekker autorijden, verlang ik niet naar vroeger. Ik weet nog hoe ik als student in aftandse roestbakken op doorgezakte stoelen naar verre oorden trok. Waar je dan compleet gebroken aankwam. Een lange autorit toen was een aanslag op je lichaam. Da’s nu wel anders. Lees hieronder de tips voor een comfortabele autorit.

Veel beter zitcomfort

De auto die ik nu heb is ook niet de jongste, maar zit vorstelijk vergeleken bij mijn eerste auto’s. En de auto’s van vandaag de dag bieden alle mogelijkheden voor maximaal zitcomfort. Je kunt de stoelen volledig op je eigen lichaam afstellen. Hoe? Ik geef je graag enkele tips.

Afstellen van je stoel op je lichaam

Voor een goede zithouding zet je de stoel op de juiste afstand van de pedalen. Doe dit op gevoel. Zet de stoel niet te ver naar voren, want dan heb je geen ruimte meer voor je knieën. En bij een te grote afstand ga je te veel liggen. Zorg dat je makkelijk bij de pedalen en het stuur kunt.

Dan de stoelhoogte. Stel die zo in dat je goed zicht hebt over de motorkap, je heupen gelijk zijn aan je knieën en je bovenbenen compleet leunen op de zitting. Een juiste hoogte voorkomt tintelingen (stoel te hoog) en druk op je stuitbeen (stoel te laag).

Bij luxere autostoelen kun je ook de lengte van de zitting aanpassen. De ideale lengte bereik je als er tussen de rand van de stoel en je knieholtes enkele vingers passen. Zo krijgen je benen voldoende steun en knel je niks af.

De stoelleuning moet je rug voldoende ondersteunen. Kantel daarvoor de leuning iets achterover, tussen de 100 en 115 graden. De leuning staat goed als je schouders tijdens het sturen tegen de rugleuning blijven en je niet naar voren hoeft te buigen.

Met de verstelbare lendesteun kun je de holte onderin je rug ‘opvullen’. Laat de lendesteun ter hoogte van je bekken beginnen. Heeft je auto deze optie niet, dan kun je een opgerolde handdoek gebruiken of een losse lendesteun kopen.

Je kunt ook de hoofdsteun verstellen. Daar heb je niet veel aan tijdens het rijden, maar een juiste positie kan veel leed voorkomen na een aanrijding. Voor de beste positie zet je de bovenkant van de steun gelijk aan de bovenkant van je hoofd.

Stuur, spiegels en… rust

Daarmee hebben we de stoel wel gehad. Nog twee handelingen en je bent rijklaar. Zet het stuur zo hoog dat je met gestrekte armen je handen op 9 uur en 15 uur kunt plaatsen. En stel de spiegels zo af dat je makkelijk rond de auto kunt kijken, zonder rare bewegingen te moeten maken.

Als je al deze tips voor een comfortabele autorit opvolgt, ben je klaar om prettig én gezond te rijden in je auto. Maar rijd niet, zoals ik vroeger, in één ruk naar verre (vakantie)bestemmingen. Neem je tijd: elke twee uur een pauze, even de benen strekken en een frisse neus halen. Zo kom je uitgerust op je bestemming.

En heb je kinderen? Lees dan de tips hoe je een autorit met kinderen zo comfortabel mogelijk kan laten zijn.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Zo zorg je voor een comfortabele autorit"