strooiroute

Strooiroute: wanneer is jouw straat aan de beurt?

Door Redactie

Als het vriest, kan het erg glad zijn op de weg. En met een dik pak sneeuw is de strooiwagen natuurlijk helemaal welkom! Maar wanneer is jouw straat aan de beurt voor een strooibeurt? En waar kun je de strooiroute vinden?

Plaatselijke strooiroute

Er is geen landelijk plan voor de plaatselijke strooiroute. Je provincie en gemeente bepalen wanneer ze strooien in jouw wijk en welke straten wel en niet van een laagje zout worden voorzien. De strooiroutes van jouw wijk, stad of dorp vind je op de website van je gemeente. Belangrijke routes binnen je gemeente worden vaak het eerst gestrooid, zoals de wegen vanaf de brandweer en politie. In principe worden alleen wegen en fietspaden gestrooid en stoepen bij bijvoorbeeld bushaltes.

Wanneer worden de snelwegen gestrooid?

De snelwegen worden beheerd door Rijkswaterstaat. Bij kans op gladheid wordt er preventief zout gestrooid om de snelwegen veilig te houden. Rijkswaterstaat zet hiervoor 500 strooiwagens in. In principe strooit Rijkswaterstaat van 1 oktober tot 1 mei. Maar mocht het voor 1 oktober en/of na 1 mei glad worden, dan wordt er ook gestrooid.

En je eigen stoep?

Erger je aan een gladde stoep of parkeerplaats in jouw buurt? Je bent zelf verantwoordelijk voor je de stoep voor je huis. Het is voor de gemeente namelijk niet te doen om alle stoepen en parkeerplaatsen in de gemeente te strooien. De parkeerplaats bij je straat kun je mooi gezamenlijk met de buren strooien. Strooizout is verkrijgbaar bij bouwmarkten en (handig om te weten) vaak zelfs gratis op te halen bij de gemeentewerf!

Extra tip: pekel is erg slecht voor je lak… dus zodra de vorst weg is: auto wassen!


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Strooiroute: wanneer is jouw straat aan de beurt?"