spitsstrook open

Spitsstrook open: wat zijn de regels?

Door Redactie

Soms is de spitsstrook op de snelweg open. Er staat dan een groene pijl op de borden boven de spitsstrook. Dat is natuurlijk super, want het zorgt voor een betere doorstroom op de weg. Maar het verwart me ook wel eens. Hoe hard mag ik nu? 

Een open spitsstrook: hoe zie ik dat?

Is de spitsstrook open? Dan staat er een groene pijl op de borden boven deze strook. Langs de weg staat dan op het bord met pijlen de tekst ‘spitsstrook open’. Je mag dan over de doorgetrokken witte streep tussen de spitsstrook en de normale rijstrook rijden. Ook bij een geopende spitsstrook hoor je zo veel mogelijk rechts te rijden. Als de spitsstrook gesloten is, staat er een rood kruis boven de spitsstrook.

Spitsstrook open? Lagere maximumsnelheid

Als een spitsstrook open is, wordt vaak de maximumsnelheid verlaagd voor de veiligheid. Volgens Rijkswaterstaat vind je de toegestane maximumsnelheid bij een open spitsstrook op de borden boven en langs de weg. Hier begint vaak de verwarring.

Mijn navigatie geeft bij een open spitsstrook bijvoorbeeld 100 km/u aan en ook op de hectometerpaaltjes staat 100 km/u als maximumsnelheid aangegeven. Maar als een spitsstrook open is, geldt bijvoorbeeld de maximumsnelheid van 80 km/u. Dit staat aangegeven op het bord waarop staat dat de spitsstrook open is. Het is een groot bord, wat bijna niet te missen is, maar toch heb ik al een keer meegemaakt dat ik dacht: ‘wat rijden ze hier allemaal langzaam…’. En dat kan een duur misverstand worden, want er wordt vaak streng gecontroleerd op snelheid op deze wegen.

Mijn tip: houd in je achterhoofd dat de maximumsnelheid meestal wordt verlaagd bij een open spitsstrook en pas je snelheid aan. Dat maakt de weg een stuk veiliger en scheelt je een flinke boete.

Op naar een goede doorstroom op de weg!


Laat een reactie achter


6 Reacties op "Spitsstrook open: wat zijn de regels?"

 1. Paula Kaufman - Beems heeft op gereageerd

  Ik hoorde van iemand dat vrachtauto’s en campers niet op de spitsstrook mogen rijden. Klopt dat?

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Zover ik weet is dat niet een regel, want de open spitsstrook is dan de meest rechter rijstrook, dus juist een goede plek voor vrachtwagens en campers. Groet Marije van Allsecur

 2. johm de Sousa heeft op gereageerd

  Tot nu toe nooit de spitsstrook gebruikt!

 3. Mark heeft op gereageerd

  In Nederland is het verplicht om uiterst rechts te rijden. Ik vraag me altijd af of deze regel ook geldt bij een geopende spitsstrook. Zeker als het niet heel druk is, blijven de meeste automobilisten op de ‘gewone’ rechterbaan rijden. Weet iemand hoe dit zit?

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Hoi Mark,
   Goede vraag! Bij een geopende spitsstrook moet je ook uiterst rechts rijden, dus dan telt de spitsstrook als de meest rechtse baan.

   Groetjes Marije

   1. Karel-Jan Marrée heeft op gereageerd

    Inderdaad Marije en AllSecur, uiterst rechts houden dus. Toch denk ik dat deze verkeersregel inmiddels achterhaald is door verbreding van snelwegen en de toevoeging van spitsstroken.
    Er was eens een tijd, .. vroegâh, .. dat de snelweg slechts uit twee rijstroken per weghelft bestond. Dan is het logisch dat je uiterst rechts rijdt om achteropkomend verkeer niet te hinderen. Tegenwoordig vind je vaak 4-5 rijstroken per weghelft, de spitsstroken al dan niet meegerekend. Dat extra asfalt is bedoeld om de doorstroming te bevorderen, maar vaak zie ik het tegenovergestelde gebeuren. Op de rechtse rijstrook is het een kluit van personenauto’s die dicht op elkaar rijden en daardoor onveilige situaties kunnen veroorzaken. Met vrachtverkeer, in- en uitvoegen van de spitsstroken en afritten en toeritten, levert dat nogal eens schade op.
    Geef elkaar de ruimte zou ik zeggen, blijf niet uiterst rechts rijden als het daar al zo druk is.

    Een taak voor Tim en Tom op het Binnenhof?