Sneeuwkettingen plaatsen: bereid je goed voor

Door Redactie

Over een paar dagen trekt wintersportend Nederland er voor de tweede keer dit seizoen massaal op uit. In grote getale bezetten we de Duitse en Franse snelwegen, op weg naar onze favoriete ski-stek. Maar hoe zeer we ook van sneeuw houden, niemand kijkt er naar uit om vlak voor de eindstreep sneeuwkettingen te leggen. Als het dan toch moet, dan beter goed voorbereid!

Sneeuwkettingen aanschaffen: wat heb ik nodig?

Bij iedere maat band past een bepaalde maat sneeuwketting. Zorg dat je de bandenmaat weet als je naar de winkel gaat voor kettingen. De maat kan je aflezen op de band zelf en staat weergegeven als (voorbeeld): 205/55 R16 91V.  In de winkel kan men je adviseren welk type sneeuwketting past voor jou.

Kettingen zijn er vervolgens in diverse uitvoeringen. In het kort komt het erop neer dat de goedkope(re) varianten (vanaf zo’n € 40,-) wat arbeidsintensiever zijn dan de duurdere. Afhankelijk hoe vaak je in de sneeuw te vinden bent kan je overwegen een wat gebruiksvriendelijker, duurzamer model te kiezen.

Tips voor vertrek

 • Zorg vóór vertrek voor sneeuwkettingen: pompstations hanteren woekerprijzen!
 • Oefen thuis een paar keer ‘droog’. In de vrieskou wil je écht niet gaan uitzoeken hoe je sneeuwkettingen werken.
 • Verwijder je wieldoppen en laat ze thuis. Sneeuwkettingen kunnen deze beschadigen.
 • Auto inpakken? Leg de kettingen binnen handbereik. Vergeet veiligheidshesje en zaklamp niet.
 • It’s a dirty job…: neem handschoenen (liefst dun, maar warm) en een matje of vuilniszak mee.

Nu je je toch aan het voorbereiden bent: denk aan je vignet voor Oostenrijk of Zwitserland. Mocht je van plan zijn in Duitsland een stop in te lassen, check dan of je een milieusticker voor Duitsland nodig hebt. In sommige steden is dit verplicht!

Sneeuwkettingen omleggen

Je moet sneeuwkettingen verplicht monteren als dit door een bord wordt aangegeven. Hoe je ze monteert, is per type verschillend. Lees hiervoor goed de gebruiksaanwijzing (als het goed is heb je dat thuis al eens gedaan en geprobeerd). Niet onbelangrijk: leg de kettingen om de aangedreven wielen. Je zal niet de eerste zijn die kettingen om de voorbanden heeft liggen terwijl de auto achterwielaandrijving heeft!

Tip! Veel fabrikanten en aanbieders van sneeuwkettingen, zoals sneeuwkettingen.com, plaatsen op hun website filmpjes over hoe je kettingen moet omleggen.

Zit de klus erop? Rij voorzichtig weg en controleer na 100 meter even of je de kettingen nog moet naspannen. Niet goed aangespannen kettingen kunnen je wielkast beschadigen!

Veilig weer thuis?

Maak de kettingen schoon met warm water en droog ze af. Bewaar ze daarna op een droge plaats. Zo heb je ook volgend seizoen nog wat aan je sneeuwkettingen!


Laat een reactie achter


2 Reacties op "Sneeuwkettingen plaatsen: bereid je goed voor"

 1. Robin Peters heeft op gereageerd

  De Leatherman die ik nog even snel in de auto gooide kwam recent goed van pas om de ketting door te knippen die muurvast zat. Die mag niet ontbreken op het lijstje naast een plastic zak om op te knielen. Kan ik die ketting claimen bij mijn autoverzekering?

  1. Marije Zandbergen heeft op gereageerd

   Beste Robin,
   Goede aanvullende tip! Als antwoord op je vraag: bij je autoverzekering zijn alleen later ingebouwde accessoires zoals je navigatie verzekerd. Je sneeuwketting valt daar dus niet onder.