smartwatch

Smartwatch om? Fikse boete!?

Door Redactie

Het zal je niet ontgaan zijn: de smartwatch is hot. Mede door de recent gelanceerde smartwatch van Apple zal je deze veel vaker om polsen spotten. Maar mag je de smartwatch wel om tijdens het autorijden? Volgens Techblog Alwayswith riskeer je een fikse boete!

Wat zegt de wet?

Techblog Alwayswith vroeg zich af hoe het nu eigenlijk zit met de wetgeving omtrent de smartwatch achter het stuur. Ze kwamen met een verontrustend antwoord voor smartwatch dragers. Uit navraag bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu blijkt dat als je een smartwatch om je pols draagt tijdens het besturen van een motorvoertuig je een fikse boete riskeert. Dit horloge valt onder het Artikel 61a van het Regelement verkeersregels. Daarin staat het volgende: “Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.”

Omdat ‘mobiele telefoon’ en ‘vasthouden’ ruime begrippen zijn, valt mogelijk ook het dragen van de smartwatch om je pols onder dit artikel. Het ministerie geeft aan dat uiteindelijke de rechter de definitieve interpretatie van het wetsartikel zal geven bij een uitspraak. Als de rechter oordeelt dat deze gadget om je pols onder het wetsartikel valt, dan kan je een boete van € 230,- exclusief administratiekosten krijgen. Er is nog geen vaste regel omtrent een smartwatch achter het stuur. Het is wachten op een eerste rechtelijke uitspraak.

Boete realistisch?

Zal een boete echt uitgedeeld worden? Een snelle rondgang onder 10 collega’s leverde de volgende resultaten op:

 • 40% denkt dat je wel een boete krijgt als je een smartwatch om je pols hebt tijdens het autorijden.
 • 60% denkt dat je geen boete krijgt als je een smartwatch om je pols hebt tijdens het autorijden.

Smartwatch als auto accessoire

De smartwatch wordt al door diverse autofabrikanten gebruikt als sleutel van het voertuig. Ook kan de smartwatch actuele verkeersinformatie doorgeven en je helpen met een parkeerplaats te vinden. De mogelijkheden van de smartwatch zijn er teveel om op te noemen.

Mijn advies voor een veilige weg: gebruik je gezonde verstand en laat je niet afleiden door de smartwatch tijdens het rijden.


Laat een reactie achter


1 Reacties op "Smartwatch om? Fikse boete!?"

 1. Martin heeft op gereageerd

  Allemaal leuk en wel, maar er zijn smartwatches mét simkaart en smartwatches die alleen maar, via Bluetooth, in verbinding staan met een smartphone.

  De regel dat het in of op een voertuig verboden is om een mobiele telefoon vast te houden, gaat dan niet geheel op.

  Om als ‘mobiele telefoon’ aangemerkt te kunnen worden, zal de smartwatch toch echt voorzien moeten zijn van een eigen simkaart!!
  Anders is het niets meer of minder dan een horloge met Bluetoothfunctie.