Smartphone achter het stuurt

Smartphonegebruik achter het stuur: doe jij dat?

Door Suzanne Caron

Je kent het wel, slechte gewoontes. Denk aan roken waar de kinderen bij zijn, afval op straat gooien of illegaal films downloaden; we keuren het allemaal af, maar we doen het toch. Zo ook het gebruik van je smartphone tijdens het autorijden.

Laat je niet verleiden!

In recent onderzoek hebben wij jullie als Nederlandse automobilisten gevraagd of jullie je weleens laten verleiden om een smartphone te gebruiken achter het stuur. Check jij soms even snel je mail of Whatsapp? Dan ben je zeker niet de enige, want ruim de helft gebruikt hun smartphone weleens in het verkeer. Een slechte gewoonte, want maar liefst 94 procent zegt dit eigenlijk heel onverantwoord te vinden. Daarbij komt dat 87 procent eerlijk toegeeft dat hun reactievermogen gevaarlijk afneemt als ze op hun mobiele telefoon kijken tijdens het autorijden. Laat je dus niet verleiden om je smartphone te gebruiken!

Onverantwoord, afleidend en ergernis

Naast onverantwoord, wordt de smartphone ook als een afleiding en de grootste ergernis in het verkeer gezien. Toch zeggen we ons onmisbare toestel voornamelijk te gebruiken in een stilstaande of geparkeerde auto. En dat is maar goed ook, want het gebruik van de smartphone tijdens het autorijden is verboden in Nederland. Maar als we deze dan toch pakken, wat doen we dan zoal? Hieronder vind je de top vijf:

1.    Bellen (59%)

2.    De navigatie instellen (43%)

3.    Appen of sms-en (22%)

4.    Files checken (21%)

5.    Muziek aan- of uitzetten (16%)

Voorkomen is beter dan genezen

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat jij je niet teveel laat afleiden door je smartphone in het verkeer? Ten eerste is het aan te raden een telefoonhouder aan te schaffen. Dit is al iets veiliger dan een losse telefoon in de auto, maar kan nog steeds voor onveilige situaties zorgen. Daarom bestaan er steeds meer ingebouwde systemen die via het dashboard te bedienen zijn.

Met bijvoorbeeld Android Auto, Apple CarPlay of MirrorLink kun je handsfree bellen, de navigatie instellen en muziek afspelen zonder je telefoon te gebruiken. Deze systemen hebben een speciale automodus die bepaalde apps blokkeert tijdens het autorijden én zijn zelfs met je stem te besturen. Zo kun jij je blik op de weg houden, terwijl je via spraak de route bepaalt of je moeder belt om bij te kletsen, en kom je veilig op jouw bestemming aan!

Rijd MONO

Als je het lastig vindt om niet te worden afgeleid door je smartphone, dan kun je in onze eerdere blog tips vinden om MONO te rijden. MONO staat letterlijk voor één of alleen, omdat het belangrijk is dat je tijdens het rijden slechts met één ding bezig bent: het verkeer. Om ongestoord onderweg te zijn, kun jij je telefoon op stil of vliegtuigstand zetten als je de auto instapt. Of je telefoon opbergen in je tas of het dashboardkastje, zodat deze uit het zicht is en je dus niet afgeleid kunt worden door appjes of social media.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Smartphonegebruik achter het stuur: doe jij dat?"