's nachts rijden

’s Nachts rijden: waar op letten?

Door Redactie

Ga je het liefst ’s nachts rijden als je op vakantie gaat? Lees dan voor vertrek nog even mijn artikel, want ik heb goede tips voor je!

’s Nachts rijden: wanneer heeft het eigenlijk zin?

Als je denkt dat je de files op de Franse wegen kunt vermijden door in de zomer in de nacht van vrijdag op zaterdag vertrekken, dan heb je het mis… De beste tijd om naar het zuiden te vertrekken op zaterdag is juist ’s middags! Het liefst na 14.00. Anders kom je midden in de Franse files terecht. Doordeweeks is ’s nachts vertrekken een goede keuze. Houd wel rekening met een paar dingen. Zie hieronder!

Hoe kijk je goed vooruit in het donker?

Rijd je toch ’s nachts? Let dan niet op de lampen van je tegenligger. Let liever op de achterlichten van je voorligger, dan weet je precies hoe de weg loopt. Rijdt er niemand voor je? Focus je op de markeringen en reflectoren op de weg om op je baan te blijven. Ook verkeersborden zijn goede referentiepunten. Kom je bij een afrit en zie je niet waar de bocht heen gaat? Rem af en rijd rustig door.

Neem voldoende pauze en blijf alert

Als je ’s nachts rijdt, is het misschien verleidelijk om in één keer door te rijden. Je biologische klok is echter in de war. Dat betekent dat je ook sneller moe bent. Houd minstens om de twee uur een kwartier pauze. Stop met rijden als je ogen zwaar worden en je het lastig vindt je te concentreren op de weg.  Het beste advies wat ik je kan geven: zorg voor een wakkere bijrijder. Een bijrijder die ook wakker blijft om je alert te houden kan op tijd signaleren of je rijstijl verandert. En hij of zij kan met je wisselen als het nodig is. Slaaprijden is érg gevaarlijk.

Essentieel: je verlichting

Vraag je garage om je verlichting te controleren. Goede verlichting is essentieel. Staan je lampen wel goed afgesteld? Tip: als je geen tegenliggers hebt, mag je ook groot licht gebruiken voor extra zicht.


Laat een reactie achter


2 Reacties op "’s Nachts rijden: waar op letten?"

  1. Gupta M heeft op gereageerd

    If your car broke down in the night it is difficult to get help & you do not see anybody otherwise in the day time at least you see lots of cars are passing.

  2. Autofreak heeft op gereageerd

    S’nacht rijden wil vaak zeggen dat je niet of te weinig slaap pakt, erg gevaarlijk, zelf slechte ervaringen mee, ook in mijn omgeving!!