Roest rust

Rust roest

Door Dineke Mulderij

Een prachtige uitspraak die je nog steeds af en toe hoort. Stilstand is achteruitgang. Dat geldt zeker voor auto’s. Onderhoud is daarom erg belangrijk. Maar wist je dat roest niet willekeurig is? En dat er automerken en –types zijn die wel erg veel roesten?

Klopt het cliché?

Iedereen heeft wel een beeld bij bepaalde auto’s. We kennen de Duitse degelijkheid en de Koreaanse auto’s die niemand vertrouwt. Maar kloppen die cliches nog wel? Ondanks vele onderzoeken blijven sommige vooroordelen hardnekkig. In een van de nieuwste onderzoeken van Motoring Research blijkt dat die vooroordelen vaak niet kloppen. Een Range Rover gemáákt voor de modder? Blijkbaar toch niet, omdat die op de 3e plaats verschijnt van auto’s die het meest roesten.

De totale top 5 van auto’s die het meest roesten bestaat uit:

  1. Ford Fiesta
  2. Opel Corsa
  3. Range Rover Sport
  4. Ford StreetKa
  5. Toyota RAV4

Vertrouwen op de APK-keuring

Natuurlijk kun je roest en andere mankementen niet helemaal voorkomen. Maar regelmatig onderhoud voorkomt wel dat je voor verrassingen komt te staan. APK-keuringen zorgen voor een regelmatige inspectie van een auto. Toch hoeft dat pas na 4 jaar (bij een auto op benzine) of na 3 jaar (bij een dieselauto) voor het eerst.  Zorg daarom zelf voor regelmatig onderhoud. En kijk ook zelf naar beschadigingen die kunnen leiden tot bijvoorbeeld roest. Zeker in de winter is het ook goed om de auto schoon te houden. Al het zout kan de lak van je auto makkelijk aantasten.

Een zware rechtervoet

Een auto is voor veel mensen belangrijk. Niet alleen in praktische zin, maar vooral ook omdat het iets over je zegt. Wist je bijvoorbeeld dat er een duidelijk verband is tussen het merk van de auto en te hard rijden? Volgens onderzoek van de Belgische politie rijden bestuurders van een BMW veruit het vaakst te hard. Maar de top 5 wordt sowieso bezet door Duitse auto’s. Na BMW volgen Volkswagen, Mercedes, Audi en Opel. In de statistieken bungelen 2 merken helemaal onderaan als het gaat om het aantal boetes: Dacia en Porsche. Maar dat is misschien niet helemaal eerlijk want als we rekening houden met het marktaandeel van deze auto’s staan Land Rover en BMW op de eerste en tweede plaats.

3 tips voor je imago

Wil je een auto kiezen die bijdraagt aan je imago? Hou dan vooral rekening met deze tips:

  1. Een BMW past bij een agressieve rijstijl, maar daarna volgen al snel Land Rover en Audi. Maar die worden dan vaak wel bestuurd door mannen tussen de 30 en 35 jaar. Overigens past daar vaak ook een kleur bij, het liefst blauw, zwart of zilver. (Bron: Dailymail)
  2. Dure auto’s zijn vooral voor 60-plussers. Die geven het meeste uit aan een nieuwe auto. Tot ongeveer 40 jaar is de gemiddelde aanschafprijs nog geen € 20.000. Na je 60ste stijgt dat gemiddeld tot zo’n € 24.000. (Bron: Mannennieuws.nl)
  3. Zoek je nog een partner? Weet dan dat ruim 30% van de vrouwen het liefst een man in een Audi ziet en daarna in een BMW. Andersom kiezen mannen ook het liefst een vrouw in een Audi (ruim 20%) of een Mini (14%). (Bron: Dagblad van het Noorden)

 


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Rust roest"