Rijden in het donker: eng?

Door Redactie

A.s. weekend gaat de wintertijd in. De klok gaat weer een uur achteruit. Je kunt lekker een uurtje langer slapen of in de kroeg zitten, maar een nadeel: het wordt weer vroeg donker ’s avonds. Als je er niet van houdt om te rijden in het donker ben je hier nog minder blij mee: er verdwijnt steeds meer straatverlichting op de snelwegen. Wat doe je als je het eng vindt om in het donker te rijden? Om de donkere dagen door te komen geven we je tips.

Straatverlichting uit op snelwegen

Rijkswaterstaat moet flink bezuinigen en daarom zijn er plannen om op veel snelwegen de straatverlichting ‘s nachts uit te zetten. Eind september ging de verlichting uit langs de A6 bij Almere en Lelystad. Vanaf maart gebeurt dat op meer plaatsen. Als je het al niet fijn vindt om in het donker te rijden, is een onverlichte snelweg al snel zenuwslopend. Je kijkt naar een zwart gat en kunt niet ver vooruit kijken. Toch zijn er trucjes en om goed overzicht op de weg in het donker te krijgen.

Tips voor rijden in het donker

  • Er rijdt vrijwel altijd een andere auto in de verte voor je. Een goed referentiepunt om te kunnen zien hoe de weg verder loopt.
  • Let echter niet op de lampen van je tegenligger. Focus je op je eigen weghelft.
  • Gebruik de markeringen en reflectoren op de weg om op je baan te blijven. Ook verkeersborden zijn goede referentiepunten.
  • Kom je bij een afrit en zie je niet waar de bocht heen gaat? Rem af en rijd rustig door.
  • Vraag bij je garage om af en toe je verlichting te controleren. Staat deze goed afgesteld?

Lees ook dit interessante artikel van Veilig Verkeer Nederland: Van de automobilisten ziet 42% slecht in het donker


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Rijden in het donker: eng?"