richtingaanwijzer

Richtingaanwijzer gebruiken: wat zijn de regels?

Door Redactie

Het valt mij op dat niet iedere automobilist de knoppen van de richtingaanwijzers goed kan vinden. In sommige auto’s zijn ze denk ik verstopt 😉 . Het is niet voor niets één van de grootste ergernissen in het verkeer, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik de regels ook niet altijd weet. 

Richting aangeven is verplicht

Even opfrissen. Het aangeven van richting is voor bestuurders een verplichting en geen vrijblijvende handeling. Wanneer je je richtingaanwijzer gebruikt, geef je als bestuurder duidelijk aan wat je doet of gaat doen. Handig, want andere verkeerdeelnemers kunnen je verkeersgedrag op de weg zo beter voorspellen en kunnen hier naar handelen.

De regels

In dit artikel beperk ik me tot de regels in de auto. Bestuurders moeten een teken met hun richtingaanwijzer geven als ze:

 • willen wegrijden
 • andere bestuurders van een motorvoertuig willen inhalen
 • de doorgaande rijbaan willen oprijden en verlaten
 • van rijstrook willen wisselen
 • bij alle andere belangrijke zijdelingse verplaatsingen.

Hierbij geef je richting aan nadat je in de binnenspiegel, buitenspiegel en over je schouder gekeken hebt. Uiteraard houd je ook de situatie vóór de auto in de gaten.

Richtingaanwijzer bij rechts of links afslaan

Kijk vóór je de richtingaanwijzer gebruikt eerst in je spiegels. Kijk ook links en rechts naast de auto (denk aan inhalers, fietsers, voetgangers). Zo ben je bewust van de ruimte die je hebt en vervolgens kunt nemen. Vóór je afslaat, ook even je snelheid minderen. Ook handig: bekijk de regels op de rotonde.

Richtingaanwijzer bij invoegen en inhalen

Zodra je voldoende ruimte hebt en je veilig kunt inhalen of invoegen, zet je de richtingaanwijzer aan en handel je direct. Ná de handeling zet je de richtingaanwijzer direct weer uit, tenzij je de doorgaande rijbaan verlaat op de snelweg. Dan zet je de richtingaanwijzer pas uit als blokmarkering eindigt en het witte puntvlak begint.

Dwingend gebruik van de richtingaanwijzer

Bij extreme drukte en filerijden kan het wel eens voorkomen dat je de richtingaanwijzer gebruikt om je ruimte te ‘claimen’, maar zie dit als een uitzondering. Wacht tot je de gelegenheid krijgt om de geplande actie uit te voeren en zoek oogcontact met de andere bestuurder of weggebruiker die je ruimte moet geven.

Zo, mijn kennis is weer opgefrist. Ik hoop dat het jou ook helpt om je op een vriendelijke manier door het verkeer te verplaatsen 🙂 .


Laat een reactie achter


12 Reacties op "Richtingaanwijzer gebruiken: wat zijn de regels?"

 1. Peet heeft op gereageerd

  Waarom richting aangeven als ik van linker baan op de snelweg naar een rechterbaan verplaats?
  Rechts inhalen is toch verboden in de bv NL.

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Klopt, je mag rechts niet inhalen. Maar je moet ten alle tijden bij een bijzondere manoeuvre richting aangeven. Dat geldt dus ook als je van rijstrook verwisselt. Gr. Anoe van Allsecur

 2. Ron heeft op gereageerd

  Er is nog een (ergelijk) misverstand.
  Je moet geen richting aangeven wanneer je de hoek om gaat, maar voordat je de hoek om gaat.
  Je moet laten zien wat je gaat doen, of van plan bent te gaan doen, wat je aan het doen bent is wel zichtbaar 🙂

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Dat klopt Ron. Bij iedere bijzondere manoeuvre moet je richting geven. Gr. Anoe van Allsecur

 3. Hans de Bruijn heeft op gereageerd

  Ik erger me er dood aan dat vele weggebruikers hun richtingaanwijzers niet gebruiken. Vaak denk ik dat ik wanneer ik naast ze sta bij een stoplicht er attent op te maken met een opmerking dat hun richtingaanwijzers niet werken, maar ik ben bang dat ze geirriteerd raken. Vaak dacht ik dat deze fout werd gemaakt door Turken en Marokkanen maar ook heel veel Nederlanders denken dat bij veel gebruik van de knipperlichten de lampjes stuk gaan. Ik ben bereid om als buitengewoon ambtenaar de overtreders op een bekeuring te tracteren.

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Wat goed dat je een ieder er toch bewust van wilt maken zijn/haar knipperlicht te gebruiken. Het is inderdaad erg jammer dat niet iedereen dit gebruikt. Dit kan voor hele gevaarlijke situaties zorgen. Dit heeft inderdaad niet te maken met een bepaalde cultuur. Er zijn vele die deze fout maken. Bedankt voor jouw reactie en blijf vooral door gaan met mensen erop bewust te maken de knipperlicht te gebruiken. Groetjes, Sarojnie van Allsecur.

 4. Rob Jakobs heeft op gereageerd

  Dat men bij het wegrijden richting aan moet geven, bijvoorbeeld als men op straat geparkeerd staat, heeft naar mijn idee meer nadelen dan voordelen. Bij het wegrijden moet men eerst aan alle verkeer voorrang geven, dus je mag pas wegrijden als je echt niemand hindert. Waarom dan nog richting aangeven? Voor wie? Het grote nadeel is, dat de gewoonte “richting aan en wegrijden” zo inslijt, dat het aangeven van richting automatisch wegrijden betekent. Men neemt dan eerder voorrang dan dat men voorrang verleent. Als je dan van achteren nadert, schrik je je rot. Net als bij het inhalen, als je naast iemand rijd die dan ineens richting (naar links) aangeeft.
  Het voordeel zal wel zijn, dat ALS je je een keer vergist en niet zo goed oplet; men dan in ieder geval nog ziet dat je gaat wegrijden… Maar dat is het enige voordeel, dat wat mij betreft niet voldoende zwaar weegt. De wetgever denkt daar blijkbaar toch anders over.

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Ik snap dat het soms vervelend kan zijn. Maar door richting te geven laat je anderen wel weten wat je wilt doen. Men is dan ook alerter. Als iedereen dit niet zou doen, dan hadden we meer schades en ongevallen. Dat willen we toch voorkomen. Gr. Anoe van Allsecur

 5. Niels Albers heeft op gereageerd

  Vraagje: Hoe geef je richting aan op een 2-strooks uitvoegstrook met blokmarkering links ernaast? Als je in de linker strook rechts van de blokmarkering wilt blijven rijden (bijvoorbeeld omdat hij iets na de splitsing verder opsplitst) is het raar om je richtingaanwijzer aan te laten tot het einde van de blokmarkering, omdat dit de suggestie wekt dat je nog een strook naar rechts wil. Ik kan niks in de wet of verkeerstheorie boeken hierover vinden

  1. Webcare Allsecur heeft op gereageerd

   Hallo Niels, goeie vraag. Ik snap dat het verwarring opleverd maar zoals in onze blog te lezen is het zo dat je je knipperlicht laat knipperen tot de blokmarkering ophoudt. Groetjes Natasja van Allsecur.

 6. Jan Wiersma heeft op gereageerd

  verdiend het richting aanwijzer gebruik bij het gebruik van rotondes ook nog enige aandacht.
  zo mocht ik bij het lessen vroeger geen richting aangeven als ik de rotonde driekwart gebruiken ging bij het oprijden van de rotonde, maar pas als ik de rotonde verlaat.
  en ook geven mensen vaak te vroeg richting aan en denk je dat ze de rotonde gaan verlaten zodat jij gaat oprijden, blijkt het dat ze nog een kwart verder gaan.
  bij alle andere richtingswijzigingen vind ik het niet meer dan logisch dan men richting aangeeft.
  toch denk ik dat inderdaad de apk voor met name bmw’s waarschijnlijk soepeler is, want daar zie ik zelden een richtingaanwijzer werken 😉
  of zou dat toch aan de efficiëntie gebruik zijn.

 7. Gerard Braakman heeft op gereageerd

  Als de wegmarkering en / of het verkeerslicht een bepaalde richtiing aangeeft dan zijn vele bestuurders van de auto in de veronderstelling dat richting aangeven overbodig is. Daar wringt de schoen denk ik het is gemakzucht of onwetendheid. Mijn advies ; laat alle verkeersdeelnemers zien wat je gaat doen, wees duidelijk en voorkom misverstanden/ ongelukken.