richtingaanwijzer

Richtingaanwijzer gebruiken: wat zijn de regels?

Door Redactie

Het valt mij op dat niet iedere automobilist de knoppen van de richtingaanwijzers goed kan vinden. In sommige auto’s zijn ze denk ik verstopt 😉 . Het is niet voor niets één van de grootste ergernissen in het verkeer, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik de regels ook niet altijd weet. 

Richting aangeven is verplicht

Even opfrissen. Het aangeven van richting is voor bestuurders een verplichting en geen vrijblijvende handeling. Wanneer je je richtingaanwijzer gebruikt, geef je als bestuurder duidelijk aan wat je doet of gaat doen. Handig, want andere verkeerdeelnemers kunnen je verkeersgedrag op de weg zo beter voorspellen en kunnen hier naar handelen.

De regels

In dit artikel beperk ik me tot de regels in de auto. Bestuurders moeten een teken met hun richtingaanwijzer geven als ze:

 • willen wegrijden
 • andere bestuurders van een motorvoertuig willen inhalen
 • de doorgaande rijbaan willen oprijden en verlaten
 • van rijstrook willen wisselen
 • bij alle andere belangrijke zijdelingse verplaatsingen.

Hierbij geef je richting aan nadat je in de binnenspiegel, buitenspiegel en over je schouder gekeken hebt. Uiteraard houd je ook de situatie vóór de auto in de gaten.

Richtingaanwijzer bij rechts of links afslaan

Kijk vóór je de richtingaanwijzer gebruikt eerst in je spiegels. Kijk ook links en rechts naast de auto (denk aan inhalers, fietsers, voetgangers). Zo ben je bewust van de ruimte die je hebt en vervolgens kunt nemen. Vóór je afslaat, ook even je snelheid minderen. Ook handig: bekijk de regels op de rotonde.

Richtingaanwijzer bij invoegen en inhalen

Zodra je voldoende ruimte hebt en je veilig kunt inhalen of invoegen, zet je de richtingaanwijzer aan en handel je direct. Ná de handeling zet je de richtingaanwijzer direct weer uit, tenzij je de doorgaande rijbaan verlaat op de snelweg. Dan zet je de richtingaanwijzer pas uit als blokmarkering eindigt en het witte puntvlak begint.

Dwingend gebruik van de richtingaanwijzer

Bij extreme drukte en filerijden kan het wel eens voorkomen dat je de richtingaanwijzer gebruikt om je ruimte te ‘claimen’, maar zie dit als een uitzondering. Wacht tot je de gelegenheid krijgt om de geplande actie uit te voeren en zoek oogcontact met de andere bestuurder of weggebruiker die je ruimte moet geven.

Zo, mijn kennis is weer opgefrist. Ik hoop dat het jou ook helpt om je op een vriendelijke manier door het verkeer te verplaatsen 🙂 .


Laat een reactie achter


2 Reacties op "Richtingaanwijzer gebruiken: wat zijn de regels?"

 1. Jan Wiersma heeft op gereageerd

  verdiend het richting aanwijzer gebruik bij het gebruik van rotondes ook nog enige aandacht.
  zo mocht ik bij het lessen vroeger geen richting aangeven als ik de rotonde driekwart gebruiken ging bij het oprijden van de rotonde, maar pas als ik de rotonde verlaat.
  en ook geven mensen vaak te vroeg richting aan en denk je dat ze de rotonde gaan verlaten zodat jij gaat oprijden, blijkt het dat ze nog een kwart verder gaan.
  bij alle andere richtingswijzigingen vind ik het niet meer dan logisch dan men richting aangeeft.
  toch denk ik dat inderdaad de apk voor met name bmw’s waarschijnlijk soepeler is, want daar zie ik zelden een richtingaanwijzer werken 😉
  of zou dat toch aan de efficiëntie gebruik zijn.

 2. Gerard Braakman heeft op gereageerd

  Als de wegmarkering en / of het verkeerslicht een bepaalde richtiing aangeeft dan zijn vele bestuurders van de auto in de veronderstelling dat richting aangeven overbodig is. Daar wringt de schoen denk ik het is gemakzucht of onwetendheid. Mijn advies ; laat alle verkeersdeelnemers zien wat je gaat doen, wees duidelijk en voorkom misverstanden/ ongelukken.