kaartlezen

Read a Road Map Day: kaartlezen anno 2016, wie doet dat nog?

Door Redactie

Vandaag is het Read a Road Map Day. Het is maar dat je het weet. We navigeren tegenwoordig niet meer met hulp van routekaarten maar standaard met de navigatie in de auto. Wat doe jij als de navigatie uitvalt? Vandaag is het dus een uitgelezen kans om de ouderwetse routekaart er weer bij te pakken. Kan jij nog kaartlezen?

95% automobilisten vraagt liever niet de weg

Allsecur onderzocht in 2015 via Het Nationale Automobilisten Onderzoek wat automobilisten doen in het geval de navigatie uitvalt. De belangrijkste conclusie? 95% van de automobilisten vraagt liever niet de weg. Als de navigatie in de auto uitvalt, volgt 58% van de automobilisten, ouderwets, de bewegwijzeringsborden. Navigeren met de smartphone staat op de tweede plek (17%), gevolgd door kaartlezen (16%). Bijna niemand (5%) vraagt de weg aan een medeweggebruiker of aan de partner.

Voordelen van kaartlezen

Een kleine groep automobilisten kiest dus voor het raadplegen van routekaarten. Toch zitten er nog veel voordelen aan autorijden met een routekaart.

1. Slow driving Met een routekaart autorijden, geeft een vakantiegevoel. Je hebt veel meer aandacht voor de omgeving.

2. Geduld wordt beloond
Je herinnert het je waarschijnlijk nog wel. Kibbelende ouders die de weg niet kunnen vinden in Frankrijk op weg naar de vakantiebestemming. Maar wees geldig: kaartlezen kun je leren. Beschuldig de kaartlezer niet direct als je verkeerd rijdt. Het kost even tijd om het onder de knie te krijgen.

3. Verdwaal en ontdek! Verdwalen is zo slecht nog niet: je komt op plekken waar je nog nooit bent geweest en zo ontdek je de leukste plekken.

4. Vraag de weg aan locals Kun je de weg echt niet meer terugvinden? Ga buiten je auto staan met de kaart in de hand en de locals komen als zwermen op je af. Lokale bewoners helpen altijd graag fronsende mensen met een routekaart in de hand.

Tip: lees de routekaart niet achter het stuur. Zorg er wel voor dat je medepassagier de kaart leest in plaats van jijzelf. Zit je alleen in de auto? Stop dan en bestudeer de routekaart voordat je weer gaat rijden.


Laat een reactie achter


1 Reacties op "Read a Road Map Day: kaartlezen anno 2016, wie doet dat nog?"

  1. Maria heeft op gereageerd

    Ik gebruik de TomTom, maar kijk ook altijd vooraf nog even op de kaart. Zo blijf ik gevoel houden voor de route en de richting die ik uit moet.