Moet een groene kaart groen zijn?

Door Suzanne Caron

Als je verzekerd bent bij Allsecur krijg je geen groene kaart toegestuurd. In plaats daarvan ontvang je een digitaal verzekeringsbewijs. Wat is het verschil en waarvoor heb je eigenlijk een groene kaart nodig?

Wat is een groene kaart?

Een groene kaart is je verzekeringsbewijs. Op het formulier staan je verzekeraar, het voertuig, inclusief kenteken, en een aantal belangrijke telefoonnummers. Daarnaast kun je zien in welke landen je auto verzekerd is en in welke periode de verzekering geldig is. De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Overal in Europa ziet de kaart er hetzelfde uit en is dus zo voor iedereen herkenbaar.

Digitaal verzekeringsbewijs

De naam groene kaart is alleen wat misleidend. Hij hoeft namelijk niet groen te zijn. Een zwart-wit kopie is ook geldig of het mag een ander soort verzekeringsbewijs zijn. Belangrijk is dat alle gegevens van je verzekering er op staan. Zo heeft Allsecur de groene kaart vervangen voor een digitaal verzekeringsbewijs.

Op het digitale verzekeringsbewijs staat exact hetzelfde als op de groene kaart. Daarnaast kun je de kaart, direct na ontvangst in je mailbox, printen. Ben je het bewijs kwijt, dan kun je hem opnieuw printen en hoef je geen nieuwe aan te vragen. Erg handig als je, net als ik, weleens iets kwijt raakt.

Verzekeringsbewijs in het buitenland

Ga je op vakantie? Dan is een digitaal verzekeringsbewijs net zo geldig als een papieren groene kaart. Als de vereiste gegevens er maar op staan. Daarnaast kan politie binnen de EU in registers kijken of je auto verzekerd is. Ga je dus binnen de EU op vakantie dan hoef je je geen zorgen te maken en is een digitaal verzekeringsbewijs meer dan voldoende.

Let wel op als je een caravan meeneemt. Voor bepaalde landen heb je een apart verzekeringsbewijs voor je caravan nodig. Deze kun je bij je verzekeraar opvragen.

Ga je op vakantie buiten de EU of twijfel je of een digitaal verzekeringsbewijs geldig is in jouw vakantieland? Dit kun je controleren op je verzekeringsbewijs. Vergeet ook niet de landen waar je doorheen rijdt. Bij twijfel kun je altijd contact met ons opnemen.

Autovakantie in Turkije of Marokko

Voor landen buiten de EU, zoals Marokko en Turkije moet je wel een originele groene kaart in je auto hebben liggen. Heb je dat niet, dan loop je het risico dat je bij de grens een autoverzekering moet afsluiten.

Ga je op vakantie naar een land waarin een digitaal verzekeringsbewijs niet geldig is, neem dan contact met ons op. We sturen je dan alsnog een groene kaart per post toe. Ook als je het gewoon prettiger vindt om een groene kaart in je auto te hebben in plaats van een digitaal verzekeringsbewijs.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Moet een groene kaart groen zijn?"