Milieusticker duitsland

Milieusticker Duitsland: wanneer nodig?

Door Redactie

In sommige Duitse steden steden is er een ‘Umweltzone’. Daar mogen auto’s die te veel fijnstof uitstoten niet rijden en is een milieusticker op de auto verplicht. Maar wat is het eigenlijk: een milieusticker? Wanneer heb je precies een milieusticker in Duitsland nodig en waar kun je ‘m kopen? Ik geef je tips!

Soorten milieustickers in Duitsland

In principe hebben alle voertuigen die Duitse steden met ‘Umweltzonen’ betreden een milieusticker nodig. Bromfietsen, motorfietsen en auto’s met een Europese gehandicaptenkaart zijn een uitzondering. Die hoeven geen sticker te hebben. Er zijn drie soorten milieustickers: een groene, gele en rode. De kleur hangt af van de hoeveelheid fijnstof die je auto uitstoot:

  • Groene milieusticker: benzine auto uit 1993 of later
  • Groene milieusticker: diesel auto uit 2006 of later
  • Gele milieusticker: diesel auto van 2001 t/m 2005
  • Rode milieusticker: diesel auto van 1997 t/m 2000
  • Dieselauto’s voor 1997 mogen niet rijden in sommige steden

Waar is de milieusticker Duitsland te koop?

De milieustickers zijn in verschillende reis- en verkeerswinkels te koop. De milieusticker is onder andere te bestellen bij VWE. Let op: voor de aanschaf van een milieusticker Duitsland heb je wel een geldig kentekenbewijs nodig (deel 1A en 1B).

Vignet nodig in Zwitserland en Oostenrijk

In Zwitserland en Oostenrijk ben je ook verplicht een vignet op je ruit te hebben. Dit keer gaat het niet om een milieusticker, maar om een sticker om tol te betalen. Voor Oostenrijk kun je dit vignet voor 10 dagen, voor 2 maanden of 1 jaar kopen. Het Zwitserse vignet is het hele jaar geldig.

Bijzondere verkeersregels in de EU

Ga je naar Duitsland of een ander EU land op vakantie, bereid je dan goed voor. In de EU gelden nog meer afwijkende verkeersregels. Zo is het in Duitsland vanaf 1 juli 2014 ook verplicht om een veiligheidsvest in je auto te hebben liggen.


Laat een reactie achter


0 Reacties op "Milieusticker Duitsland: wanneer nodig?"