Medicijngebruik in verkeer: 33 tot 66 verkeersdoden per jaar

Door Redactie

Heb je een sterke pijnstiller achter de kiezen om je rugpijn te verzachten? Denk na voordat je in je auto stapt en de weg op gaat. Jaarlijks zijn er in Nederland tussen de 33 en 66 verkeersdoden, omdat de bestuurder een pijnstiller of kalmeringspil op heeft en eigenlijk niet mag rijden.

Ongeveer 1,2% (bijna 100.000!) van alle automobilisten gebruikt slaap- en kalmeringsmiddelen en sterke pijnstillers achter het stuur. Deze medicijnen kunnen er voor dat je een trager reageert of zomaar in slaap valt. Zo ontstaan er gevaarlijke situaties op de weg. Naar schatting levert dit zelfs tussen de 33 en 66 verkeersdoden per jaar op. Dit blijkt uit het Europese DRUID-onderzoek.

Bijsluiter lezen

Veel mensen zijn zich niet bewust van de bijwerkingen van medicijnen op hun rijgedrag. Lees de bijsluiter van het geneesmiddel altijd goed door. In je bijsluiter staat of het medicijn invloed heeft op je reactievermogen en of je een auto mag besturen. Stap niet in je auto als het medicijn je rijgedrag beïnvloedt.

Betalen autoverzekeraars je schade?

Meer alcohol op dan volgens de wet is toegestaan? Dan kun je naar je geld fluiten als je schade met je auto rijdt of een ongeluk veroorzaakt. Dat weten de meeste mensen wel. Denk er ook aan dat je autoverzekeraar kan weigeren je schade uit te betalen als je onverantwoord met veel medicijnen op achter het stuur hebt gezeten.

Allsecur tip

  • Neem het zekere voor het onzekere en neem contact op met je huisarts als je twijfelt. Met een huisartsverklaring dat je gewoon mag rijden met je medicijnen zit je goed.

Laat een reactie achter


0 Reacties op "Medicijngebruik in verkeer: 33 tot 66 verkeersdoden per jaar"